LA MARINA PLAZA

Viu la Paqua a Benissa 2018
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimecres, 13 setembre, 2017

L’estacionament de vehicles bloqueja l’entrada de les ambulàncies al centre de salut de Xàbia

  • Podem Xàbia ha fet patents diverses deficiències d’accessibilitat en els dos centres de salut del municipi, encara que el del poble és el que més problemes mostra
  • “Senyalitzar un lloc per a poder estacionar un cotxe i que puga baixar una persona que vaja en cadira de rodes i que no hi haja cotxes aparcats a l’entrada d’ambulàncies, quin mínim!”

Cotxes aparcats en l’eixida d’urgències, en una zona habilitada perquè gire l’ambulància.

Podem Xàbia ha estat aquest dimecres de matí en els dos centres de salut del municipi, el del poble i el de Duanes de la Mar, per a comprovar les seues instal·lacions en representació del Cercle Sectorial de Discapacitat de Podem País València, que ha redactat un document amb l’objectiu de recopilar dades sobre l’accessibilitat de tots els centres de la Comunitat per a portar-los a la Comissió de Sanitat de les Corts Valencianes i reivindicar les mancances existents.

La revisió, que ha sigut d’allò més detallada, ha comptat amb la participació de quatre membres del partit: Jaume Torres, Vicenta Cruañes, Bernhard Feiner i Diego Cardona. Amb el metre en la mà i seguint les indicacions estipulades en un extens document, han comprovat punt per punt -d’un total de 33 observacions a realitzar- totes les instal·lacions.

En el cas del centre de salut del Port, la construcció és bastant recent -data de l’any 2000-, el balanç ha sigut positiu. Però els resultats, demolidors en el centre de salut del poble, que compta ja amb 30 anys a l’esquena -es va inaugurar l’any 1987-. Dels 33 punts a observar, 18 no complien amb la normativa establida.

Quatre membres de Podem Xàbia: Jaime Torres, Vicenta Cruañes, Bernhard Feiner i Diego Cardona.

Exteriors deficients en el poble

El seu exterior ha sigut el que més ha cridat l’atenció dels membres de Podem Xàbia. “Els exteriors estan fatal. Només arribar ja hem vist cotxes aparcats en l’eixida d’urgències, en una zona habilitada perquè gire l’ambulància”, ha assenyalat Vicenta Cruañes.

Una altra de les deficiències que han pogut observar és que el centre no compta amb almenys una plaça d’aparcament per a minusvàlids. Sí que hi ha una aen la vorera de davant però, segons constaten, “és d’un veí particular”. A més del paviment, que no compleix amb el requisit d’antirelliscaments. “Senyalitzar un lloc per poder estacionar un cotxe i que puga baixar una persona que vaja en cadira de rodes i que no hi haja cotxes aparcats a l’entrada d’ambulàncies, quin mínim!”.

Una volta en l’interior, s’han trobat amb diverses mancances més, sobretot en allò referit a garantir l’accessibilitat de les persones amb cadira de rodes. La que més crida l’atenció és l’escala d’accés al primer pis, amb un pendent molt pronunciada i que no té passamans en un dels costats. A més, els taulells, el dispensador de tiquets o els botons de l’únic ascensor es troben a una altura massa elevada.

En el cas del centre de salut de Duanes de la Mar, el més ressenyable ha sigut les portes de les consultes, no diferenciades de la paret amb un altre color, el que pot suposar “un problema”, segons Vicenta Cruañes, “per a les persones amb visibilitat reduïda”. Podem ha assenyalat també l’altura excessiva dels taulells i que es necessita un servei adaptat per a minusvàlids en la primera planta i almenys un canviador per a xiquets de bolquers, que no n’hi ha en cap servei.

Els formularis

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.