LA MARINA PLAZA

Mundo Marino dénia jávea excursiones nauticas
Periodisme, passe el que passe

1947-1994: Huit vídeos sobre Les Falles de Dénia des de la postguerra als feliços noranta

  • Els treballs audiovisuals plasmen no només la història de les festa des dels seus orígens sinó també de la ciutat al llarg de diverses dècades del segle XX

Són huit vídeos que des de fa un temps poden apreciar-se en la pàgina de Facebook de la Junta Local Fallera i que són tota una joia. Plasmen l’evolució de la festa des dels seus orígens, allà en la dura postguerra una Dénia en blanc i negre, fins als últims anys del passat segle.

Els primers treballs audiovisuals van ser editats per l’Ajuntament de Dénia; els que corresponen a les dècades dels setanta, huitanta i noranta són de particulars, i en destaca un Pepe Moll del 1979. Passin i vegen.

1947-1961: Al principi de tots els temps

Editats pel departament de Cultura de Dénia i locutats pel periodista Toni Reig, estos vídeos arranquen en una Dénia dels anys quaranta on els carrers de la ciutat que no coneixien l’asfalt encara estaven plenes de carros i tractors, la guarda civil patrullava en bicicleta, el mercat encara era a la Glorieta, les Bassetes era una llacuna… (Punxar en els quadres per poder visionar els vídeos).

Els vídeos també fan menció especial a l’evolució d’alguns dels districtes fallers més emblemàtics, cas d’Oest o Baix la Mar.


.

1979-1994: La modernitat

Van ser vídeos rodats per particulars que capten l’essència d’una Dénia ja més moderna però que de totes maneres manté profundes diferències amb l’actual. Cal tindre en compte que el primer d’ells, obra per cert de Pepe Moll i propietat de Marga Moll, arranca el 1979, quan la Dénia turística ja s’havia desenvolupat però no així la gran febra urbanística que canviaria per sempre la identitat del municipi .

1979
1984
1985

Hi ha alguns detalls de la ciutat que hui, trenta anys després, ens criden poderosament l’atenció. La plaça del Convent encara sense vianants, les sucursals bancàries desaparegudes del carrer Campo, el vell edifici de l’ambulatori encara en peu…

1994

 

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.