LA MARINA PLAZA

Bodegas Xaló vinos vins 2017
Periodisme, passe el que passe

Alimentar la vista i l’estómac, vies per a la desestacionalització turística

  • Els empresaris del sector situen la gastronomia i el paisatge de l’interior comarcal com els principals elements per atraure visites a la comarca durant tot l’any, durant un taller del projecte Dénia & Marina Alta Tasting Life

Amb només el sol i la platja, la Marina Alta està condemnada a ser una destinació de vacances limitada als mesos d’estiu i, com a molt, la Setmana Santa, quan en realitat disposa de recursos suficients per a oferir-se com una destinació atractiva tot l’any. És l’anomenada desestacionialización turística, l’objectiu cap al qual fa anys que vol caminar la comarca i que és una de les grans línies d’acció del projecte Dénia & Marina Alta Tasting Life, posat en marxa dins el programa de la Ciutat Creativa de la Gastronomia de la Unesco.

Los paisatges rurals de la comarca són una de les fortaleses per aconseguir la desestacionalització.

Així ha quedat clar en un nou taller celebrat esta setmana per l’Oficina d’Innovació i Creativitat, en el qual l’empresariat turístic de la Marina Alta va concloure que Dénia & Marina Alta Tasting Life es presenta com una magnífica oportunitat que cal aprofitar per a beneficiar i potenciar el turisme en tot l’àmbit comarcal i més enllà de l’estiu. El sector deixa clar que la gastronomia i el sistema agroalimentari, lligat als paisatges de l’interior, pot ser l’eix sobre el qual poder avançar en la desestacionalització. Alimentar l’estómac i la vista per engreixar també el turisme de la Marina Alta, pilar indiscutible de l’economia comarcal, acabant amb la sensació dels visitants que “ací, en l’hivern, tanquem les portes”, segons l’expressió d’un dels participants en el taller. Al mateix van acudir representants d’empreses d’allotjament, hostaleria, turisme actiu i agroturisme, que van incidir igualment a desenvolupar en la comarca un turisme rural ordenat i respectuós, que no busque la massificació.

Una altra cosa deixa clara al taller, i que ha de fer reflexionar: actualment, el nom Marina Alta no pot considerar-se una marca turística. Dit d’una altra manera: en el camp del turisme, com en tants altres, cada municipi fa la guerra pel seu compte; el veí és un rival i no un soci.

Per corregir-ho, i per aconseguir l’objectiu de la desestacionalització, Dénia & Marina Alta Tasting Life part d’un diagnòstic de la situació actual i un perfil del turista tipus, totes dues coses necessàries per al de definir les accions. El perfil majoritari del visitant continua sent el d’aquell que busca el sol i la platja i que es concentra en els mesos de juliol i agost. El 80% del turista de la costa de la comarca busca un allotjament individual (casa o apartament), a excepció de Calp, on hi ha una major concentració d’hotels. A més, accedeix a la comarca en vehicle propi o el lloga quan arriba.

Cada vegada més, el turista planifica prèviament les seues vacances recorrent als mitjans tecnològics, tant per informar-se sobre la destinació com per a contractar el viatge i l’estada. En el taller es va indicar que els grans portals d’internet i les aplicacions turístiques estan controlades per les grans agències i operadors, que són les que marquen les ofertes i defineixen en origen els paquets d’activitats. Per això, el turista de temporada alta no és un gran consumidor de turisme alternatiu, encara que sí que pot rebre informació i ser un prescriptor del que es pot trobar en altres èpoques de l’any en l’entorn del seu lloc de vacances estivals.

Ací és on es pot actuar. “La informació i la comunicació sobre este visitant pot tindre efectes positius en la desestacionalització”, assenyala Dénia & Marina Alta Tasting Life, que apunta també cap a una dificultat afegida: “l’empresariat de lloguers es queixa que l’oferta està ara molt dispesa i demana que estiga coordinada, de manera que se sàpiga a quins punts o llocs han d’adreçar-se els seus clients per a gaudir, per exemple, dels paisatges dels ametllers en flor, o l’activitat de les valls en temporada de cireres”.

Evitar la massificació

Igualment reconeixen que la Marina Alta té molts valors i atractius per oferir, però recomanen no ser exhaustius a l’hora de preparar ofertes o itineraris turístics. Entenen que un itinerari, per exemple, ha de tindre un o dos productes o objectius d’interès per dia, incloure un esdeveniment gastronòmic i introduir elements patrimonials bàsics. El criteri general és que no es pot mostrar tot ni tot val en una ruta. Cal seleccionar els productes o activitats que puguen cobrir tot el calendari anual, tots els perfils i tot el territori, però evitant la massificació. Cal posar en valor iniciatives locals que poden ser atractives per als visitants, com Feslalí Alcalalí en flor o les rutes de la Vall de Pop, i que s’ajusten a la filosofia i el projecte Dénia & Marina Alta Tasting Life.

Menús tradicionals

Una altra conclusió és que la gastronomia ha d’estar en el centre d’esta revitalització de la Marina. Proposen que els restauranten introduisquen un “menú gastronòmic”, amb productes i plats tradicionals, sense tancar-se a adaptar alguns gustos més generals. Per això es demana obertura de mires i citen el cas de la llauna de Calp, un plat de peix bàsic i amb un fort gust de mar, que quan és tractat de manera que s’eviten pells o espines, és durament criticat pels defensors de la integritat tradicional. També considerarien interessant que es dissenyara un web específic patrocinada per la Ciutat Creativa de la Gastronomia, on figuraren detalls sobre els productes locals i receptes de cuina popular de la Marina, i a la qual es poguera accedir des de les pàgines institucionals de tots els ajuntaments i des les particulars de les empreses turístiques privades.

Tots els presents es van mostrar partidaris d’avançar en esta línia turística, que ha de tindre un model diferent -encara que necessàriament complementari- del que s’ha instaurat en la costa. Reconeixen, però, que això no es pot aconseguir d’una dia per l’altre i adverteixen que els empresaris hauran d’arriscar, però que és qüestió d’insistir: “Si un forn vol vendre coques de llauna en l’interior, haurà de fer-ne quatre des del primer dia, i segurament haurà de tirar-ne la meitat molts dies, però si l’oferta la manté i sempre la poden trobar els visitants, no només acabarà venent les quatre coques, sinó que, fins i tot podrà augmentar la producció diària”.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.