LA MARINA PLAZA

Bodegas Xaló vinos vins 2017
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimecres, 18 octubre, 2017

‘Tutty’, un joc coeducatiu sobre diversitat familiar creat en La Marina

  • Es tracta d’un projecte que vol combatre els estereotips familiars a través d’un joc de cartes
  • La iniciativa està desenvolupada en la Marina Alta pels impulsors de La Perruca de Luca i l’expert en coeducació Juan Lillo
  • Per impulsar el projecte, està en marxa una campanya de micro-mecenatge en la plataforma Verkami

Hi ha famílies amb dues mares i altres amb dos pares. Hi ha famílies que viuen en comunitat i altres que adopten o acullen majors o menors per compartir amor, temps i cures. No hi ha famílies model, ni models de família. Aquest és el missatge que vol transmetre Tutty, un joc de cartes que visibilitza i posa sobre la taula la diversitat familiar, i que vol contribuir a superar prejudicis i estereotips de gènere.

“Tutty promou el respecte a la diversitat afectiva, sexual i familiar a través del joc”, explica Carmen Ivars, una de les impulsores del projecte. “Volem que els xiquets i les xiquetes aprenguen que les relacions familiars es funden en l’afecte, les cures i el respecte”, afegeix Teresa Creu.

Ivars i Creu formen part de La Naturadora, que ha desenvolupat aquesta iniciativa conjuntament amb Eltakataka, el sociòleg i coeducador Juan Lillo Simón i la il·lustradora Amelia Celaya. No és la primera vegada que La Naturadora i Eltakataka, dues empreses els integrants de les quals són de Benissa, Xàbia, Dénia i Pego, col·laboren. Ja el 2012 van llançar el conte i projecte escolar La Perruca de Luca, de la mà de l’il·lustrador Vicent Poquet, amb el mateix esperit a favor de la diversitat i en contra de les etiquetes limitadores i els estereotips que Tutty. Per dur a bon port els seus projectes de coeducació, aquestes dues empreses comarcals han creat l’editorial Lalala, que s’encarregarà de desenvolupar i produir les seues iniciatives.

Models de convivència que reflecteixen la societat en què vivim

Tutty consta de 38 cartes amb les quals es poden construir models de convivència d’allò més variat. Hi ha 28 de personatges i 12 d’accions, que representen situacions que es donen en els entorns familiars, com ara una mudança, un divorci o una malaltia. Es pot jugar en grups de dos o quatre persones i es recomana per a xiquets i xiquetes a partir dels 8 anys. La seua dinàmica és senzilla, però l’estratègia és important, expliquen des de La Naturadora. “El joc convida a la reflexió sempre, siga quina siga l’edat, i a obrir la ment a tot tipus de famílies”.

Un joc per treballar a l’escola

“El joc naix per donar resposta al buit existent de recursos didàctics sobre diversitat familiar”, afirma Juan Lillo, un dels grans referents en l’elaboració de materials de coeducació. Segons Lillo, Tutty té com a propòsit “substituir el concepte tancat de família tradicional per un altre molt més obert de famílies, on els xiquets puguen trobar referents adequats a les seues realitats i ningú se senta exclòs”.

Tutty és molt més que un joc, per això prompte comptarà amb un tutorial i una guia didàctica en format digital, que facilitaran el treball de les escoles. Tot el material imprès s’editarà en català i castellà.

Un projecte de coeducació a la recerca de mecenes i complicitats

Per fer realitat aquest projecte, s’ha llançat una campanya de micro-mecenatge en Verkami, un recurs molt emprat en els últims anys pels creadors independents que desenvolupen iniciatives culturals, socials o educatives i que busquen obtindre el capital iniciar per encetar els seus projectes.

Les aportacions que es poden realitzar en aquesta plataforma van de 5 a 300 euros. Amb 15, s’aconsegueix una baralla de Tutty. Altres opcions permeten col·laborar amb iniciatives solidàries, com la de Ama Made in Cielo, una associació ecofeminista en la qual treballen dones en risc d’exclusió social.

La campanya es troba en l’actualitat en el seu equador, finalitza el 5 de novembre, i ha aconseguit a hores d’ara més de la meitat dels 9.000 euros necessaris per a produir el projecte. Ja són més de 155 mecenes de tot l’estat els que han confiat en Tutty com a recurs coeducatiu, entre els quals hi ha particulars, docents, així com AMPEx, empreses de la comarca, com El Brufol o Sapristi, o associacions diverses com la Fundació Triángulo Castilla León o Ugazte -Local Juvenil de Huarte-.

La Perruca de Luca, una iniciativa consolidada en les aules

Ja fa quatre anys, l’Editorial Lalala va recórrer amb èxit al micro-mecenatge per poder produir la primera iniciativa de coeducació, La Perruca de Luca, realitzada conjuntament amb l’il·lustrador del Verger Vicent Poquet. Des de llavors, el projecte ha tingut una repercussió notable: més de dos-cents col·legis han treballat aquesta proposta en les seues aules, un bon número d’ells de la Marina Alta i de la província d’Alacant, tot i que també la proposta ha arribat a escoles de Canàries, Saragossa, Catalunya o Madrid.

A més han estat nombrosos els cursos sobre igualtat que l’equip de La Perruca ha impartit en aquests centres educatius i la versió teatral del conte ha gaudit de més de 150 representacions. D’altra banda, més enllà de l’àmbit escolar, el conte s’ha convertit en tota una referència en l’àmbit de la literatura infantil centrada en diversitat i ja va per la segona edició. En l’actualitat, l’equip de Lalala està desenvolupant una App interactiva amb la qual es podrà gaudir del conte i de diversos jocs.

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.