LA MARINA PLAZA

Bodegas Xaló vinos vins 2017
Periodisme, passe el que passe
Publicat: diumenge, 12 març, 2017

L’extracció d’aigua dels aqüífers duplica cada any la quantitat necessària per a usos urbans i agrícoles

  • El geòleg Bruno J. Ballesteros posa de manifest la insostenibilitat del sistema de proveïment de la Marina Alta, que ocasiona la sobreexplotació i salinització de les aigües subterrànies
  • SOS Natura Marina Alta reclama una moratòria en la construcció a tot el litoral comarcal per posar fre a l’estrès hídric

L’organització SOS Natura Marina Alta s’ha pronunciat “en contra d’un model turístic insostenible i les noves edificacions en els municipis costaners de la comarca mentre no s’aconseguisca la plena ocupació dels edificis ja construïts”. Ho fa després d’analitzar, en una jornada celebrada a Dénia el passat dia 4, la situació dels aqüífers de la comarca. La cita va comptar amb la presència del cap de la Unitat de València de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya, Bruno J. Ballesteros, que va analitzar la situació dels recursos hídrics de la comarca, i les conclusions són preocupants.

Un moment de la ponència de Bruno J. Ballesteros organitzada per SOS Natura Marina Alta.

En la seua ponència, Ballesteros va analitzar els recursos hídrics i aigües subterrànies de la Marina Alta. Pel que fa a recursos superficials, la comarca compta amb els rius Girona, Gorgos, Racons i el Bullent amb problemes de contaminació moderats. També amb un altre sense capacitat de regulació: la Presa d’Isbert.

La problemàtica principal es dóna en els aqüífers subterranis, un total de 17 (14 carbonatats i 3 detrítics). D’ells s’obtenen, principalment per a consum d’aigua, un total de 179,6 hm3 a l’any per a una demanda agrícola més urbana calculada de 96,5 hm3. És a dir, que cada any la quantitat extreta arriba pràcticament a duplicar la necessària per a esta demanda.

No tots els aqüífers es troben en la mateixa situació. Ballesteros els va classificar de la manera, segons el seu estat:

Sobreexplotats:

-Sobreexplotación ativa: Solana Llosa i Cretaci Girona

-Sobreexplotació estàtica: Neocomiense de Parcent i Jesús Pobre

Excedentaris:

– Almudaina-Alfaro-Segària, Albuerca-Gallinera-Mustalla, Depressió de Benissa,

– Montgó i Pego-Dénia

-Amb recursos compromesos en altres aqüífers: Cocoll, Orba, Quaternari de Xaló i Sinclinal del Gorgos

-Amb recursos ambientals compromesos: Penyal i Migdia

Amb processos de salinització:

-Per bombaments: Pego-Dénia, Montgó i Plana de Xàbia

-Natural/Bombaments: Depressió de Benissa (general) i Almudaina-Alfaro-Segària (puntual)

-Natural: Albuerca-Gallinera-Mustalla (puntual)

En equilibri:

-Plana De Xàbia

Com a conclusió, l’expert va destacar que no hi ha dèficit hídric en la Marina Alta. El que hi ha és un problema d'”estrès hídric”, una situació per la qual no es pot satisfer la demanda hídrica degut a l’inapropiat disseny del sistema de subministrament o d’una deficient planificació. Ballesteros ha advocat per equilibrar les extraccions d’aigües per acabar amb l’actual mapa que combina aqüífers sobreexplotats i excedentaris.

Amb això, l’actual sistema de proveïment provoca importants problemes de sobreexplotació d’aqüífers, especialment en èpoques de sequera, traduïts en el descens de nivells i en la salinització de les aigües subterrànies.

El gran problema de la comarca és la sobrepoblació en el litoral, per la qual cosa és necessari el bombeig d’aqüífers des de l’interior, on es produeix una extracció sense cap retorn i que produeix l’estrès hídric de l’aqüífer.

Això també provoca que el nivell freàtic estiga més baix que el desguàs natural que vessaria l’aigua a un altre aqüífer més costaner, transmetent l’escassetat de l’aigua cada vegada més a l’interior per a donar servei al litoral costaner ja sobreexplotat.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.