LA MARINA PLAZA

Viu la Paqua a Benissa 2018
Periodisme, passe el que passe

El que s’està fent a Dénia, Xàbia, Benitatxell o Moraira per pal·liar el desastre del temporal abans de Pasqua

  • El ministeri regenerarà el litoral denier de les Marines abocant tones d’arena que ara mateix es troba barrejada amb algues en diverses parcel·les i que primer serà garbellada

  • Costes reposa les roques destrossades de la cala del Moraig del Poble Nou i abocarà 8.000 tones d’arena en El Portet de Teulada
  • En canvi, l’actuació a Xàbia per a recuperar la Grava, la Granadella o El Benissero és exclusivament municipal

La maquinària pesada ja està ací. El Servei Provincial de Costes d’Alacant, dependent del Ministeri de Medi Ambient, ha iniciat les tasques urgents de reparació en bastants de les platges de la Marina Alta afectades pel temporal que va tindre lloc a finals de gener, com és el cas de les de Dénia , Benitatxell o Teulada.

Són treballs d’urgència, amb la finalitat que el litoral de la comarca estiga preparat com a molt tard per al període turístic de Setmana Santa, i que en general s’està fent en col·laboració amb els ajuntaments. La cridanera excepció és Xàbia, on de moment totes les tasques les està realitzant el consistori, sense suport de l’administració central.

Dénia: fent aplec d’arena

Una muntanya d’arena acumulada davant les urbanitzacions en Les Bassetes de Dénia.

El regidor de Medi Ambient de Dénia, Josep Crespo, (Compromís), ha informat que Costes ja ha retirat totes les canyes que els incessants temporals de l’hivern van deixar en l’Almadrava. I que mentrestant, l’ajuntament anivella l’arena que s’havia acumulat en cridaneres muntanyes al costat de les tanques de les urbanitzacions del tram costaner de les Marines més pròxim a la ciutat, entre l’escullera nord del port i les Bassetes, amb l’objectiu de que «totes estes platges tornen a recuperar el seu perfil» i estes muntanyes d’arena desapareguen.

Això és el que està en marxa. Però el més complicat encara està pendent. Crespo ha afegit que ara mateix el ministeri està fent «apilament d’arena» per a regenerar totes aquelles platges del litoral nord de Dénia que, per contra i a diferència de les anteriors, es van quedar sense arena per la força de les onades i del vent. Ara bé, d’on l’està aconseguint?

L’edil va exposar que de totes aquelles parcel·les, algunes municipals, on van abocar el seu dia algues extretes de la costa quan es feien tasques de neteja en les platges. Esta posidònia estava barrejada amb tones d’arena i ara el que es pretén és garbellar-la per a poder recuperar-la i usar-la per regenerar les platges. Hi ha parcel·les d’estes característiques al costat del riu Molinell o en Caragussos, al costat de la planta de compostatge.

Este abocament d’arena es farà després de Falles, cap a finals del mes de març, ja que el ministeri vol esperar un temps prudencial, no fóra cas que es produisquen nous temporals. De qualsevol manera, Crespo ha confiat que tots estos treballs de regeneració estiguen acabats abans de Pasqua. L’últim pas serà reposar les infraestructures turístiques, com els rentapeus o les passarel·les.

Benitatxell: Retirada de les roques en la cala del Moraig

Una pala en l’emblemàtica cala del Moraig de Benitatxell.

La maquinària del Ministeri, en canvi, ja està actuant en altres latituds de la comarca. Per exemple, en la cala del Moraig del Poble Nou de Benitatxell, on Costes va començar ahir a retirar les pedres i roques que va arrossegar el temporal, que també va destrossar la zona d’accés a la platja on abans hi havia un aparcament. La cala es troba encara tancada al públic, però el municipi confia que puga estar oberta també per Setmana Santa.

El regidor de Platges, Manolo Segarra, ha recordat que Costes ha creat un nou mirador en la mateixa cala del Moraig, amb baranes de fusta i passamans que garanteixen la seguretat dels turistes, i ha restaurat la senda del camí que condueix a la falla de l’ Moraig.

Teulada: 8.000 tones en El Portet

El Portet de Teulada-Moraira.

I a Teulada Costes abocarà 8.000 tones d’arena en El Portet perquè esta platja recupere el seu perfil, ja que l’arena perduda durant el temporal «és difícilment recuperable de forma natural». L’actuació començarà este dimecres 8 de gener amb un termini d’execució de 10 dies. Mentre duren les obres, la platja tindrà un accés i un ús restringit de dilluns a divendres.

La regidora de Platges, la popular Neus Rodríguez, va recordar que paral·lelament s’està realitzant un estudi per a la recuperació del Portet per tal de frenar la seua regressió i recuperar un ample de platja estable amb material de característiques similars a les existents. El consistori també pretén instal·lar-hi boies ecològiques.

Xàbia: una actuació només municipal

Treballs d’anivellament en l’Arenal de Xàbia de princips d’este mes.

Al contrari que en les tres poblacions anteriors, a Xàbia les actuacions només estan sent municipals. S’ha anivellat l’arena de la platja de l’Arenal i s’estan repartint les graves procedents del dragatge de la desembocadura del Gorgos i d’altres punts per tal de regenerar el litoral més malmès pels corrents marins, cas de La Grava, la Granadella, la Caleta o el Benissero.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.