LA MARINA PLAZA

Bodegas Xaló vinos vins 2017
Periodisme, passe el que passe

Els experts alerten del creixent impacte de la massificació turística en el paisatge rural de la Marina Alta

Taller Dénia&Marina Alta Tastingilfe (II). Xaló

  • Asseguren que l’excursionisme, les pràctiques esportives mal gestionades i un turisme d’oci desinformat està afectant nombroses zones forestals
  • I que el territori encara es pot recuperar, però mitjançant una indústria turística sostenible gestionada per empreses locals
  • Demanen la recuperació dels cultius tradicionals i de la ramaderia, que ajuda a previndre incendis

Cotxes aparcats en una zona forestal prohibida durant la Semana Santa de 2016.

Els usuaris dels espais naturals i agrícoles de la Marina Alta estan convençuts que el paisatge rural de la comarca manté encara una gran part dels seus valors, però alerten del seu «deteriorament» per dues raons: el «perill» que suposa l’abandonament de seus usos tradicionals; i el turisme, que «està estenent-se pel món rural de manera desordenada i amb efectius negatius en determinades zones forestals, que comencen a patir l’impacte de l’excursionisme i de les pràctiques esportives mal gestionades». Esta problemàtica també està ocasionant «la saturació d’espais naturals emblemàtics».

Per descomptat que agricultors, ramaders, caçadors, conservacionistes i experts, que es van reunir a Xaló durant una nova sessió del projecte Dénia & Marina Alta Tastingilfe, no abjuren del turisme mediambiental. Al contrari: creuen que és eixa indústria és la que pot aprofundir en la recuperació del paisatge rural. Però això sí, advoquen perquè siga «responsable i sostenible», un turisme de «natura o ecoturisme», impulsat per empreses locals i amb major sintonia amb els agents del territori.

Asistentes a la reunión de Xaló.

El Dénia & Marina Alta Tastingilfe, base del reconeixement per part de la Unesco de la Ciutat Creativa de la Gastronomia i en l’última reunió a Xaló van participar també institucions d’àmbit comarcal com el Creama, el Macma o l’Institut d’Estudis Comarcals (IECMA ), té com un dels seus objectius recuperar el paisatge agrícola i natural de la Marina Alta. I les vies per a complir esta missió van provocar en la trobada un intens debat.

Així, tots els presents van coincidir a l’hora d’assenyalar que l’impacte del turisme «ha causat un desequilibri que amenaça les activitats tradicionals i el paisatge rural». A més, «l’abandonament dels cultius s’ha d’afegir la dràstica reducció de la ramaderia i la cada vegada més freqüent presència d’un turisme d’oci desinformat i poc respectuós amb l’entorn».

Ramaders que han de recórrer 80 quilòmetres 

Els ramaders lamenten la desaparició dels escorxadors en la Marina Alta, la qual cosa els obliga a fer més de 80 quilòmetres per a poder disposar d’un servei ajustat a les normes sanitàries. Creuen que l’absència d’estes instal·lacions, abans presents en totes les poblacions, «es deu a un corrent econòmica favorable als interessos centralitzadors i unificadors de grans empreses i superfícies comercials.

I no només això. Afegeixen que la reducció de la ramaderia «augmenta considerablement el risc d’incendis forestals» atès que esta activitat havia sigut tradicionalment un «potent element de prevenció» d’estos sinistres.

Caçadors que fan autocrítica

També els caçadors es van queixar de les barreres per a obtenir permisos. Van reconèixer, això sí, que en el passat s’ha fet un «mal ús de la caça i els caçadors s’han guanyat una mala fama»; però van subratllar que esta activitat «té una funció útil en el manteniment de l’equilibri natural i territorial sempre que siga una caça responsable i integrada en l’entorn». Demanen facilitats per utilitzar terrenys privats, criar espècies cinegètiques autòctones i practicar la caça de forma segura.

Agricultors que volen reinventar-se

En l’àmbit agrícola es va insistir en la necessitat de recuperar el paisatge potenciant dels cultius tradicionals i adaptar-los a les necessitats del mercat local i del sistema agroalimentari que es pretén reconstruir. Els bancs de terra i els catàlegs de productes agrícoles i ramaders són bones eines per «al retrobament entre el potent sector turístic del litoral i el deteriorat sector primari de l’interior de la Marina».

 

 

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.