LA MARINA PLAZA

Baleària Dénia
Periodisme, passe el que passe

Manual per entendre les obres de la Línia 9 del TRAM i el seu encaix a Dénia

  • Amb més de 120 milions, la renovació del traçat ferroviari entre Dénia i Benidorm és la major inversió pública realitzada a la Marina Alta
  • L’elevat cost de la infraestructura no només es deriva de la complexitat de refer la línia fèrria, sinó també de la seva integració urbana i paisatgística

A falta de connexió amb el nord, les obres del tren entre Dénia i Benidorm (Línia 9 del TRAM) estan sent, sens dubte, la gran aposta inversora de la legislatura. No només en matèria ferroviària. La inversió de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, a través de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), supera els 120 milions d’euros. És la major inversió pública en infraestructures de la Marina Alta. El gruix d’aquesta quantitat es materialitza en obres en aquesta comarca, i només una xicoteta part en la Baixa.

Aquesta elevada xifra té a vore amb la complexitat pròpia de renovar per complet una línia ferroviària, però també amb la de fer-la encaixar en un entorn que no és el mateix de fa dècades. El projecte té també, per tant, un component de regeneració urbana i integració paisatgística. Reforma d’estacions, rehabilitació de ponts i principalment el difícil encaix en els centres urbans, especialment a Dénia o a Gata de Gorgos, on el tren passarà a circular en mode tramvia. Aquesta és la guia per comprendre les obres de renovació de la Línia 9 del TRAM i de la seua integració en la ciutat de Dénia, les seues etapes i tot el que suposen de cara al futur.

Per a això, ens recolzem en una sèrie de mapes interactius, en els quals és prou passar el cursor (o tocar en dispositius de pantalla tàctil) sobre els senyals d’obra per desplegar les imatges i la informació relativa a cadascun dels projectes.

La renovació de la línia de Benidorm a Dénia

La inversió total: 120.367.069 euros

El nou encaix del tren-tramvia a Dénia

L’entrada del nou tren a Dénia, de cap manera tramvia, és la part del projecte de més envergadura. El límit sud del nucli urbà de la ciutat està patint d’un any ençà una transformació radical. Les obres de tramviarització són l’eix al voltant del qual gira tota aquesta regeneració urbana. Les fases se succeeixen i no ha fet més que començar.

En l’avinguda de Joan Fuster conflueixen el propi projecte de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) amb obres del Pla Confiança, com la de la rotonda de la cruïlla de la via amb el carrer Diana, o la instal·lació d’enllumenat en el tram on està el pavelló esportiu de barri. Però les obres del tren afecten igualment, i també de forma radical, a l’ordenació del trànsit. No només pels obligats talls de carrers per a l’execució dels treballs, sinó perquè el projecte de tramviarització suposa convertir Joan Fuster en un bulevard que farà les funcions de ronda sud de la ciutat. És aquesta visió de conjunt la que guia cadascun dels projectes, interconnectats entre ells.

Els següents mapes interactius expliquen cadascuna de les parts del projecte al sud de Dénia. En aquest cas, els senyals d’obres en color mostren les fases en què es treballa actualment. Les que estan en blanc i negre, despleguen la informació sobre les que estan per executar. I les que apareixen en tons roses indiquen obres ja executades.

L’obra ferroviària i las interseccions mijançant rotondes

Tram 1: De l’estació a la cruïlla amb Diana

És el tram més avançat. Ja han conclòs les obres en la platja de vies de l’estació i la instal·lació de la plataforma per a l’arribada del tren a manera tramvia, des de la terminal fins al carrer Diana. S’han adequat les andanes per adaptar-les als nous trens duals (dièsel-elèctrics), alhora que s’ha rehabilitat l’edifici de la pròpia estació amb la millora d’impermeabilització de cobertes, revestiments de fusteries, neteja de façanes i pintura sobre l’estructura metàl·lica.

Aquesta actuació ja executada forma part dels treballs de renovació de les estacions de Teulada, Gata de Gorgos, l’Alfàs del Pi i Benidorm, a més de Dénia, que, amb un pressupost de 6,4 milions d’euros, s’emmarca en el Pla de Modernització de la Línia 9 del TRAM d’Alacant.

D’altra banda, actualment està en obres la rotonda a la cruïlla amb el carrer Diana, que separa aquest tram del de la segona fase, que s’executarà a continuació: de Diana al Camí del Pou de la Muntanya.

Tram 2: De Diana al Camí del Pou de la Muntanya

La segona fase del projecte a Dénia, encara per executar, comprèn el tram de Joan Fuster des del carrer Diana a l’encreuament amb el Camí Pou de la Muntanya. De moment, l’única obra en marxa, que va començar aquesta mateixa setmana, és la de l’obertura d’un pas de vehicles amb rotonda a meitat del tram, a l’altura de l’avinguda de Joan Chabàs. Serà una rotonda provisional per poder millorar els fluxos de vehicles. La definitiva s’executarà quan s’instal·le la nova plataforma per al tren-tramvia. Per al final del projecte quedarà també la quarta rotonda prevista a Dénia, en el Camí del Pou de la Muntanya.

La reordenació del trànsit

Els circuits actuals

Amb el començament de les obres de la rotonda de la cruïlla amb el carrer Diana, l’avinguda de Joan Fuster va començar setmanes enrere a funcionar com a ronda sud, però només de forma parcial. Es va desdoblar el trànsit a un i altre costat de la via, però no en tot el recorregut. En el tram des del Camí dels Lladres cap al mar se segueix circulant en doble sentit mentre no es duga a terme l’obertura per a la rotonda de Pintor Llorens. No obstant això, mentre arriba el moment d’executar-la, s’ha habilitat en el Camí dels Lladres un pas provisional perquè els vehicles puguen creuar la plataforma ferroviària des del sud del terme municipal per endinsar-se al nucli urbà. Ara mateix, de fet, és l’únic lloc per on es pot creuar la via sense anar fins a l’extrem oest del Camí del Pou de la Muntanya, ja que les obres de la rotonda de Diana-Fuster mantenen tancat el pas.

L’ordenació definitiva

Quan concloga el projecte de tramviarització, realment Joan Fuster passarà a ser ja, definitivament, la Ronda Sud de Dénia. I estaran executades les rotondes de Joan Chabàs, Diana i Pintor Llorens. En aquests tres punts es podrà creuar a banda i banda de la via. Això permetrà el desdoblament definitiu: en la part entre la via i el casc urbà els dos carrils de circulació tindran sentit port-Pou de la Muntanya; a l’altra banda de la plataforma, tindran el sentit contrari.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.