DÉNIA Ondara Pedreguer Xàbia Centro Comercial Portal de la Marina
Agenda cultural
Periodismo, pase lo que pase

Presentació del llibre “Desafiant el destí” de Manel Arcos -Orba-

Cuando:
16 junio, 2017 a las 20:00
2017-06-16T20:00:00+02:00
2017-06-16T20:15:00+02:00
Donde:
Biblioteca Pública d'Orba
Precio:
Gratis

De març a juny Orba celebra el III Cicle de Lieratura amb un programa que inclou cinc presentacions de llibres de gèneres variats. Els autors que protagonitzen esta edició són Elvira Cambrils, Mª Carmen Sáez, Carme Català i Manel Arcos.

Programa

Divendres 24 de març, 20 hores: Elvira Cambrils i “Vestida de Lluna”

Divendres 24 d’abril, 20 hores: Mª Carmen Sáez i “Les gallinetes de dol”, per a xiquets i xiquetes de 3 a 12 anys

Divendres 19 de maig, 20 hores: Carme Català i “L’estela esvaida”

Divendres 16 de juny, 20 hores: Manel Arcos i “Desafiant el destí”

Divendres 30 de juny, 20:30 hores: Carme Català i “La promesa”

Totes les presentacions tindran lloc a la Biblioteca Pública, menys l’ultima que es celebrarà al carrer Enmig d’Orbeta.

Manel Arcos i Martínez

Manel Arcos i Martínez (Oliva, 1965) és un periodista, escriptor i investigador valencià d’història contemporània, conegut pels seus assajos sobre el bandolerisme valencià del segle XIX i per la divulgació d’aquest fenomen.

“Desafiant el destí”

Manel Arcos narra en esta obra el primer atracament de la història al Banc d’Espanya, un fet ocorregut a València a l’abril de 1871 que desborda la imatge del roder rural, aquell bandit de camí reial, aquell lladre que assaltava més o menys organitzadament les cases més acabalades dels pobles més recòndits.

“La realitat del bandolerisme valencià que desenterra Manel Arcos en aquesta obra no pot ser superada per cap ficció, tot i que, en un futur, pot servir de font d’inspiració per a escriure novel·les i filmar pel·lícules que ni els més enrevessats guionistes, ni els més realistes creadors de sèrie negra, podien haver imaginat.

El present estudi està ambientat en el període més turbulent i conflictiu de tot el segle XIX, el Sexenni Democràtic (1868-1874), i tanca la trilogia que el seu autor ha dedicat a la segona “edat daurada” del bandolerisme valencià d’aquella centúria. Una trilogia que va començar en 2010 amb “Bandolers de llegenda en terres del Xúquer i el Túria” i que, en 2013, va continuar amb “El robatori de Benimassot”.

En els sis anys subsegüents al triomf de la Revolució de Setembre de 1868, coneguda també com “La Gloriosa”, al País Valencià van esclatar tres grans focus de tensió en temes de violència social. Un d’ells és el que s’analitza en aquestes pàgines, que és el que abraça el Comtat, la Vall d’Albaida, la Costera i la zona més meridional de la Ribera Alta. Els germans Seguí, de Gaianes, van ser tres dels bandolers més importants dels qui van operar al llarg d’aquella època. Els Seguí van ser contemporanis d’altres roders de renom, com ara el Josep de la Tona, de Pedreguer; els Ganyans, de Pego; el Tio Joan de la Marina, d’Ador; els Blaus de Riba-roja; el Minyonet de Macastre; Micalet Mas, de la Llosa de Ranes; el Manco de Calderón, de Cocentaina; i Mixana, de Castell de Castells.

Manel Arcos ofereix, en aquest nou treball d’investigació, els resultats de les investigacions sobre tres capítols del passat més esbalaïdor i tan incomprensiblement ignorat i inexplorat: l’onada de robatoris que la quadrilla de Camil Seguí va perpetrar al Comtat durant el govern de transició presidit pel general Prim; l’atracament a la sucursal del Banc d’Espanya a València que el Zurdet, el seu germà Enric i uns altres van consumar en temps d’Amadeu de Savoia; i les conteses polítiques i electorals, els arranjaments de comptes, les venjances i els episodis de pistolerisme que es van desencadenar a Xàtiva i voltants des de La Gloriosa fins a la Primera República. Tres escenaris que, malgrat el procés d’amnèsia col·lectiva que, generació rere generació, ha tenallat el poble valencià, dibuixen la imatge d’un viatge sense tornada que van mamprendre tres homes revoltats pels seus destins”.

Text de la web edicionsdelsud.com

Contenido patrocinado
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.