LA MARINA PLAZA

Bodegas Xaló vinos vins 2017
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dijous, 12 octubre, 2017

Les polèmiques de Les Ones i el Portet li valen a Dénia i Moraira dues banderes negres en gestió de la costa

  • Ecologistes en Acció concedeix a aquests dos casos els seus simbòlics distintius amb què cada any vol posar de manifest les agressions al litoral

Han sigut segurament les dues principals controvèrsies de l’any pel que fa a gestió del litoral de la Marina Alta i Ecologistes en Acció no les ha passat per alt. Aquesta organització ha fet, com cada any, un repartiment simbòlic de banderes negres per la destrucció de la costa, i aquesta vegada li’in toca una a Dénia i una altra a Moraira. En el primer cas, pel polèmic projecte d’urbanització Les Ones, i, en el segon, per la criticada regeneració de la platja amb grava després dels temporals de l’hivern.

Dénia: La batalla de les Ones que va guanyar la promotora

Ecologistes en Acció considera que la tramitació del projectat complex de cinc plantes a peu del mar en una platja ja molt destruïda és “un altre exemple de la falta de sensibilitat per part de les administracions públiques pel que fa a l’erosió costanera”.

La parcel·la on està projectada la polèmica urbanització Les Ones

“Davant l’erosió que s’ha produït en aquesta zona, amb els temporals batent sobre les construccions existents en primera línia, sembla que no té sentit permetre que se seguisca urbanitzant en primera línia”, escriuen els ecologistes en el seu informe. “Però ni els temporals de l’hivern, que van causar en el litoral de Dénia greus danys, ni la protesta massiva dels veïns, semblen impedir que la promotora puga continuar el camí d’alçar aquesta nova urbanització a peu del mar”.

La promotora pretén construir un bloc de gairebé vint metres d’altura amb 19 apartaments de luxe. “Tot això en un lloc que està molt castigat per l’erosió i la construcció. Un tram de platja que cada any cal regenerar amb milers de tones d’arena”, critica l’organització ecologista.

“Tot això, juntament amb la inundabilitat dels terrenys, hauria de ser, segons la Llei de Costes, motiu suficient per no permetre una nova construcció d’aquestes característiques”. Però la tramitació del projecte segueix endavant.

Ecologistes en Acció recorda també els “nombrosos aspectes de dubtosa legalitat” que figuren en l’expedient del projecte. Una primera llicència d’obres de l’Ajuntament de Dénia del 2014, durant el mandat del PP, va ser impugnada pel Ministeri de Medi Ambient davant el jutjat, perquè el projecte envaïa la franja de servitud del domini públic marítim-terrestre.

No obstant això, aquesta qüestió l’han esquivat els promotors amb una modificació del projecte que, ara sí, ha rebut el vistiplau de Costes. Després, l’agost passat, l’Ajuntament de Dénia va atorgar una nova llicència d’obres. L’organització ecologista considera que és “un sense sentit permetre que se seguisca urbanitzant en primera línia”.

Moraira: Quan El Portet va canviar de color

En el cas de Teulada Moraira, la Bandera Negra 2017 per mala gestió de l’administració té a vore amb el que ha passat després dels temporals de desembre del 2016 i gener d’enguany. Costes va regenerar la platja del Portet amb arena de pedrera, que va canviar radicalment el aspecte de la idíl·lica cala, tornant de color marró les seues característiques aigües color turquesa.

La platja del Portet, tenyida de marró després dels abocaments d’arena.

En el seu informe, Ecologistes en Acció lamenta l’abocament de les 8.000 tones d’arena, que va tindre lloc en març, “sobre escull rocós i praderia de posidònia oceànica”. La “gran quantitat de llims i argiles” del material emprat no només va canviar l’aspecte de les aigües, sinó que, a més, en sedimentar, està provocant el soterrament de la posidònia, segons el document, que també cita una altra espècie afectada: el Pinna nobilis, un mol·lusc bivalve endèmic de la Mediterrània.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.