LA MARINA PLAZA

Viu la Paqua a Benissa 2018
Periodisme, passe el que passe
Publicat: diumenge, 16 juliol, 2017

Guàrdia Civil i Europol desmantellen una xarxa internacional de comerç de carn de cavall no apta el capitost de la qual estava a Calp

  • L’operació ha comptat amb la participació de huit països europeus i s’ha desenvolupat en set comunitats autònomes on han estat detingudes 65 persones
  • La carn era comercialitzada a Europa i els beneficis de tot el grup podrien superar els 20 milions d’euros anuals

La Guàrdia Civil, en col·laboració amb Europol, ha desmantellat una xarxa que comerciava amb carn de cavall no apta per al consum que era distribuïda per Europa. L’operació ha sigut desenvolupada en coordinació amb França, Portugal, Bèlgica, Itàlia, Romania, Suïssa, Holanda i Regne Unit. en Espanya han sigut detingudes 65 persones de set comunitats autònomes per maltractament animal, falsedat documental, prevaricació, contra la salut pública, blanqueig de capital i organització criminal.

El 2013 van ser detectades a Irlanda hamburgueses de boví que contenien carn de cavall, per la qual cosa es va iniciar una investigació per tal de determinar l’origen. Es van vore afectades per esta investigació empreses comercialitzadores, fabricants de productes congelats i restaurants de menjar ràpid, arribant a la conclusió que darrere d’esta trama podria estar un ciutadà holandès molt conegut en el món de la comercialització de carn de cavall, que en aquell moment estava en parador desconegut. Encara que en algunes anàlisis es va detectar fenilbutazona, en ser esta presència molt lleu es va descartar que poguera ocasionar problemes de salut i la investigació es va centrar en el frau alimentari.

Este descobriment va generar una certa alarma social en els països afectats en comprovar que no era un fet puntual, sinó que casos similars s’estaven donant en la majoria dels estats europeus. Des de llavors, i arran d’estos fets, la Guàrdia Civil va establir una xarxa d’alerta i control sobre este tipus d’aliments.

Inici de l’Operació Gazel

El passat estiu es van detectar indicis atípics en el sector de la comercialització de la carn de cavall que van cridar l’atenció tant de professionals del sector com dels agents del Seprona de la Guàrdia Civil, el que va donar inici a l’operació Gazel. Agents de la Unitat Central Operativa de Medi Ambient de la Guàrdia Civil van iniciar una investigació que va permetre comprovar l’existència d’una trama que adquiria cavalls en males condicions, vells o, simplement, amb la qualificació de No aptes per a consum i els sacrificava en dos escorxadors concrets.

Estos animals procedien de Portugal i de diversos punts del nord d’Espanya i eren distribuïts de diverses formes, encara que principalment la seua carn era manipulada en una planta i des d’allà enviada a Bèlgica, el major exportador de carn de cavall de tota la Unió Europea.

Un empresari holandès al capdavant de la trama

En el transcurs de la investigació la Guàrdia Civil va aconseguir localitzar a Calp a l’empresari holandès, relacionat l’any 2013 amb el cas de les hamburgueses detectades a Irlanda. En la ciutat del Penyal portava una vida discreta. Des d’allà mantenia línies de negoci que enllaçava amb les activitats que ja controlava en països del nord d’Europa. Esta persona manejava tot el complex des de l’ombra, interposant als seus homes de confiança en cadascun dels territoris on hi estava present l’entramat.

L’estiu de 2016 es va tindre coneixement d’algunes activitats irregulars d’esta trama. L’empresari havia consolidat una relació amb qui seria el seu home de confiança a tota la trama espanyola, que li obriria vincles amb ramaders, li procuraria les compres d’animals a través de tractants de diverses zones, i gestionaria el sacrifici i posterior especejament, posant a disposició del capitost el trasllat de les peces a Bèlgica, i la seua posterior distribució a altres països.

Este grup criminal alterava la identitat dels equins substituint els seus microxips o falsejant els passaports. Els investigadors van concloure que la part espanyola de la trama era una xicoteta porció d’una estructura estesa per tot Europa baix el control del ciutadà holandès. Per això, la Guàrdia Civil va desplegar més de 300 agents del cos de diferents especialitats en 18 províncies. Es va registrar simultàniament 29 ubicacions, i es van fer una vintena d’inspeccions. En esta primera jornada es va detindre a més de 20 persones, huit de les quals van ingressar en la presó després de declarar davant la jutge instructora.

La detenció del cap de la trama va tindre lloc a Bèlgica, en un servei coordinat entre la Policia Federal d’eixe país i la Guàrdia Civil. A més van ser dutes a terme actuacions a França, Portugal, Bèlgica, Itàlia, Romania, i en diferents graus a Suïssa i Regne Unit. Les actuacions posteriors han fet créixer la xifra de persones investigades i detingudes fins a superar les 65.

En esta fase d’explotació de l’operació tres components de l’Europol van estar presents en els operatius desenvolupats a Alacant i Lleó. Como a resultat de tots ells han sigut també bloquejats diversos comptes bancaris i béns immobiliaris, així com confiscats cinc vehicles d’alta gamma de recent adquisición.

Coordinación amb Europol

Arran d’aestes investigacions en què apareixien referències a connexions amb altres països, la Guàrdia Civil va sol·licitar a l’Europol que participés en l’operació. Este organisme ha treballat activament en totes les accions necessàries de comunicació, posada en marxa de les investigacions en cadascun dels països afectats, de coordinació de serveis, i de convocatòria i gestió de les reunions multilaterals celebrades a la seua seu de l’Haia, on s’analitzaven les dades que s’anaven obtenint i orientant en les coincidències que afectaven els diferents països afectats.

Durant els registres es va procedir a la presa de mostres de les canals existents en els escorxadors, així com de la carn ja transformada en la planta de Toledo.

Les dades així recollides permeten confirmar que la destinació d’estes carns es situava sempre fora d’Espanya, atès que les mostres recollides en el nostre país es corresponen amb partides que entrarien en la línia de exportació. Els resultats analítics han sigut aportats pels laboratoris oficials del Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient, (Subdirecció General de Control i Laboratoris Agroalimentaris), i de la Subdirecció General de Coordinació d’Alertes i Programació del Control Oficial de l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (Aecosan). L’operació ha sigut dirigida pel Jutjat d’Instrucció nº 4 de Ponferrada (Lleó), i desenvolupada per agents de la Unitat Central Operativa de Medi Ambient de la Guàrdia Civil amb el suport de diverses unitats del cos.

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.