LA MARINA PLAZA

Baleària Dénia
Periodisme, passe el que passe

Famílies de pakistanesos a Xàbia i Pego, índies a Dénia, russes a Calp, hondurenyes a Benitatxell

  • L’obtenció de permís per viure a Espanya a través del reagrupament familiar ha suposat per a la Marina Alta una oportunitat de tornar a començar junts per a 432 persones procedents de tot el planeta en els dos últims anys, i origina curioses concentracions de nacionalitats
  • En moltes localitats hi ha majoria de marroquins, com a Benissa, Teulada, Gata i Ondara, mentre el Verger i Pedreguer destaquen per la seua varietat
  • Cada vegada hi ha més puixança d’asiàtics

Si cal començar en algun país estrany de zero, millor poder fer-ho amb la família. Malgrat que la crisi ha refredat un poc el procés, la Marina Alta continua fent-se profundament multicultural. I en part es deu al fet que persones que ja fa un cert temps van arribar des de gairebé tots els racons del planeta buscant un futur millor i van aconseguir arrelar, ara s’emporten als seus.

Ho fan gràcies al procés de reagrupament familiar, una figura de costosa gestió burocràtica, però que finalment ha permès a la Marina Alta, i segons dades del Ministeri de Treball i Immigració, que 432 persones estrangeres hagen obtingut el permís de residència entre l’1 de juliol de 2015 i l’1 de setembre de 2017, dates del darrer informe. Són d’un amplíssim gresol de nacionalitats: hi ha majoria dels marroquins, però destaca la presència cada vegada més gran de ciutadans originaris d’Àsia, com ara indis, pakistanesos i nepalesos.

També, veneçolans, ucraïnesos, russos, kazakhs (si bé Europa Oriental és més minoritària), algerians, segenalesos, argentins, uruguaians, cubans, equatorians, bolivians, colombians, xinesos… I són cridaneres les concentracions de nacionalitats molt originals i amb poc de pes percentual en la Comunitat que es produeixen en una sola població. És el cas de les quatre persones d’Hondures que a partir d’aquest sistema van obtidre el permís de residència a Benitatxell. Les úniques quatre hondurenyes de la comarca.

Poble a poble

L’informe va ser facilitat el passat 14 de novembre pel Govern central al Congrés com a resposta a una pregunta parlamentària dels diputats del PP Joaquín Albadalejo, Loreto Cascales i Maria Dolors Alba. I evidència aquesta puixança de persones procedents d’Àsia, per exemple a Dénia, on el major número de persones que han pogut fer arrels ací procedeixen de l’Índia (20 de 73), seguides del Pakistan (16). Com a curiositat, destaquen en aquesta ciutat els únics legalitzats de Mèxic, Armènia i Perú de la comarca.

DÉNIA

Índia20
Pakistan16
Equador9
Senegal6
Ucraïna6
Armènia3
Cuba2
Xina2
Kazakhstan2
Marroc2
Colòmbia1
Mèxic1
Perú1
Uruguai1
Veneçuela1
TOTAL DÉNIA73

Hi ha comparacions sorprenents. Mentre els marroquins a penes tenen pes a Dénia, a molt pocs quilòmetres, a Xàbia, són majoria amb 36. El municipi xabienc, que és el que més residents estrangers té de tota la Marina Alta, també va ser on més permisos es van concedir pel mètode del reagrupament familiar, 98. Per ací destaca el pes asiàtic, amb una notable quantitat de pakistanesos (28) i indis (9). I l’única persona procedent de l’Àfrica subsahariana que no és del Senegal també està a Xàbia: va arribar de Gàmbia.

XÀBIA

Marroc36
Pakistan28
Índia9
Nepal6
Xina8
Argèlia2
Equador2
Rússia2
Ucraïna2
Argentina1
Gàmbia1
Veneçuela1
TOTAL XÀBIA98

Més heterogènia és la composició de Calp, la segona localitat d’aquesta llista amb més regularitzats, 92. Són majoria les persones del Marroc, però en la vila del Penyal destaquen dues nacionalitats que en canvi han anat perdent força, almenys pel sistema del reagrupament familiar, en la resta de la comarca: russos (11) i xinesos (18). Important empremta també dels senegalesos (9).

CALP

Marroc24
Xina18
Rússia11
Senegal9
Ucraïna9
Pakistan8
Nepal4
Índia3
Bielorússia2
Colòmbia2
Bolívia2
TOTAL CALP92

Marroc també és la nacionalitat predominant a Teulada, la quarta població amb més regularitzats (42) i on destaca un cert pes dels bolivians (6) i d’una altra nacionalitat de l’Orient també present en la comarca, Nepal (6).

TEULADA

Marroc11
Bolívia6
Nepal6
Pakistan6
Colòmbia2
Índia2
Argentina2
Rússia2
Uruguai2
Veneçuela2
Argèlia1
TOTAL TEULADA42

Benissa, Ondara i Gata són altres localitats amb molta presència de marroquins, com succeeix en la major part de la línia prelitoral de la comarca. Pego, en canvi, registra una forta presència de persones procedents del Pakistan.

BENISSA

Marroc16
Xina2
Kazakhstan2
Ucraïna2
Equador1
TOTAL BENISSA23

 

GATA

Marroc24
Nepal4
TOTAL GATA28

 

PEGO

Pakistan10
Marroc7
Colòmbia1
TOTAL PEGO18

 

ONDARA

Marroc14
Xina2
Bolívia1
TOTAL ONDARA17

En canvi, altres enclavaments han augmentat les nacionalitats amb accents molt més variats. És el cas de Pedreguer, amb quatre persones de l’Índia i altres quatre d’Algèria, i on en canvi el pes dels marroquins, tan intensa en poblacions molt pròximes, ací és testimonial. La qüestió està molt repartida al Verger, amb tres equatorians i l’única persona de la comarca de Filipines.

PEDREGUER

Índia4
Argèlia4
Cuba2
Marroc2
Argentina1
Pakistan2
TOTAL PEDREGUER15

EL VERGER

Equador3
Marroc3
Ucraïna2
Filipines1
Índia1
TOTAL EL VERGER10

El cas potser més curiós és el de Benitatxell: entre les 10 persones que han començat de nou gràcies a aquest sistema hi ha quatre xineses i altres quatre hondurenyes. Finalment, i de forma molt més testimonial, també es van produir reagrupacions familiars a Beniarbeig, Parcent, els Poblets i Senija.

BENITATXELL

Xina4
Hondures4
Marrocs2
TOTAL BENITATXELL10

 

BENIARBEIG

Marroc1
TOTAL BENIARBEIG1

 

PARCENT

Marroc2
TOTAL PARCENT2

 

ELS POBLETS

Xina1
Índia1
TOTAL2

 

SENIJA

Marroc1
TOTAL SENIJA1

 

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.