LA MARINA PLAZA

Baleària Dénia
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dilluns, 12 març, 2018

Un estalvi brut de 7,5 milions permetrà a Dénia destinar-ne enguany quasi 4 a inversions

 • Millores en el castell, l’adequació de la vella llotja i la casa de Sant Josep, reformes en les instal·lacions municipals i els pressupostos participatius, principals actuacions a desenvolupar enguany gràcies a la millora econòmica, malgrat que cauen els ingressos per IBI i l’impost per plusvàlues

Dénia ix del forat. Després de cinc anys des que l’ajuntament es va vore obligat a endeutar-se en 12 milions més per acollir-se al Pla de Pagament a Proveïdors davant l’embús financer en què estava sumit en plena crisi, el govern local dóna per descomptat alliberar-se d’aquest cotilla en els pròxims mesos. El bon resultat econòmic dels primers exercicis de la legislatura, ajudat pels nous temps de recuperació econòmica, ho permet.

I un reflex dels nous aires que corren per a les finances municipals és el pressupost anual de 2018, que l’executiu PSPV-Compromís portarà a ple aquest mateix dijous. Els comptes municipals creixen al voltant d’un milió d’euros per superar els 53, gràcies a que s’ha aconseguit generar un estalvi brut de 7,5 milions.

Rafa Carrió i Paco Roselló han presentat hui els pressupostos de 2018 en una roda de premsa.

Això, al mateix temps, permet que, aquesta volta el consistori denier puga dedicar-se a algunes assignatures pendents que no es podia permetre en els anys anteriors. Principalment, incrementar notablement el pressupost d’inversions, que serà de 3,8 milions d’euros. També a reforçar la seua capacitat d’acció: d’una banda, augmentant en 400.000 euros la partida de personal per a fer front a l’augment salarial que es pacte a nivell estatal, i incrementar la plantilla amb 11 noves places; d’altra, fent un esforç en modernització i informatització, que es xifra en 130.000 euros; finalment, amb la millora i adequació d’instal·lacions municipals: 140.000 euros per a la residència, 68.000 per a la Sala Llunàtics, 60.000 per a l’ascensor de l’ajuntament i 32.000 per al de l’Agència de Lectura de Baix la Mar, o 50.000 per crear el fitxer municipal i la biblioteca en la casa del carrer Sant Josep, per exemple.

Baixa la recaptació per IBI però puja la de llicències urbanístiques

L’increment pressupostari (tot i que mínim, de 52 a 53 milions) i, principalment, la possibilitat de poder afrontar inversions fins ara bloquejades es produeix malgrat, fins i tot, que el l’ajuntament preveu ingressar enguany 566.000 euros menys en impostos directes. Això és degut, segons explica el regidor d’Hisenda, Paco Roselló, a que els ingressos per plusvàlues es redueixen en uns 450.000 euros i que també cau la previsió de recaptació per l’Impost de Béns Immobles (IBI), com a conseqüència del canvi de normativa . Amb la nova Llei Hipotecària, el sòl urbanitzable sense desenvolupar passa a tributar com IBI rústic, i no de naturalesa urbana.

Aquest descens en la recaptació es compensa, però, per altres vies. Són principalment dos:

 • La despesa financera s’ha reduït en 1.615.000 euros. Aquesta disminució de la quantitat a pagar en interessos bancaris permet destinar eixos recursos a altres capítols.
 • Els ingressos per llicències urbanístiques creixen considerablement: dels 600.000 euros pressupostats en 2017 als 940.000 que es preveuen en 2018. Segons Roselló, la previsió a l’alça no és capritxosa, sinó que respon al notable augment d’aquest capítol d’ingressos que oferiex la liquidació del pressupost de l’any passat.

En definitiva, i segons apuntava el vicealcalde, Rafa Carrió, la millora de les perspectives no és fruit d’un truc de màgia, sinó resultat d’una gestió econòmica feta “amb coneixement”, i que es plasma en uns pressupostos que permeten “fer més coses amb els mateixos diners”.

Les inversions

Paco Roselló i Rafa Carrió han detallat les principals inversions previstes en els comptes municipals de 2018, en els quals destaca a més la posada en marxa del programa dels pressupostos participatius, dotats amb 200.000 euros. Són les següents:

 • Rotonda de la cruïlla entre Joan Fuster i carrer Diana, amb una partida de 241.528 euros.
 • Àrees biosaludables, amb 66.000 euros (pressupostos participatius).
 • Bancs i papereres en l’avinguda d’Alacant, amb 13.000 euros (pressupostos participatius).
 • Rotonda i pas de vianants en Pintor Llorens amb la via del tren, amb 225.000 euros.
 • Adequació de l’Estació Científica Montgó, amb 22.000 euros (pressupostos participatius).
 • Ascensor de l’Agència de Lectura de Baix la Mar, amb 32.000 euros.
 • Condicionament de la casa del carrer Sant Josep, amb 50.000 euros (30.000 per habilitar l’Arxiu Municipal i 20.000 per a la Biblioteca).
 • Inici de l’adequació interior de l’antiga llotja del port, amb 25.000 euros.
 • Restauració de la zona del Verger de Dalt del castell de Dénia, amb 316.000 euros (80.000 de recursos propis i la resta de fons Feder gestionats pel Ministeri de Foment).
 • Noves passarel·les i adequació al castell de Dénia, amb 30.000 euros.
 • Caldera del pavelló de barri de Joan Fuster, amb 105.000 euros.
 • Modernització i equipació informàtica de l’ajuntament, amb 130.000 euros.
 • Adequació Sala Llunátics, amb 68.000 euros.
 • Manteniment de la Residència de Santa Llúcia, amb 140.000 euros.

Deixa el teu comentari

Classificat: ,
Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.