LA MARINA PLAZA

Viu la Paqua a Benissa 2018
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimecres, 11 octubre, 2017

El gran misteri de la Prehistòria a Pego

  • El municipi inaugura la primera exposició sobre els foscos períodes històrics que van del Paleolític als Ibers amb 115 peces arqueològiques procedents de cinc museus de la Comunitat

“Un fet extraordinari”. L’Arxiu Municipal i la regidoria de Cultura de Pego s’apresten a inaugurar el pròxim 27 d’octubre la primera exposició sobre la Prehistòria en aquest territori, que deu així fer llum sobre una de les seues èpoques més fosques. La mostra, que estarà oberta fins al 8 de desembre, albergarà 115 peces arqueològiques prehistòriques recollides a Pego i les Valls i que han sigut temporalment cedides per cinc museus de la Comunitat de València, Oliva, Gandia, Xàbia i Alcoi.

Els experts consideren que la Prehistòria de la Vall de Pego “és quasi una desconeguda, ja no només per als propis veïns, sinó per al món acadèmic”. Per això és necessària “aquesta exposició que pretén ser una presentació al públic i també un revulsiu que impulse un interès renovat pel nostre passat i els nostres estudis”.

La mostra abastarà des del Paleolític al món iber. Totes aquestes etapes històriques estan plenes de misteri. És conegut, però, que durant el Paleolític Mitjà els neandertals van ocupar la vall, “però d’aquell temps sabem poc més degut a la falta de prospeccions arqueològiques sistemàtiques i excavacions científiques modernes”.

Curiosament aquesta falta d’estudis a Pego es repeteix a l’hora d’analitzar els períodes següents, tot i que sí que han sigut molt més pròspers en troballes i jaciments: el Paleolític Superior amb l’aparició de l’Homo Sapiens; el Mesolític, amb els últims cazadors i recol·lectors; el Neolític, amb l’arribada dels primers llauradors i ramaders que lleguen l’art rupestre valencià; el bronze valencià, coneixedor dels metalls; i finalment, el món del comerç fenici, que transforma les tribus neolítiques en una civilització nova, l’íbera, “que coneixem pels textos grecoromans i que només sucumbirà davant el poder de Roma”.

L’organització d’aquesta exposició ha sigut possible gràcies no només a aquestes institucions, sinó també “a la iniciativa i treball d’un grup de pegolins interessats en el nostre passat prehistòric”: Josep Ferrer Pérez, Salvador Ferrer Santamaria, Ferran-Lluís Naya Alemany, Joan Pastor Bolufer, Àngel Portes Sala, Fernando Sendra Alcina i Jose Sendra Bañuls.

Les jornades Carmel Giner Bolufer, durant tot el mes de novembre

Vinculada a l’exposició es presenta també la VI edició de les Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer, amb un format diferent ja que es distribueixen les conferències durant tot el mes de novembre i no només en un cap de setmana, com en anteriors edicions.

Part de les jornades abordaran també, a través de diversos experts de les universitats de València i Alacant, l’era prehistòrica a Pego i la Marina Alta, si bé la resta de conferències evocaran altres períodes històrics d’aquesta població, com la Inquisició o el turbulent episodi de la Revolució del 1868.

 

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.