LA MARINA PLAZA

Mundo Marino dénia jávea excursiones nauticas
Periodisme, passe el que passe

La plaga de la Xylella en la Marina Alta arriba de ple a la costa

  • El sext brot infecta 31 parcel·les ubicades a Benissa, Calp, Alcalalí, Benigembla, Gata, Llíber, Parcent, Senija i Xaló, mentre que la zona de risc s’estén a gairebé tota la comarca, incloses les poblacions litorals de Dénia, Xàbia, Benitatxell i Teulada

Camps afectats ja pel bacteri.

Fa unes setmanes, el Cercle Empresarial de la Marina Alta (CEDMA) va assenyalar que la plaga de la Xylella fastigosa podia convertir-se en l’autèntica tragèdia del segle per a aquesta comarca, i cada vegada hi ha més dades que evidencien eixa ombrívola previsió. La Conselleria d’Agricultura ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV) el sext brot d’aquesta epidèmia, concentrada una vegada més en l’ametller. I les seues conclusions són per posar-se a tremolar.

Segons la relació del DOGV, en la Marina Alta es troben infectades en aquest brot 31 parcel·les, inclosa una en un municipi situat a la vora de la mar: Calp. La localitat més afectada, que amb anterioritat ja hauria patit els efectes del bacteri, es troba, igualment en el litoral, Benissa, amb deu parcel·les, mentre que també pateixen aquesta situació Xaló, amb 9 parcel·les, Alcalalí amb 3, Llíber i Parcent amb 2 cadascun, i Gata, Senija, la Vall d’Alcalà i Benigembla amb una.

A més de la Zona Infectada –la que s’acaba de relatar- la conselleria, com ja havia fet en anteriors ocasions, ha establit, per intentar frenar el contagi, una Zona Demarcada on es troben pràcticament tots els municipis de la Marina Alta, inclosos aquells del litoral que no havien aparegut en relacions anteriors, com Xàbia i Benitatxell.

En aquesta zona demarcada, estan inclosos com a termes municipals «íntegrament afectats» Alcalalí, Benigembla, Gata, Llíber, Murla, Parcent, Senija i Xaló. I com localitats «parcialment afectades» Beniarbeig, Benidoleig, Benimeli, Benissa, Calp, Castells, Dénia, Benitatxell, la Vall d’Alcalà, la Vall de Gallinera, la Vall de Laguar, la Vall d’Ebo, Orba, Pedreguer, Sagra , Saneti Negrals, Teulada, Tormos i Xàbia.

Destrucció d’ametllers i especial cura amb les parcel·les abandonades

A més, la Conselleria estableix un nou paquet de mesures fitosanitàries d’eradicació i control per intentar aturar una plaga cada vegada més inquietants. I es tracta d’accions draconianes. Entre altres, arrancar i destruir in situ, en un termini màxim de 15 dies i en un radi de 100 metres al voltant del material declarat infectat, tot el material vegetal d’espècies hostes de Xylella fastigosa, així com el que tinga «símptomes sospitosos».

I no només això. En la zona demarcada, fora de la relació d’aquestes 31 parcel·les, s’obliga als propietaris de parcel·les abandonades a arrancar i destruir també allí mateix el material vegetal d’espècies hostes de Xylella per constituir un risc fitosanitari per a les plantacions veïnes. També es durà a terme allà una vigilància mitjançant controls visuals, amb l’objectiu de detectar possibles símptomes de la malaltia, i en els casos sospitosos s’analitzaran mostres, com s’assenyala en la resolució de la conselleria.

Ajudes per als afectats: 28 euros per ametller adult devastat

La setmana passada, el Consell va fer pública, després de huit mesos del primer brot, l’ordre per la qual es posa en marxa el procés d’indemnitzacions per als afectats, que preveuen fins a 28 euros per cada ametller en producció i en edat adulta que haja sigut devastat per la plaga.

La xifra, que ha provocat crítiques, s’anirà rebaixant encara més en el cas d’exemplars joves o en decadència. Els propietaris que els hagen arrancat pels seus propis mitjans, una possibilitat que també contempla la conselleria, rebran un màxim de 2.500 euros. Amb tot, la Generalitat ha d’examinar cada sol·licitud específica, que haurà de ser enviada al servei de Sanitat Vegetal.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.