LA MARINA PLAZA

Mundo Marino dénia jávea excursiones nauticas
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dijous, 23 febrer, 2017

Denuncien a Marina Salut per amagar una avaluació que plasma la gran càrrega de treball de la plantilla

  • El comitè d’empresa aconsegueix que la mercantil li entregue l’enquesta sobre risc psicosocial només després de denunciar-la de nou davant la Inspecció de Treball

El comitè d’empresa ha aconseguit que la concessionària de l’Hospital de Dénia i de la sanitat a la comarca, Marina Salut, li haja entregat a la fi una enquesta de risc psicosocial que plasmaria la insatisfacció de la plantilla per la gran càrrega de treball que pateix. Ara bé, els sindicats han pogut obtindre esta avaluació de la mercantil només després d’haver-la denunciat una vegada més davant la Inspecció de Treball.

Va ser en agost del 2016 quan l’empresa auditora Valora Prevenció va fer esta Avaluació del Risc Psicosocial de Marina Salut (integrada al seu temps per les companyies DKV i Ribera Salud) de Dénia. Esta enquesta, que analitza entre d’altres aspectes la càrrega mental o la satisfacció laboral de la plantilla va haver de fer-se l’any passat també a requeriment de la pròpia Inspecció de Treball i després d’una denúncia anterior presentada per un sindicat com a conseqüència de l’estrès que van patir els treballadors durant el col·lapse del Servei d’Urgències durant l’estiu del 2015 en l’hospital denier. Per cert, que actualment hi ha obert un expedient sancionador per este motiu.

Després de diversos mesos esperant els resultats de l’enquesta, l’empresa va decretar de sobte i de forma unilateral la seua nul·litat. A més, es va negar a entregar els resultats als representants dels treballadors, argumentant una suposada baixa participació.

Segons ha revelat este dijous el comitè d’empresa a través d’un comunicat, a mitjans de gener la mercantil Marina Salud va assenyalar: “A la vista de l’escassa participació i en conseqüència, la falta de validesa i representació de les dades obtingudes, la direcció del Departament de Salut ha acordat la repetició de l’avaluació, prèvia a l’adopció de mesures consensuades amb la representació dels treballadors”. En resum, i segons els sindicats, «com l’enquesta no els era favorable, s’anul·lava, no s’entregaven els resultats i es tornava a repetir immediatament sense donar més explicacions».

Davant d’esta tessitura, el comitè d’empresa va aconseguir, amb la col·laboració de la Conselleria de Sanitat, una còpia de l’informe-resum de l’avaluació en qüestió, datat l’1 de novembre de 2016. En este informe l’empresa avaluadora assenyalava que la participació havia sigut baixa, encara que superior al 35% de la plantilla. No obstant això, en cap punt s’indicava que no fóra vàlida. Al contrari, l’empresa de prevenció deia que: “els resultats ens donen una visió general aproximada de l’organització…, recomana començar a implantar les mesures preventives proposades i realitzar una nova avaluació a mig termini”.

El comitè afegeix que «davant la persistent negativa de l’empresa a entregar-nos les dades i donar-les per nul·ls, ens vam vore obligats a tornar a demanar empara a la Inspecció de Treball perquè instara a Marina Salut a entregar l’informe de l’Avaluació de Risc Psicosocial al Comitè d’Empresa, com ha passat esta mateixa setmana».

D’altra banda, el Comitè d’Empresa qüestiona el nivell de participació assenyalat en l’auditoria: «Considerem que estaria esbiaixat a la baixa, ja que la dada fa referència a la totalitat de la plantilla, incloent baixes laborals, vacances (en agost) i excedències».

De fet, afegeix que «en una altra concessió sanitària de la Comunitat l’enquesta va ser donada per vàlida amb la mateixa participació que en la nostra. Curiosament la nostra enquesta s’anul·la quan l’empresa coneix els resultats i no al tancament de les urnes, que va ser el moment en què va saber quin havia sigut el nivell de participació».

Els resultats de l’enquesta

Pel que fa als resultats concrets de l’enquesta, els representants dels treballadors matisen que «no podem pronunciar-nos encara, ja que acabem de rebre l’informe i estem analitzant-lo detalladament». Ara bé, «a primera vista, sabem que la gran majoria dels professionals estan insatisfets amb la manera en què està sent gestionada Marina Salud i amb les càrregues mentals que ací es suporten per tasques complexes, amb presa de decisions ràpides que impliquen gran responsabilitat» i altres aspectes vinculats als ínfims ràtios de treballadors/habitant.

Així que malgrat la seua prudència, els sindicats sostenen que la visió que esta enquesta dóna sobre l’actual panorama sanitari de la Marina Alta «no té res a vore amb la versió “edulcorada “que ha transmès la direcció als treballadors».

La mercantil assegura ja s’han posat en marxa les «mesures preventives» que aconsellava el dictamen. Això no obstant, els sindicats recorden que «la Llei de Prevenció de Riscos Laborals indica clarament que s’ha de garantir la participació i consulta dels delegats de prevenció, com a representants dels treballadors, en tot el procés d’aplicació de les mesures correctores». Resulta obvi que este punt no ha sigut respectat per Marina Salud.

El comitè d’empresa finalitza adduint que «només a través de la pressió exercida per la denúncia a la Inspecció de Treball i a la Conselleria de Sanitat, la gerència s’ha vist obligada a entregar els resultats als representants dels treballadors, com era preceptiu des d’un principi». Són resultats que arriben al comitè amb quatre mesos de retard.

Els sindicats es proposen ara «vigilar la manera en què s’apliquen les recomanacions de l’avaluador i fins a quin punt la direcció està disposada a consensuar-les perquè tinguen efecte com més prompte millor en compte de seguir donant-li llargues a l’assumpte».

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.