Mundo Marino dénia jávea excursiones nauticas
Amb l’esport, passe el que passe
Publicat: dijous, 16 febrer, 2017

Set anys traient el millor dels xiquets amb diversitat funcional

  • Subvencionada per la regidoria d’Esports de la localitat i gestionada per l’Associació Condenados al Bordillo, és l’única que existeix en la comarca
  • En els seus anys de vida ha passat d’acollir a uns pocs xiquets a haver de organitzar-se en diversos grups ja que són en l’actualitat en van gairebé 50

La localitat de Dénia compta amb una àmplia oferta d’Escoles Municipals Esportives, que tenen un objectiu clar: el que els més menuts practiquen esport des de ben prompte. Els deniers poden triar entre un total de 17 modalitats. Però n’hi ha una que destaca per damunt de les altres. Es tracta d’una escola especial, que cap altra localitat de la comarca té: l’Escola Municipal d’Esport Adaptat, que porta ja set anys en funcionament, traient un somriure als xiquets amb diversitat funcional.

Estos xiquets, que no tenen les mateixes capacitats que altres, també volen practicar esport, i res els ho ha de impedir. És per això que esta escola busca que tots els xiquets siguen iguals i puguen practicar esport i fer una vida sana. Malgrat tractar-se d’una escola subvencionada per la regidoria d’Esports de Dénia, acull xiquets de tota la comarca, ja que en les seues respectives localitats no poden accedir a este tipus de facilitats.

Però, en què es basa esta escola i que la diferència de les altres? La resposta a esta pregunta és senzilla. Només cal anar-hi qualsevol dels dies en què hi ha sessió d’entrenaments i observar. No practiquen un sol esport, són més bé sessions poliesportives, en les quals tots els joves juguen i practiquen diverses modalitats. El que diferencia esta escola de la resta és que necessita material adaptat. Però això no és negatiu. Tots gaudeixen d’hores i hores de diversió combinada amb l’esport, que a més els ajuda a evolucionar i a desenvolupar capacitats i habilitats que no podrien tindre sense esta activitat.

Entra en el pavelló o les pistes de l’IES Maria Ibars de Dénia, on es reuneixen (la majoria de les vegades) estos esportistes, suposa vore imatges de superació. Bicicletes i cadires adaptades combinades amb jocs de pilota, amb jocs especialitzats, com la boccia, amb sessions de risoteràpia i molt més.

No cal dir que esta escola és molt competitiva. No practiquen esport perquè sí, el practiquen també, com no podia ser d’una altra manera, per a competir. Prova d’això van ser els quatre ors i altres quatre medalles que van aconseguir fa menys d’un mes en el Provincial d’Alacant d’Esport Adaptat.

Va ser l’Associació Condenados al Bordillo la que va voler posar en funcionament esta iniciativa l’any 2010, i no els va costar molt. L’ajuntament denier va acceptar amb molt de gust i la tendència ha sigut creixent des d’aquell moment. La demanda ha anat augmentant fins a situar-se en ni més ni menys que 50 xiquets. Van joves des dels 6 fins als 18 anys, tot i que s’acull també a alguns més majors.

Jaime Higueras, més conegut com Jimmy, és el coordinador i ell, al costat de diverses altres persones, va impulsar el projecte perquè “els sectors més desfavorits de la població puguen gaudir dels beneficis de la pràctica de l’exercici físic”. Hui el seu equip ha crescut i han hagut de contractar més personal. A més, segons diu, “s’intenta inserir en el món laboral a persones amb discapacitat i per això comptem amb alguns monitors amb diversitat funcional”.

Per a poder organitzar bé a un grup tan nombrós és necessari dividir-lo en subgrups. Així, hi ha un primer grup d’uns 16 usuaris que practica l’esport els dilluns, de 16:00 a 17:00 hores, en el col·legi d’educació especial Raquel Payà. Són els joves que tenen una certa autonomia, mobilitat i una major capacitat cognitiva, i juguen a tota mena d’esports: futbol, altres jocs en equip, jocs individuals, etc.

D’altra banda, hi ha un segon grup, també els dilluns des de les 17:15 fins a les 18:30 hores, em el Maria Ibars. És el més nombrós (uns 24 xiquets en total), i a ell acudeixen joves amb una major dificultat motriu, sensorial i cognitiva. Atès que no tenen tan fàcil practicar esport, es realitzen sessions de massatge, fisioteràpia i activació dels músculs, que són beneficioses per a ells.

Finalment, el tercer i últim grup és el de la piscina. En este cas, el Centre Esportiu Dénia cedeix un carril de la piscina semiolímpica perquè els set joves que acudeixen puguen realitzar activitats. Estos, per la seua banda, tenen una autonomia elevada.

Per poder dur a terme totes estes activitats es necessiten moltes mans. Així, a part de les persones contractades i els monitors, hi ha un total de més de 50 voluntaris, que faciliten molt la feina. A més, els xiquets els agafen molt d’afecte a tots ells, amb la qual cosa l’activitat se’ls hi fa divertida també..

La capacitat de superació que tenen els menuts és molt gran i és per això que agraeixen molt poder realitzar este tipus d’activitats físiques. És, sens dubte, una bona iniciativa, que a més, en els últims anys, s’ha estès a persones adultes. De fet, l’Associació Condenados al Bordillo organitza ja activitats per a adults amb discapacitat física o psíquica. Un total de 20 usuaris van també a l’IES Maria Ibars per a realitzar tot tipus d’activitats esportives adaptades.

Un exemple a seguir per altres localitats, ja que aconsegueixen que aquells que tenen més dificultats se senten igual que tots i se superen a ells mateixos, desenvolupant capacitats noves.

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.