LA MARINA PLAZA

Mundo Marino dénia jávea excursiones nauticas
Periodisme, passe el que passe
Publicat: divendres, 24 febrer, 2017

Veritats del Pativel

ÀNGEL OLTRA, portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Pego

Davant els últims aldarulls ocorreguts al ple de les Corts Valencianes respecte d’una intervenció sobre el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral de la Comunitat Valenciana (Pativel) crec que cal fer alguns aclariments, ja que les mentides i mitges veritats de l’estratègia demagògica d’alguns sectors polítics estan començant a utilitzar la por de les persones per a aconseguir els seus objectius polítics.

Primer cal saber que la zona litoral, afectada pel Pativel, conserva com a urbanitzable més de 6.500 hectàrees en les quals es poden construir més de 170.000 habitatges, cosa que donaria per a construir els pròxims 50 anys, si li sumem el sòl que ja està urbanitzat però que encara no s’ha edificat la xifra puja fins als 75 anys, bé, pareix que la por de certs constructors és “un poc” infundada, i no dic interessada.

El Pativel ix fruit d’enquestes d’opinió fetes per governs de la Generalitat anteriors sobre polítiques territorials i que posen el litoral com la principal prioritat de conservació pels seus valors ambientals, combinats amb els seus usos públic i turístics; és per això una demanda social coincident amb el que diu la Conferència sobre Desenvolupament Urbà Sostenible de Nacions Unides de Quito de l’any passat que afirma que aquestes actuacions aporten valor afegit al territori.

Cal dir que sols protegeix els sòls amb més valor ambiental que estiguen en situació bàsica rural, és a dir, que independentment de la seua classificació urbanística no tinguen cap PAI aprovat o que, si el tenen, s’haja esgotat el termini de la seua execució.

Per tant no es genera cap tipus de dret compensatori ni es produirà cap tipus de “confiscacions”, com alguns pareix que tenen intenció de fer creure, així que no suposarà cap cost econòmic, ni per als ajuntaments ni per a la conselleria competent.

És més, el Pativel preveu què fer en casos amb PAIs en vigor: es deixaran 5 anys per a començar les obres i 5 més per a acabar-les.

La protecció que ofereix el Pativel és de tipus territorial, no és com la protecció d’un parc natural, i per tant permet molts dels usos actuals i que alguns sectors volen fer creure que es prohibiran.

Classifica tres tipus de zones a protegir: les de tipus 1 (0-500m des de la ribera del mar) en què no es podrà urbanitzar ni construir de nou, però que sí que permet la rehabilitació de cases legalment edificades, per tant desmenteix els rumors i informacions de certs sectors que volen ficar por a les persones propietàries difonent que perdran les casetes.

El tipus 2 (500-1.000m) permet, a més dels usos de les zones de tipus 1, la implantació de càmpings, la construcció de dotacions públiques, d’hotels de tipus rural i els usos esportius a l’aire lliure; punt aquest que desmenteix aquelles afirmacions que diuen que no es podran fer hotels.

La zona que es troba entre els 1.000 i els 2.000 metres no prohibeix la transformació urbanística, de fet està pensada per a garantir el creixement racional de les zones ja urbanitzades. Per tant, res de dir que es limita el creixement dels pobles costaners.

Si parlem de corredors ecològics les limitacions són les mateixes que hi ha hui en dia, per tant res de nou.

Aquestes zones 1 i 2 són molt puntuals i sols afecten sòls que, com ja s’ha dit, estiguen en situació bàsica rural, per tant no hi ha cap pèrdua d’ús, es pot continuar amb l’ús que els propietaris donen a les seues terres.

Dit tot això, i esperant haver aclarit la situació a les persones que es senten afectades, he de dir com a valoració personal, que la reacció d’alguns ajuntaments, massa, ha estat d’una irresponsabilitat notòria demanant la retirada del Pativel, demostrant que continuen apostant pels interessos d’uns pocs enfront dels de la societat valenciana.

Existeixen dos models: continuar amb la política urbanística (que no turística) que provoca platges massificades i que els temporals es mengen les cases o canviar i començar, almenys, a no agreujar el problema. Quin triem?

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.