DÉNIA Ondara Pedreguer Xàbia Centro Comercial Portal de la Marina
Agenda cultural
Periodismo, pase lo que pase

Jornada: ‘X Aniversari de la Riuada’: conferències, xerrades, poesia, teatre… -El Verger-

Cuando:
14 octubre, 2017 a las 10:30 – 22:30
2017-10-14T10:30:00+02:00
2017-10-14T22:30:00+02:00
Donde:
El Verger
  • El Verger evoca els deu anys de la terrible riuada del Girona «perquè ni es repetisca ni s’oblide»

El 12 d’octubre de 2007, la fúria deslligada del cel en forma de pluges torrencials i el desbordament del riu Girona van acabar amb la vida d’una persona, van destrossar 1.200 cases i 1.500 cotxes i va provocar pèrdues materials multimilionàries. Va ser la pitjor catàstrofe natural en la història recent de la Marina Alta. Va assotar amb especial virulència l’anomenada zona zero, els Poblets, Ondara, Beniarbeig i el Verger, però també es va deixar sentir en altres localitats de la comarca, com Calp, Xàbia o Dénia.

Deu anys després, l’Ajuntament del Verger, la població on es va produir aquella víctima mortal, i la plataforma del Riu Girona ja han presentat el programa definitiu per a l’evocació d’aquell desastre que tindrà lloc al llarg de tot el dissabte 14 d’octubre en la Casa de Cultura del municipi. La jornada està estructurada en una part tècnica i una altra social per complir amb la doble finalitat que la riuada ni s’oblide ni es repetisca.

Abordarà de forma global totes les causes i efectes: la pressió urbanística, el canvi climàtic, el paper dels efectius de rescat i dels plans de seguretat, la resposta cívica de la ciutadania o la memòria social sobre la catàstrofe.

Part tècnica

La part tècnica tindrà lloc de matí, a partir de les 10:30, a la Casa de Cultura del Verger. Intervindran càrrecs dels diferents efectius de seguretat i rescat que rememoraran com van ajudar els veïns afectats i com han viscut experiències similars en altres llocs del país. També oferirà el seu relat un veí, Ximo Mas Carrió, al qual la riuada va canviar el rumb de la sa vida.

A més, experts universitaris i d’altres institucionals analitzaran les causes del desastre i l’evolució de la zona del riu Girona al llarg d’aquesta dècada, on per cert encara queda molt a fer: la CHX encara està redactant un pla contra les inundacions que es ha anunciat en incomptables ocasions i que ha d’incloure l’execució d’obres concretes en una zona que segueix comptant amb risc de desbordaments. La plataforma, per exemple, exigeix la construcció de ponts llevadissos sobre la llera.

El programa de matí

10:30 hores. Apertura i inauguració de les jornades a càrrec de la Unitat Militar d’Emergència (UME), la Creu Roja Unitat d’Emergències, Bombers, Protecció Civil i Guardia Civil a l’exterior de la Casa de Cultura. Es comptarà també amb l’exposició d’alguns dels seus vehicles especials utilitzats aquell 12 d’octubre de 2007.

A continuació, paraules y experiències personals comptades directament per alguns dels presents, junt amb autoritats i personal de l’Ajuntament. Tots ells ens diran com van ajudar a la gent afectada per aquella catàstrofe i com han viscut experiències similars en altres llocs del país al llarg d’aquests últims anys.
A més, es comptarà amb la presència y el relat personal del ciutadà Ximo Mas Carrió, qui ens explicarà com la Riuada va canviar directament la direcció de la seua vida.

Al finalitzar el acte, entrega de guardons commemoratius als assistents d’aquestes organitzacions.

12 h. Conferència i explicació de la Tèsis Doctoral “Ordenació del Territori i Inundabilitat: El Cas de la Conca del Riu Girona en Alacant”, estudiat per l’enginyer i professor de la Universitat Politècnica de València, Dr Jose Sergio Palencia.

12:30 h. Debat i taula redona tècnica on es tractaran diferents aspectes d’actualitat referents a la situació del riu Girona i la evolució que ha sofrit al llarg d’aquests últims 10 anys. A més dels presents, es buscarà una interacció directa amb el públic assistent.
Presents:
·Jose Sergio Palencia (Enginyer i professor UPV)
·Carles Sanchis (Investigador i professor UPV)
·Francisca Segura (Facultat de Geografia i Història, UV)
·Pepe Puchol (Arquitecte i MSc en Disseny Sostenible)
·Jose Ramon Mahiques (Plataforma Riu Girona)
·Jose Vicente Sanchez (Secretari Col·legi de Geografs)
Acompanyats d’altres autoritats.

14 hores: Fi de les jornades de matí.
(NOTA: Per a aquesta primera part de les jornades no farà falta ticket previ).

Part social

De vesprada, està convocada una part social amb lectures de poemes, una representació teatral, i alguns testimonis més que destacables: el de la periodista Gala Navarro, que va retransmetre en directe la famosa caiguda del pont de Beniarbeig; o el de Josep Nadal, cantant de La Gossa Sorda, que va incloure la catàstrofe i els seus aspectes, com el canvi climàtic, en algunes de les seues cançons que han adquirit rang emblemàtic, com Quina calija.

També destacarà la conferència de Pepe Puchol, autor d’una tesi doctoral per a una universitat de Londres sobre l’adaptació sostenible de les cases contra les inundacions i el cas concret de les vivendes pròxime al riu del Verger. Precisament en concloure la jornada, poc abans de les 9 de la nit, s’inaugurarà una exposició sobre aquesta temàtica.

Després, una cercavila cobrirà el trajecte entre la Casa de Cultura i el pont de vianants del Girona on es retrà un minut de silenci en memòria de les víctimes d’aquell 12 d’octubre del 2007. Perquè res s’oblide tampoc.

Programa de la sessió de vesprada

18:00 – Poesia recitada pel jove poeta local Pedro Barber Mullor.

18:10 – Breu obra teatral representada pel grup Punt De Ganxo Teatre

18:20 – Introducció de l’acte per Gala Navarro Campello (reportera i periodista que va retransmetre en directe la caiguda del Pont de Beniarbeig).
A continuació, contarà en primera persona com va viure aquells moments i quins són ara els seus records d’aquell esdeveniment.

18:30 – Projecció del vídeo introductori a la Conferència de Pepe Puchol.

18:40 – Conferència i explicació de la Tèsis Universitària “Adaptació Sostenible per Resistir les Inundacions: Cases Properes al Riu Girona, El Verger”, estudiada per l’arquitecte local i especialista en sostenibilitat, Pepe Puchol, a la Universitat de Westminster en Londres.

19:15 – Entrevistes i experiències personals comptades per ciutadans afectats per la Riuada de l’any 2007.

19:40 – Paraules de José Ramón Mahiques Fullana i Maria José Mullor i explicació de la tasca duta a terme per la @Plataforma Ciutadana Riu Girona al llarg d’aquestos 10 anys.

20:10 – Entrevista i col·loqui amb Josep Nadal, cantant de La Gossa Sorda, qui ens contarà quina és la preocupació actual dins dels grups més joves sobre el canvi climàtic i la sostenibilitat i ens explicarà per què el seu grup va elegir tractar aquest tema en cançons com “Quina Calitja”.

20:20 – Fi de l’acte de vesprada i paraules de l’Alcalde del Verger, Basili Salort; la Regidora de Cultura, Lluïsa Miralles Ivars i el Tenint d’Alcalde Ximo Coll.

20:50 – Inauguració de l’exposició “Adaptació Sostenible de les Cases afectades per Inundacions, el Cas del Riu Girona en El Verger”, elaborada per Pepe Puchol, Arquitecte, MSc.

21:00 – Passa-carrer solemne des de la Casa de Cultura al pont vianant que creua el riu Girona. Allí es rendirà un minut de silenci en memòria de les víctimes afectades aquell 12 d’Octubre de 2007.

Per últim i com a fi de l’acte, hi haurà vi d’honor i aperitius per a tots els assistents junt a la vorera del riu patrocinats per l’Ajuntament d’El Verger amb la col·laboració dels Festers 2018 El Verger; a més, cava patrocinat per Puchol Arquitectes, Estudi d’Arquitectura, Urbanisme i Sostenibilitat.

NOTA: Per a aquesta segona part de les jornades serà necessari tindre un ticket previ per participar dels actes. Sense aquest no es permetrà l’entrada a l’auditori. Els establiments on poder adquirir-los son:
· Ajuntament del Vergert
· Joyería JJ
· Puchol Arquitectes
· Papereria i Llibreria Cabrera
· Forn de Català
· Papereria Mayovi

Lloc: Casa de Cultura d’El Verger – C/ Mestre José Vives, 8, UE2

La riuada en La Marina Plaça:

-Dècim aniversari de las inundacions del Riu Girona, per Pepe Puchol.
-La Marina Alta compleix 8 anys de las pitjors inundacions de la seua història amb el risc de patir una nova catàstrofe

Contenido patrocinado
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.