LA MARINA PLAZA

Mundo Marino dénia jávea excursiones nauticas
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dissabte, 24 febrer, 2018

Elia Sansa: de Xàbia a la Gran Vía de Madrid

ENTREVISTA

  • “És molt difícil accedir als càstings que hi ha per a cinema. M’agradaria reivindicar que les portes estigueren un poc més obertes per a tothom. Hi ha gent que val molt i que no té l’oportunitat de demostrar-ho”
  • “La part negativa de ser actriu és per a mi com quan estàs enamorat d’una persona però ella no et vol a tu. Tu li ho dónes tot i això no es veu correspost. No és una professió agraïda en el sentit que esforç no sempre és igual a recompensa”
  • “Tinc un segon treball com a monitora en un gimnàs per mantindre’m econòmicament. La vida és cara, sobretot a Madrid. Llavors he de compaginar la feina que em dóna de menjar amb la feina que em dóna la satisfacció personal”.

Elia Sansa.

De Xàbia als escenaris de la Gran Via de Madrid. Elia Sansa -el seu nom de pila és Elia Santacreu- volia als 18 anys controlar-ho tot des de darrere de les càmeres, però elles la van seduir. Va començar la carrera de Comunicació Audiovisual i, després d’estar en contacte amb actrius i actors, es va adonar que eixa era també la seua professió. Actuar. Fer un paper. Deixar de ser Elia per una estona i convertir-se en un personatge per deixar-se la pell en l’escenari.

Valentament va combinar les dues facetes i va aconseguir graduar-se en Comunicació Audiovisual primer i en Art Dramàtic després. Avui, després de set anys i d’una marxa difícil però molt enriquidora, trepitja un cop al mes l’escenari del Teatre Arlequí a la Gran Via per interpretar a Amelia, la donzella de L’últim acte. No sense abans haver recorregut milers de cástines, participat en musicals i obres de teatre i interpretat petits papers en sèries de televisió de gran format com Velvet col·lecció, Estimar és per sempre o Centre mèdic. I el que li queda. Perquè, tal com Elia ens explica, la carrera d’una actriu és una carrera de fons.

D’on naix aquesta vena artística? De xicoteta ja ballaves…

Tot va començar quan em vaig apuntar a ball de menuda. Diguem que va ser la primera relació amb els escenaris. M’encantava i, de fet, vaig pensar a dedicar-me professionalment, però per circumstàncies, per una xicoteta lesió, ho vaig deixar un poc apartat. Vaig haver de parar uns mesos i a més va coincidir amb que la selectivitat estava a la volta de la cantonada. Vaig decidir deixar-ho en pausa i quan estiguera estudiant a València tornar-me a reenganxar.

A València vaig estudiar Comunicació Audiovisual perquè era una carrera bastant relacionada amb el tema artístic. Encara que la meua família em donava suport, m’aconsellaven que estudiara una carrera un poc més convencional, amb més eixida professional. Estudiant vaig començar a estar en relació amb actrius i actors i em vaig adonar que era el que jo volia fer. Tot i que la carrera de Comunicació Audiovisual m’agradava moltíssim, no m’apassionava com per dedicar-li tota la ma vida. Preferia encaminar-me cap a la branca més artística, cap a l’altre costat de la càmera. Com la carrera m’agradava, vaig decidir que volia acabar-la, però que també volia començar la d’Art Dramàtic.

Va ser difícil compaginar les dues carreres?

Va ser complicat pels horaris, perquè no és una doble titulació en la qual la universitat et done les facilitats per poder fer els dos graus alhora. Cada titulació la feia en un centre diferent i era difícil explicar que per a mi les dues eren igual d’importants. Sí que hi va haver molta col·laboració per part dels professors, tant d’un centre com de l’altre, per tirar-me una mà.

Però sobretot estic agraïda amb els meus companys de Comunicació Audiovisual. Les classes d’Art Dramàtic no eren una cosa que després poguera recuperar, llavors em van ajudar molt a l’hora de passar-me apunts o explicar-me coses per entendre-les bé. Jo vaig començar primer d’Art Dramàtic quan estava en tercer de Comunicació Audiovisual. Tenia ja la suficient confiança amb els meus companys com perquè pogueren tirar-me una mà. Amb ajuda de tots m’ho vaig traure al final.

Elia en un capítol de Velvet Colección.

Com va ser el salt de València a Madrid?

Vaig acabar Comunicació Audiovisual en 2015 i Art Dramàtic, que eren tres anys, en 2016. Tenia molt clar que després me’n volia anar a Madrid o Barcelona. No tenia preferència per cap de les dues i el català no era cap barrera perquè parle valencià, però al final em vaig decantar per Madrid perquè el coneixia més. Hi havia estat ja diverses vegades i a més unes companyes també se n’anaven a provar sort.

Vaig acabar el muntatge de final de carrera i la setmana següent vaig anar a Madrid amb la meua germana, que em va ajudar a buscar pis. Vaig estar un cap de setmana, vaig trobar casa i me’n vaig tornar a Xàbia a agafar tots els trastos per a fer la mudança la setmana següent. Després d’acabar la carrera, a tots ens ve el buit de no saber què fer. Jo volia, si sentia aquesta sensació, almenys estar a Madrid i no penedir-me de no haver tocat totes les portes possibles. Si et desvincules, després costa més.

Has estat en musicals, en teatre i fins i tot has fet el salt a la xicoteta pantalla participant en capítols de sèries com Velvet Col·lecció o Centre mèdic. Explica’ns la teua evolució professional fins ara.

La gent sol començar a fer càstings quan està estudiant perquè és molt difícil entrar en aquest món. Has de començar a tocar portes molt prompte. Però jo en primer i segon no podia perquè no tenia hores lliures. Quan no estava fent Art Dramàtic, estava en Comunicació Audiovisual. I els caps de setmana eren per estudiar i fer treballs.

En tercer d’Art Dramàtic, quan ja havia acabat l’altra carrera, vaig començar a fer càstings i en un de tants em van agafar per a Duland, un musical infantil d’Adisac, una productora valenciana. Després, per circumstàncies, aquesta productora es va ajuntar amb una productora madrilenya quan jo ja estava a Madrid i em van telefonar per fer el musical de Charlie i la fàbrica de xocolate. Va ser el primer projecte musical amb el qual vaig fer una gira nacional i una experiència súper bonica. Al final vaig haver de deixar la companyia perquè com jo estava a Madrid, m’era molt difícil compaginar-ho i fer tants viatges. Ells segueixen fent la gira i està sent bastant reeixida, i me n’alegre mol perquè tenia molt bona química amb els companys i els guarde un gran afecte.

Abans, quan estava en segon o tercer d’Art Dramàtic, la meua escola tenia un conveni amb la Diputació de València, que va fer un documental històric sobre la Segona Guerra Mundial anomenat Les mares belgues. Van agafar a dos alumnes per participar-hi, que vam ser jo i un altre company, i també va ser una experiència molt xula.

Rodajtge del documental Les mares belgues.

Després, en arribar a Madrid, el primer que fa algú que ho fa amb una mà davant i una altra al darrere és tocar totes les portes i buscar tots els telèfons, tant de representants com d’agències. És molt difícil accedir a un representant perquè porta a un número xicotet d’actors i li és més fàcil moure’ls. Una agència, en canvi, porta a molts actors a la vegada i és més difícil destacar perquè hi ha molta més gent semblant a tu. En tele i en cinema sobretot es treballa per perfils: una xica rossa d’1,60 m amb els ulls verds. Llavors tota la gent que entra dins d’aquest perfil l’agència l’envia i ells ja trien. Un representant només té una persona de cada perfil i a més, al meu parer, té contactes més poderosos.

Elia en un capítol de Centre mèdic.

Llavors quan vaig arribar em vaig apuntar a una agència de representació mentre buscava a un representant -a dia de hui, després de gairebé dos anys, encara el seguisc buscant. És molt difícil trobar-lo perquè no el tries tu, et tria ell a tu-. Em van anar eixint coses com això de Centre mèdic, que va ser un xicotet paper en el qual interpretava a un personatge que anava a vore un familiar que tenia en l’hospital.

Després Velvet, on vaig començar amb una intervenció molt xicoteta en la primera temporada en la qual jo era una clienta de la tenda, i més tard els de l’agència em van telefonar per fer de model en Velvet Col·lecció -encara que jo de model tinc poc perquè faig 1,63m- i vaig anar encantada per eixir en la desfilada d’una col·lecció d’Ana Rivera molt trencadora.

Vaig tindre també un xicotet paper en Estimar és per sempre, on em presentava a un concurs de misses. A aquestes coses sempre has d’anar perquè mai saps d’on pot eixir un contacte, a qui pots conèixer, qui pot estar veient… I bé, sobretot perquè és treball i només amb vore la gent treballar ja s’aprèn molt. Cal estar, d’una manera o de l’altra. Perquè no s’obliden de tu i per mantindre’t sempre actiu.

Ja després d’això he fet sobretot teatre. Ací a Madrid hi ha molta més oferta, molts més càstings, i moltes possibilitats. D’uns anys cap ací, hi ha hagut un boom dels musicals i jo done les gràcies d’haver fet dansa des de menuda, perquè si no haguera tingut molt menys treball. He estat en la companyia OnBeat, amb la qual vaig començar a actuar en el Teatre Arlequí de Gran Via amb Supercalifragilístico, un musical infantil amb el que ara estic de gira, i després vaig fer un càsting per a la companyia Bluarte.

Amb ells vaig començar amb l’obra Una nit d’estiu en el teatre Quevedo i després vam començar amb L’últim acte en l’Arlequí. En principi era una producció per a Halloween, amb temàtica de terror específicament per a eixe dia, però com va agradar, estem fent-la una vegada al mes.

Ara mateix et trobes submergida en el paper d’Amelia en l’obra de teatre L’últim acte en el Teatre Arlequí de la Gran Via de Madrid. Explica’ns més sobre el teu paper i l’obra.

Elia interpreta el personaje de Amelia en la obra de teatro ‘El último acto’.

En la companyia nosaltres solem dir que és com una mena de cluedo. L’obra va sobre una companyia de teatre on estan els actors i el meu personatge, per exemple, que és la criada. És atemporal, tot i que nosaltres li donem uns tocs com si estiguera ambientada en una època passada. No concretem, se sap que no és actual, però no diem en quina època està basada.

El meu personatge, Amelia, és la criada que porta la neteja, els assumptes de papers, s’ordena la companyia quan acaben les funcions, etc. Té un romanç amb un dels actors. Està enamorada d’Ezequiel i Ezequiel d’ella, però tenen un amor impossible perquè no està ben vist que Ezequiel, que és a més el fill d’un dels propietaris del teatre, tinga un romanç amb una dona d’una classe social inferior.

Tots dins de la companyia es fan olor alguna cosa, però acaba sent una veritat que tothom sap i ningú diu. Llavors Amelia i Ezequiel viuen el seu romanç d’amagat i, quan comencen a passar coses estranyes en el teatre, decideixen fugir. Encara se n’adonaran que no és tan fàcil després de tot el que ha passat. Ja no conte més. Qui vulga saber més que vinga a vore l’obra al Teatre Arlequí (riu).

L’obra té de tot: misteri, assassinats i històries d’amor. Hi ha més d’una, no està sol la de Amelia i Ezequiel. En principi era molt més de terror quan es va fer pensada per Halloween. Ara l’hem adaptat un poc perquè no siga tan terrorífica, sinó que serviscxa per a qualsevol moment.

Has tocat gairebé tots els gèneres de l’art dramàtic. Quin és el teu preferit?

M’encanta tot, però el drama és molt bonic de fer perquè és un gènere en el qual o ho dones tot o no ix. Yerma, el personatge que vaig preparar per a obra de teatre -del mateix nom- de final de carrera, ha sigut fins ara el paper més important per a mi, encara que fóra dins de l’escola. Vam tindre un director increïble, Edison Valls, amb el qual vaig aprendre moltíssim. És un gran professional al qual aprecie molt i agraïsc haver-lo tingut com a director de final de carrera.

Interpretar a Yerma va ser una experiència brutal per a mi. Van ser molts mesos de muntatge. En la indústria, al final, no tens tot el temps que voldries perquè el temps és diners. La indústria embruta la cultura al final. I en aquest cas, el fet que fóra un projecte de dins de l’escola que no estava barrejat amb la indústria va permetre’m preparar-lo molt bé. I amb el personatge de Yerma, que és molt dramàtic, em vaig sentir increïble. Sempre diuen que un actor s’ha de despullar sobre de l’escenari, i en aquest cas tota la meua ànima hi estava posada. El vaig haver de treballar molt.

La comèdia per exemple és molt agraïda. És molt difícil fer riure. De fet, és més fàcil fer plorar. Però una volta has agafat el ritme de la comèdia, és molt agraïda. Sincerament, crec que no podria escollir perquè estic enamorada de tot el que puga passar dalt d’un escenari, ja siga drama o comèdia. Pot sonar cursi, però jo sempre pense que les obres s’han de portar dalt d’un escenari amb amor.

Pel tema que et comentava que el teatre i el cinema són indústries, de vegades et veus en situacions en què queda molt de costat l’art i sembla que només importen els diners. Llavors si l’obra, la pel·lícula, o la sèrie que fas està portada amb afecte, amb amor a l’art i amb respecte a la professió, triomfarà. Paga la pena. Si no hi ha amor a l’art, no transmetrà res al públic.

I entre teatre, musical, tele i cinema… Amb quin et quedes?

M’agrada tot, però la veritat és que tinc debilitat pels musicals. Encara que la meua passió és actuar, ballar és una cosa que, al cap i a la fi, he fet des de molt  menuda. En el moment en què es barregen les dues coses… No sé, els musicals tenen llum i color. Hi ha una espècie d’explosió damunt de l’escenari que és increïble. Com a espectadora i com a actriu, el gènere que més m’agrada anar a vore i fer és el musical.

I el cinema? T’agradaria fer el salt a la gran pantalla?

Per descomptat. Per a mi seria un somni. És molt difícil, hi ha portes que no estan obertes per a tothom. Per exemple, el problema que et comentava amb el representant: és molt difícil accedir als càstings que hi ha per a cinema. En sèries de televisió he aconseguit tenir un xicotet paper, però passar-hi a un de gran és molt difícil.

M’agradaria reivindicar que les portes estigueren més obertes per a tothom. Hi ha gent que val molt i que no té l’oportunitat de demostrar-ho. El mateix Javier Gutiérrez ho deia en els Goya: “Hi ha actors molt bons que no tenen l’oportunitat de recollir un Goya”. Però estan també els que no tenen ni l’oportunitat que sone el telèfon. I que conste que tots els actors que conec, i m’incloc, no estan asseguts esperant que sone. Eixim cada dia a barallar-nos amb qui calga per intentar obrir portes. Per això faig un crit per reivindicar que almenys se’ns deixe intentar-ho.

De tota manera, no serà per falta de ganes. Actuar en cinema és un somni però no ho veig com una utopia. Simplement pense que aquesta carrera és de fons i no pots arribar i pretendre que tot estiga obert. Hi ha gent que té contactes, però jo vaig arribar a Madrid amb una mà davant i una altra al darrere. No coneixia a ningú i veig que a poc a poc vaig donant xicotets passos. Hi ha èpoques de millors i de pitjors, i això els passa a tots els actors, fins i tot als que estan al capdamunt. És una professió molt inestable, ningú té garantit res.

Però per moltes portes que et trobes tancades, qui sap si la següent estarà oberta. No has de parar mai, perquè mai saps a qui pots conèixer o com poden vindre les coses. Has de seguir formant-te. En el meu cas, seguisc formant-me en dansa, en cant i en interpretació. En aquesta professió, esforç no és igual a resultat. Però si no t’esforces, per descomptat no hi haurà un resultat.

Què és el millor de la professió? I el pitjor?

Elia Sansa.

El millor de la professió és tot. Moltes persones i fins i tot alguns professors em deien que anara amb compte perquè hi ha molta competitivitat i la gent no és agradable sempre. Jo venia amb l’armadura preparada, pensant que en cada càsting anaven a xafar-me per tots els costats. I tot el contrari. No sé si és que he tingut molta sort, però mira que he fet quantitat de càstings i sempre he vist moltíssim de companyerisme.

Després està la relació que crees amb les persones amb les que treballes. Els amics que fas en teatre solen ser per sempre. Es crea un vincle molt profund en molt poc temps. I allò més meravellós és pujar-te’n a un escenari per explicar una història i saber que la gent ha pagat per vore’t. Per a mi això no es paga amb diners. És una cosa inexplicable. Hi ha moments en què estàs cansat i no pots més, en els quals et supera la pressió i no sents que el teu treball estiga donant els seus fruits… Però en el moment en què xafes l’escenari, tot això passa i te’n recordes de per què estàs fent-ho. Eixe moment en què acaba la funció després d’haver explicat una història és una pujada que no es pot descriure. No ho coneixia fins que no ho vaig viure.

La part negativa és per a mi com quan estàs enamorat d’una persona però ella no et vol a tu. Tu li ho dónes tot i això no es veu correspost. No és una professió agraïda, en el sentit que esforç no sempre és igual a recompensa. Així és la professió. En un càsting només poden escollir a una persona i que no et trien a tu no vol dir que et menyspreen, ni molt menys. Però és un poc frustrant en certes ocasions, perquè dónes sempre el 100% i això no vol dir que vages a rebre un feedback.

Però ja et dic, tot val la pena en el moment en què te’n puges a un escenari i actues. En eixe moment, t’oblides de qui eres i et converteixes en el personatge. Eres un instrument per explicar la història i res importa més que això en eixe moment. I aquesta sensació de que l’únic que importa és el que està passant damunt de l’escenari, tant per als actors com per al públic, no té preu. Paguen la pena tots els càstings en els quals et diuen que no, com de durs hagen pogut ser amb tu, el que t’hagen pogut haver dit… la recompensa quan xages l’escenari és indescriptible.

De vegades és fàcil deixar-te portar pel desànim quan has fet tres o quatre cástines en els que tu consideres que has fet una bona prova, però no t’agafen. És una professió d’alts i baixos, però has de pensar que no van a agafar-te sempre, així com tampoc van a dir-te que no sempre. Vaig fer un curset amb un actor que deia que vas a un càsting a que et diguen que no, i el teu treball és tornar content a casa per a preparar-te el següent dia, quan et tornaran a dir que no. I de 100 càstings, et diran que sí en un.

Elia caracteritzada per al seu personatge en Velvet Colección.

La història que es veu en la pel·lícula de La la land on ix Emma Stone d’un càsting i hi ha moltes xiquetes pèl-roges exactament igual que ella… En aquell moment penses «què he de tindre perquè m’agafen si totes són igual que jo?». Això passa. Poden ser totes físicament iguals, però després cadascuna tindrà alguna cosa personal que farà que la trien.

Malgrat tot això, no cal parar, perquè si no et presentes, tingues per segur que no hi haurà cap possibilitat. No m’agraden els típics discursos positius de «tot anirà bé i serà súper fantàstic». No sempre és així. Jo tinc 24 anys, però conec gent més major que porta molts anys recorrent aquesta carrera de fons i està més cremada. Ha arribat a un punt i no ha aconseguit el que volia. Això passa, i pot passar-me a mi també. No se sap. Però no tire la tovallola, no considere cap altra possibilitat que no siga la de presentar-me a mil i un càstings. L’únic que puc fer que em faça feliç és intentar-ho. I, si no passa, que no siga perquè no ho he intentat.

De moment, estic amb les companyies OnBeat i Bluarte i tinc un segon treball com a monitora en un gimnàs per mantindre’m econòmicament. La vida és cara, sobretot a Madrid. Llavors he de compaginar la feina que em dóna de menjar amb la que em dóna la satisfacció personal. Estic gairebé les 24 hores del dia fent coses, perquè acabe la meua jornada en el gimnàs i me’n vaig a assajar. Però mentre puga actuar, tot em paga la pena.

Què trobes a faltar de la terreta? Tens pensat tornar a Xàbia?

La terreta és sagrada. Xàbia és el lloc on vaig per evadir-me de tot aquest món, que és bastant estressant. Quan vaig allà, tot és pau. Damunt està el mar. Estic enamorada de Xàbia, però tindre una feina estable allà de qualsevol de les dues coses que jo he estudiat ho veig inviable. Ací ja veus, tinc dos treballs, però almenys tinc els càstings on puc seguir fent marxa d’actriu.

Trobe a faltar la pau i la tranquil·litat. És un altre ecosistema, un altre ritme de vida i quan vaig ho agraïsc molt. També és veritat que a mi m’agrada molt el ritme de vida que porte ací a Madrid. Sóc una persona molt accelerada. I també trobe a faltar a la família i els amics. La mamitis i la papitis la tinc. Hi ha dies que arribe a casa i m’agradaria estar amb ma mare. Però no passa res, hui en dia està el telèfon i l’Skype, i sempre que tinc temps busque un Blablacar per a tornar a casa.

Deixa el teu comentari

Classificat: ,
Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.