LA MARINA PLAZA

Periodisme, passe el que passe
Publicat: Dimarts, 21 Agost, 2018

Els que se’n van anar des de la Marina Alta a treballar a Alemanya amb una maleta de cartró

  • El professor Joaquín Riera (Tormos, 1975) analitza cinquanta anys de flux migratori a la rica Europa, un procés en el qual molts espanyols “no fa tant de temps també vam ser en alguns casos immigrants il·legals que fugíem a la recerca d’una vida millor com ocorre hui”
  • “Tampoc la marxa a Alemanya durant el franquisme va ser un procés tan legal com es creu popularment”

En les èpoques de misèria, en aquest país, no hi va haver més remei que embolicar el petate i marxar a buscar-se la vida a una altra banda. A la pròspera Europa. A Alemanya, per exemple. Algunes d’aquestes èpoques van tindre lloc en ple franquisme. D’altres han sigut molt més recents, a partir de 2008, amb l’última gran crisi els efectes de la qual encara persisteixen. A tot aquest cicle dedica el professor de la Marina Alta Joaquín Riera Ginestar (Tormos, 1975) el seu monogràfic Maletes de cartró. 50 anys d’emigració espanyola a Alemanya (1960-2010), en què van participar homes i dones d’aquesta comarca i de moltes altres, valencianes i de la resta del país. L’obra acaba de ser publicada a l’Editorial Editorial Club Universitari (ECU) i descriu un procés que “no sempre va ser tan legal com es creu popularment”, descriu el seu autor.

En els anys de la dècada de 1960, dos milions d’espanyols van eixir d’aquest país impulsats per l’endarreriment econòmic i l’atur que ofegaven a l’Espanya franquista. Aquí arranca la història que ha plasmat Riera. Les destinacions de tants ciutadans van ser Alemanya, Suïssa, França, Holanda, Gran Bretanya i Bèlgica. És a dir, els països del nord d’Europa, industrialitzats i amb una població insuficient, que van pactar amb els estats del sud, agraris i amb una alta natalitat, contractes de treball per cobrir les seves necessitats laborals en el que es va cridar emigració assistida.

Tot i això, un gran volum d’emigrants van ser clandestins o sense papers. Maletes de cartró: 50 anys d’emigració a Alemanya (1960-2010), pretén per això una anàlisi en profunditat de les causes i conseqüències d’aquell fenomen migratori i dels espanyols que van triar la República Federal Alemanya. Marxaven per uns mesos però en molts casos es van quedar fins a quaranta anys per treballar com a mà d’obra barata al món industrial europeu de postguerra.

El monogràfic de Riera, però, avança més en el temps, a la recerca d’altres estacions. Examina així el procés de retorn a Espanya d’aquests emigrants en el marc de la crisi econòmica mundial del 1973, la crisi del petroli, així com la represa, des de 2008, del flux migratori cap a Alemanya en un altre context de depressió econòmica global i de desastre financer.

Per això, es tracta també d’una monografia imprescindible “per recordar que no fa tant de temps els espanyols també vam ser, en alguns casos, immigrants il·legals que fugíem per necessitat de la nostra terra a la recerca d’una vida millor que no sempre acabàvem trobant, igual que els passa hui en dia a molts joves compatriotes amb titulació universitària”. El que en aquests temps tan agitats de fluxos migratoris dins i fora d’Europa convé possiblement no oblidar.

Un expert en emigració i un desmitificador de les dos espanyes a través d’un alcalde de Tormos

Professor, historiador i escriptor, Joaquín Riera és llicenciat en Geografia i Història per la UNED, posseïdor del Diploma d’Estudis Avançats (DEA) i de la Suficiència Investigadora amb la qualificació d’excel·lent per la tesina L’emigració de treballadors espanyols a la RFA. És doncs un expert en aquesta temàtica. Exerceix la docència com a professor titular d’ESO i Batxillerat en l’especialitat de Ciències Socials.

Al costat d’un manual de síntesi de Geografia i Història (2010), entre les seues obres d’investigació també es compten l’article Apunts sobre la immigració a la Comunitat Autònoma Valenciana (2009); l’estudi titulat El Jesús de la Història (Almuzara, 2017); que analitza el primer estrat literari de l’evangeli de Tomàs com a via d’accés al magisteri original del Jesús de Natzaret històric; o un assaig històric sobre la Guerra Civil espanyola publicat amb el títol La Tercera Espanya i la Guerra Civil (Almuzara, 2016)

En aquesta última obra posa en dubte el mite de les dues Espanyes davant de l’existència d’una majoritària Tercera Espanya durant la Guerra Civil i fonamenta la seua tesi en el cas pràctic intrahistòric de José Perelló Torrens (1885-1955), alcalde republicà de Tormos entre 1931 i 1939.

Et pot interessar
Classificat: ,
Contingut patrocinat

Deixa el teu comentari

Et pot interessar
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.