LA MARINA PLAZA

Mundo Marino dénia jávea excursiones nauticas
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimarts, 21 març, 2017

Pativel i protecció litoral des de la coherència

RED TEULADA-MORAIRA

Ara que les aigües es tornen calmes, és moment de convidar a la reflexió sobre el que tant ens afecta a tots, el nostre litoral i les seues platges. Està molt clar que les platges necessiten turistes, però també requereixen de voluntat política i diners per tal de ser invertits de manera racional. No podem qualificar l’acció d’abocament en el Portet de Moraira, però si fer-nos ressò del que per a molts, amb fonament, no és més que un nou despropòsit.

La inversió prevista pel Ministeri per al Pla Litoral de 2017 supera els tres milions i mig d’euros, on gairebé la meitat d’este pressupost es destina al transvasament d’àrids procedents de pedreres. La defensa de la costa enfront dels danys provocats pels temporals de gener bé mereix l’actuació, però donada la vulnerable naturalesa del medi on s’actua, especialment pel que fa a les comunitats de posidònia del Portet, una delicada riquesa ecològica es pot vore afectada per estes aportacions d’arenes artificials. No anem a jutjar res, només el temps confirmarà les sospites.

Des Renovació Democràtica (RED), entenem la urgència per recuperar la platja davant de la proximitat de la temporada turística, però més enllà dels recursos econòmics, també cal preservar els ecològics, i probablement, en este cas la utilització d’arenes provinents d’altres fonts hauria sigut més afortunada, com ara els abundants bancs d’arena submarina, com s’havia fet en anteriors ocasions.

Ara, no queda una altra que establir tasques de vigilància sobre la recuperació de l’ecosistema, especialment pel que fa a l’estat natural de les fanerògames que nodreixen d’aliment i recer a tan divers medi marí.

Esta falta de sensibilitat, o millor diguem de cura sobre els recursos litorals, es veu agreujada fins i tot per l’erràtica planificació del litoral dissenyada per la Generalitat Valenciana, una ordenació supramunicipal coneguda com Pativel, que des RED Teulada-Moraira, considerem ha de ser revisada en profunditat, el procés del qual ha de partir inicialment de la participació, transparència i consens per assolir un instruments efectiu i durador. Ningú dubta que cal protegir el litoral, però la metodologia emprada deixa molt a desitjar, és més, no té cap garantia de futur. Pensem que l’actual document és impossible d’aplicar i podria comportar conseqüències de molt difícil reparació.

Els errors pel que fa a qualificacions de sòl són majúsculs, incompatibles amb el rigor que requereix la sostenibilitat urbanística, la indefinició conceptual molt preocupant, i l’absència d’un inventariat de la infraestructura verda de cada municipi, el converteix en un condicionant que hauria d’obligar a la Generalitat a replantejar-se seriosament l’actual versió del Pla d’Acció del Litoral.

Des RED llancem la proposta, volem manifestar el nostre desig de col·laboració en un Pativel que respecte el territori i les gents que l’habiten, on el municipalisme siga convertit en el protagonista de la identificació de sòls i infraestructura verda, amb una participació pública que permeta assolir la necessària implicació social, el consens, la convergència d’interessos i expectatives. Un canvi metodològic que ens permeta, de veritat, aprofitar l’oportunitat històrica d’esta generació, potser l’última capaç de dissenyar el futur del territori del litoral valencià que, sens dubte, és necessari i urgent.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.