LA MARINA PLAZA

Mundo Marino dénia jávea excursiones nauticas
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dijous, 22 febrer, 2018

Jesús Pobre, racó de pau de Forges, plora la mort del dibuixant

  • Antonio Fraguas, que ha mort ahui als 76 anys d’edat, residia en períodes de vacances en l’entitat local menor deniera, on es diu que es van gestar les seues vinyetes de cunyats
  • L’Eatim trasllada el seu condol a familiars i amics

La mort d’Antonio Fargues, Forges, ha sacsejat aquest matí al món de la cultura, la política, i es pot dir que a tot el país, però els tremolors s’han sentit també de forma molt especial a Jesús Pobre. L’entitat local de Dénia, als peus del Montgó, va ser durant molts anys el lloc de descans del dibuixant-pensador madrileny, una de les ments que segurament més ha contribuït en les últimes dècades a transmetre, entendre i, principalment, a suportar, la història i l’actualitat del país.

Il·lustració que Forges va fer gratuïtament el 2005 per als festers de Jesús Pobre, perquè pogueren recaptar fons per als festejos.

No és estrany que la seua mort adquirisca una especial rellevància a Jesús Pobre, que lamenta la seua pèrdua. Durant les estades en la població mai va defugir, sinó al revés, participar de la vida quotidiana i entremesclar-se amb la seua gent. “Les visites al Mercat del Riurau, o un dinar en uns dels seus restaurants” eren habituals, de manera que Forges “era un més entre els seus carrers”, segons destacava ahui l’alcalde, Javier Scotto.

Jesús Pobre era un recés de pau per al dibuixant. Un racó de pau, com ell mateix es va encarregar de reflectir en la primera il·lustració que acompanya aquest article. El lloc on, a més de trobar assossec, va fer grans amics. Aquest paisatge i el seu paisanatge van impregnar també la seua obra. En la població, de fet, es comenta sovint que “les vinyetes sobre cunyats sorgien de les visites familiars a casa de Jesús Pobre cada estiu”, apuntava Scotto
.

Però no només això. Entre els seus amics es trobava un altre veí il·lustre de Jesús Pobre: ​​Lluís Fornés, El Sifoner, amb qui va col·laborar en el camp de la creació. Va il·lustrar el seu disc Cançons al riurau, i tots dos van publicar junts l’any 2004 aquell Montgó Gogó que es presentava com “acte sacramental modern, multilingüe, coral i en aquest pla”.

L’Eatim de Jesús Pobre ha traslladat el seu condol a familiars i amics d’aquest “mestre de l’humor i crítica gràfica”, veí de la població “i els seus idíl·lics estius”.

No debades, Dénia i Jesús Pobre van adquirir també més ressò gràcies a tindre com a veí a Forges. Valga com un exemple el següent extracte d’una entrevista digital que va fer al dibuixant al diari El País l’any 2006, amb preguntes dels lectors:

Sr. Forges (lo de Fraguas me resulta muy distante) ¿Qué haría usted, más de lo que ya ha hecho, para impedir que la Marina Alta de Alicante se convierta en un bloque de cemento y ladrillo?

Pues ya que han empezado por Marbella…”seguir tal que ansí pa arriba”, que diría la Sra. Blasa ¿No?

¿Qué tal por Jesús Pobre, sus gente se portan bien con usted?

Y el Mongó, también, oye.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.