LA MARINA PLAZA

Mundo Marino dénia jávea excursiones nauticas
Periodisme, passe el que passe
Publicat: diumenge, 12 març, 2017

Un primer pas per rescatar un emblema de l’arquitectura a Benissa

  • Arranquen les obres de restauració de la coberta de l’emblemàtic edifici de les Escoles Velles, que va estar a punt de ser demolit fa una dècada
  • La rehabilitació de l’antic centre educatiu de Benissa s’ha basat en un estudi de l’arquitecta local Reme Giner, que alerta sobre els problemes de degradació d’esta construcció

Fa més o menys una setmana i mitja es van iniciar les obres de rehabilitació de la coberta de les Escoles Velles Pare Melchor de la localitat de Benissa. Este edifici, que va ser la primera escola pública de tota la zona de la comarca, ha sigut i és un referent per al municipi i la comarca, tant en l’aspecte educatiu com en l’arquitectònic. Les obres obrin la porta a una possible restauració total que remodelaria este emblemàtic edifici que va estar a punt de ser enderrocat.

Foto de Reme Giner, autora del treball.

I és que, fa uns deu anys, es va aprovar el seu enderroc total en Junta de Govern. No es va dur a terme i ara, seguint una anàlisi de l’arquitecta benissera Reme Giner, deixarà de ser un edifici abandonat per començar a tenir una nova imatge.

El procés serà lent. De fet, en el present les reformes se centren només en la coberta i es deixa per a un futur indeterminat la resta d’arranjaments. L’obra actual consisteix en un període d’uns tres mesos. En aquest temps es desmuntarà aquesta coberta, recuperant l’estructura de fusta i teules, i posteriorment es durà a terme el muntatge de la mateixa. Aquest es realitzarà amb un reforç i amb la instal·lació d’un panell aïllant. El cost serà de 189.258 euros, amb unes millores ofertades sense cost per a l’ajuntament de 25.000 euros més IVA.

Com va afirmar el regidor d’Obres, Xavier Tro, esta intervenció s’ha iniciat gràcies al treball de fi de màster de l’esmentada arquitecta. El treball, titulat Les antigues escoles graduades de Benissa al llarg del segle XX. Arquitectura, Evolució del conjunt i patologia existent, avalua l’estat actual d’este antic centre educatiu. Al mateix temps, estudia les possibles millores que es podrien dur a terme. Però abans de tot això, Giner repassa la importància de l’edifici que es va construir entre els anys 20 i 30 del segle passat. Analitza la seua evolució des que es va construir i la posada en marxa, el 1936, fins al seu actual estat de degradació.

El treball de Giner estudia a fons dos aspectes. D’una banda, la part arquitectònica, que està il·lustrada amb fotos de l’interior i de l’exterior i amb plànols de totes les seccions i façanes de l’edifici. I en ella, l’arquitecta estudia la importància de l’estil del seu disseny i construcció, que va formar part del Moviment Modern que va arribar a Espanya en els anys 20. Així analitza l’obra de Vicente Pascual, arquitecte de les escoles, i que a més va dissenyar l’Església de la Puríssima Xiqueta, en la mateixa localitat.

Dins d’esta part dedicada a l’arquitectura, l’experta explica la composició, les mesures i altres aspectes importants a l’hora d’elaborar un estudi sobre un projecte arquitectònic. I, contextualitzat amb els moments històrics del país i del món, analitza els canvis d’ús de l’edifici, que va seguir en funcionament fins a principis del segle XXI. Així, introdueix el segon aspecte del treball: el social i cultural.

Dècada a dècada, Giner repassa les activitats que va acollir l’edifici i les seues aules, fins al seu ús final, que va ser el d’escola de música i dansa, fins a l’any 2005. Des de la construcció de les noves escoles, va servir a estos altres interessos, fins enguany, en què es va abandonar i va començar la seua degradació. No obstant això, anteriorment, generacions i generacions han passat per les seues instal·lacions i l’ensenyament de Primària. A més, a part de l’ús d’escola, durant els anys d’activitat, l’edifici va funcionar d’acadèmia, d’escola de fusteria, d’escola de dibuix o d’escenari per a altres usos socials, com sopars benèfiques i un altre tipus d’actes similars.

Estat de la façana en l’actualitat.

Giner deixa el millor per al final. Després contextualitzar i explicar tant l’aspecte social com l’arquitectònic, l’experta passa a la part en què mostra els centenars de desperfectes que té l’edifici. Especial importància tenen els problemes de filtració d’aigua i humitats, i és per això que s’ha començat l’obra per la coberta. I finalment, deixa un llarg sub-apartat que dedica a explicar la patologia tant de l’exterior com de l’interior. Mitjançant fotos i diferents explicacions, mostra la gran necessitat de millorar-la, tant de parets, sostres, finestres i façanes.

Esta part final de l’estudi deixa la porta oberta a continuar amb la restauració de la construcció, encara que això és una cosa que queda indeterminada. El treball, servirà, més que probablement, de full de ruta destes possibles obres futures.

Foto de l’estudi de Giner

En este enllaç está públicat al complet el treball de Reme Giner.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.