LA MARINA PLAZA

Viu la Paqua a Benissa 2018
Periodisme, passe el que passe

Orba recupera 400 peces ceràmiques llegades pels descendents dels seus terrissaires, que es remunten al segle XVII

  • Els objectes que donen fe de l’esplendor de l’ofici terriser durant més de tres segles passaran a engrossir la futura col·lecció museogràfica
  • Elements vinculats a la cuina, els animals, la construcció, la decoració…

Xifres que parlen per elles mateixes i quantifiquen un impressionant patrimoni del fang. Allà pel mes de novembre, l’ajuntament va convocar a través de dues reunions als descendents de l’ofici terriser d’Orba per tal de poder obtindre peces ceràmiques destinades a la futura col·lecció museogràfica sobre l’atàvic passat terrisser de la població. Doncs bé, en tan poc temps, ja s’han produït vint donacions particulars que permeten situar el número total de peces ingressades en més de 400.

Els últims terrissaires, així com familiars i veïns d’altres poblacions, no han dubtat a implicar-se en un projecte que permetrà recuperar i posar en valor l’important patrimoni vinculat a l’activitat ceràmica, amb una història pròxima als tres segles. Per cert, que aquesta última afirmació no és gratuïta. Segons l’ajuntament, «la intensa investigació que està generant el projecte situa de moment els seus orígens a la fi del segle XVII».

El dipòsit de la futura col·lecció comprèn una gran majoria d’objectes ceràmics com cànters, gerres, gibrells, morters, olles, cassoles o testos, entre d’altres de l’àmbit culinari. També altres elements de caràcter domèstic, com abeuradors o menjadors d’animals de corral, piques de fregar i de pous i molts altres ítems de diverses funcionalitats.

Habilitats artístiques

Un altre conjunt que s’ha reunit tenia una finalitat decorativa, amb una sèrie d’objectes en els quals es desplegaven les activitats més artístiques. Així mateix, elements destinats a la construcció, com rajoles o teules, congregant a més una considerable quantitat de motlles per a la posterior fabricació.

Per fi, s’estan recollint els diferents estris i eines utilitzades en el procés de fabricació: de fet, ja es compta amb un torn i una àmplia diversitat d’utensilis necessaris per al modelatge de les peces. Tots això acompanyat d’altres ingressos de caràcter etnològic que propicien una major contextualització de l’activitat terrissera d’Orba i Orbeta.

I açò encara no ha acabat. El consistori d’Orba ha difós que qualsevol col·laboració serà ben rebuda i que per això la tècnica del patrimoni té un horari d’atenció al públic de dilluns a divendres entre les 8:00 i les 15:00 hores.

Deixa el teu comentari

Classificat: ,
Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.