DÉNIA Ondara Pedreguer Xàbia Centro Comercial Portal de la Marina
Agenda cultural
Periodismo, pase lo que pase

Presentació del llibre “Els valencians, des de quan són valencians?” de Vicent Baydal -Orba-

Cuando:
13 octubre, 2017 a las 20:00
2017-10-13T20:00:00+02:00
2017-10-13T20:15:00+02:00
Donde:
Casa de la Cultura, Orba
Precio:
Gratis

Dins del programa del IV Cicle de Literatura que organitza l’Ajuntament d’Orba, divendres 13 d’octubre l’historiador Vicent Baydal presentarà el llibre Els valencians, des de quan són valencians?  a la Casa Municipal de Cultura.

En l’edició de 2017, el cartell del Cicle está protagonitzat per tres novel·les i un assaig històric realitzats per autors valencians i de la comarca. Totes les presentacions tindran lloc a la Casa de Cultura d’Orba a les 20 hores

Programa del IV Cicle de Literatura d’Orba

Divendres 15 de setembre: Presentació de A mi, què em passa? obra de Carme Morera i Tona Català, il·lustrada per Cristina Duran. La novel·la estarà presentada per Carme Morera.

Divendres 13 d’octubre: Presentació de l’assaig Els valencians, des de quan són valencians? per el seu autor Vicent Baydal.

Divendres 17 de novembre: Presentació de la novel·la Un esclat de llum pel seu autor Jaume Noguera.

Divendres 15 de desembre: Presentació de la novel·la Per sempre per Santiago Diaz i Cano

Els valencians, des de quan són valencians?

L’estudi empíric dels orígens de la identitat vinculada a la comunitat política del regne medieval de València ha restat pràcticament inèdit fins a temps molt recents. Aquest llibre els ressegueix amb tota mena de detalls, des de la creació del regne en 1238, després de la conquesta de Jaume I, fins a la dècada de 1360, en la qual es consolidaren les Corts valencianes i la Diputació del General o Generalitat com a institucions estamentals mancomunades.

El resultat és l’avançament de la datació del naixement de la identitat valenciana, quasi mig segle abans del que es pensava, en paral•lel als progressos de la unificació jurídica i governativa del regne durant els seus primers cent vint-i-cinc anys d’història. En concret, la defensa dels Furs de València, primer enfront de la noblesa aragonesa i després dels mateixos monarques, i el desenvolupament de la cooperació política requerida per les guerres de mitjan segle XIV, contra els marínides, els genovesos o els castellans, donaren com a fruit l’aparició d’una consciència col•lectiva pròpia, que diferenciava els habitants del regne de València, els valencians, dels altres pobles de la Corona d’Aragó i la resta d’Europa.

Vicent Baydal i Sala (València, 1979)

“És un historiador valencià que va estudiar a la Universitat de València i es va doctorar a la Pompeu Fabra de Barcelona, al CSIC. La seua tesi tracta sobre el naixement de la Generalitat Valenciana i el pactisme valencià. Ha realitzat investigacions postdoctorals a Oxford, i des de 2015 realitza docència a la Universitat Pompeu Fabra. Especialment actiu en xarxes socials i en mitjans públics,va començar la seua tasca com a divulgador al bloc d’internet Vent de Cabylia que va començar mentre feia el doctorat. En la seua etapa universitària fou cofundador de l’associació Grup Harca, que també realitza una tasca de divulgació mitjançant els blocs d’internet i la publicació de llibres.

Vinculat a la revista cultural Lletraferit, és un dels fundadors de l’editorial Llibres de la Drassana. Amb esta editorial ha publicat diversos treballs de divulgació històrica, amb material reelaborat a partir del que ja havia publicat, tant al seu bloc personal com al col·lectiu del Grup Harca. És autor del llibre Els valencians, des de quan són valencians?, editat per Afers en 2016, un llibre d’investigació històrica on investiga els processos mitjançant els quals es va construir la identitat dels valencians en tant que tals, on disposa d’una col·lecció de documents històrics”.

Text wikipèdia

Contenido patrocinado
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.