LA MARINA PLAZA

Mundo Marino dénia jávea excursiones nauticas
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dissabte, 18 març, 2017

Les Dones i La Salut Mental

AMADEM, ONG per la Salut Mental de la Marina Alta.

A propòsit del Dia Internacional de la Dona, AMADEM, ONG per la Salut Mental de la Marina Alta, volem fer una crida sobre l’enorme discriminació que pateixen les dones del nostre col·lectiu. Les persones amb malaltia mental carreguen amb grans xacres en la seua vida diària: una concepció negativa per part de la societat, grans dificultats per a la inserció social i laboral i insuficients recursos en l’atenció a la salut mental.

Però dins d’este col·lectiu, les dones estan, potser, més desprotegides ja que pateixen una triple discriminació: l’estigma associat a les malalties mentals, el rebuig que provoca la discapacitat derivada de la malaltia mental i la discriminació derivada de ser dona en la societat actual.

Esta triple discriminació provoca una sèrie d’obstacles als quals s’enfronten les dones amb malaltia mental en el seu dia a dia. Hi ha un perjudici social que afecta especialment a estes dones, atès que la societat en general té una imatge negativa del col·lectiu considerant-los incapaços o massa problemàtics per dur a terme una vida normalitzada.

Això també provoca dificultats en el camp laboral (camp que en la nostra zona està àmpliament abandonat, sent molt escasses les possibilitats d’accés a llocs de treball) ja que les dones que pateixen una malaltia mental són un dels col·lectius de la societat que tenen més dificultats per accedir a un lloc de treball. Com a conseqüència, no tenen recursos econòmics per la qual cosa sovint són dependents de les seues parelles, o dels seus pares.

S’han detectat casos de dones amb malaltia mental que veuen dificultat l’exercici de la seua maternitat. Com a qualsevol altra mare o pare, no s’ha de jutjar el sol fet de tindre una discapacitat, sinó de tindre les capacitats idònies o disposar d’assessoraments i suports adequats en la presa de decisions.

També és un fet reconegut que la violència de gènere exercida contra les dones amb malaltia mental greu, moltes vegades per part de les seues parelles i exparelles, és més freqüent que la que s’exerceix sobre les dones que no presenten estos diagnòstics.

Des AMADEM, apostem per processos d’integració social de les dones amb malaltia mental, ajudant a millorar el seu benestar físic i a augmentar la seva pròpia estima a través de la participació activa en la comunitat.

Per això esperem poder seguir lluitant i treballant per concretar treballs d’este tipus, i així assolir els nostres objectius.

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.