LA MARINA PLAZA

Baleària Dénia
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dijous, 9 febrer, 2017

A Calp se li escapa el turisme estranger

  • Tot i el gran desplegament de l’ajuntament en fires de tot Europa, un estudi assenyala que el «visitant tipus» és espanyol i busca el sol i la platja
  • Punts forts: Atrau la qualitat dels seus paisatges, els Moros i Cristians i la fortalesa de la seua planta hotelera
  • Punts febles: Els turistes rebutgen els Bous al Carrer i es queixen de la massificació del municipi

Presentació de la radiografia sobre turisme a Calp este dijous.

Bèlgica, Colònia, Düsseldorf, Copenhaguen, Frankfurt, Berlín, Stuttgart, Londres, Leeds, Paris, Kortrijk, Fitur, Dinamarca, Oslo… A fires i esdeveniments turístics celebrats en estos països i ciutats acudeix cada any l’Ajuntament de Calp, en delegacions moltes vegades encapçalades pel seu regidor de Turisme, el popular Jan Van Parijs. Bé, doncs tot i això, no hi ha manera. El turisme estranger se li escapa a Calp.

Perdut el turisme alemany, només el belga resisteix. Però en general, la vila del Penyal porfídia tot el futur del seu principal mercat econòmic al turista nacional. Les últimes dades així ho demostren: durant 2016, el turisme nacional va copar el 55% de tot el mercat. Però si s’atenen les estadístiques de la temporada alta, és a dir el període estival, els visitants espanyols van ser la immensa majoria: un 80%.

Ara, un estudi realitzat per una empresa independent, PG Turística, que per primera vegada radiografia al turista que ve a Calp, aprofundeix en la mateixa línia. Estableix que el visitant de la localitat és majoritàriament espanyol, d’edat mitjana, i que busca, sense cap dubte, la platja i el sol.

Segons l’informe, realitzat per encàrrec de la pròpia regidoria de Turisme, els restaurants i les compres ocupen l’oci d’un turista que té la percepció que Calp és un poble massificat però amb una gran qualitat de paisatge. Els Moros i Cristians són la festa de major reclam turístic, per davant de l’Oktoberfest.

L’anàlisi deixa dades més que interessants de la demanda turística.

1. Caràcter de les empreses turístiques: sobretot lloguers

En l’anàlisi s’estableix que la major part dels equipaments turístics són empreses de lloguer que comercialitzen 15.876 places, el que suposa el 78,65% de l’oferta de places reglades del municipi. Els hotels, amb les seues 3.626 places, donen compte del 17,96% de la capacitat i suposa la major oferta de la Marina Alta i la tercera de la província d’Alacant.

2. Suspens quant a formació turística

Calp suspèn pel que fa a estudis del responsable de l’empresa turística. Només quatre de cada deu han acabat els seus estudis universitaris. No obstant això, hi ha paritat pel que fa a encarregats. Els llocs els ocupen per igual homes i dones.

3. Abans de res, de Madrid

55 de cada 100 turistes són d’origen espanyol. Destaca Madrid com a comunitat autònoma prioritària, seguida de la Comunitat Valenciana. Dels estrangers, França, Bèlgica i el Regne Unit. Destaca el turisme que procedeix de la Unió Europea, amb un 40%. L’edat del turista és de tall mitjà i jove en el cas espanyol i l’estranger és d’edat més avançada. Els seus estudis són superiors.

4. Molta platja

Pràcticament tots els turistes afirmen viatjar a Calp per anar a la platja. El percentatge és d’un 97,98%. Passejar i anar de restaurants i de compres són les seues altres preferències quant arriben a la vila del Penyal. El turisme cultural obté una franja del 9,52% i un 13,39% el turisme d’atraccions.

5. Més publicitat entre espanyols

El 36,1% dels turistes enquestats ha vist la campanya en les tanques feta per l’Ajuntament de Calp, sobretot els espanyols. Els estrangers van rebre menys impactes publicitaris que els espanyols. Un de cada tres turistes ha passat per alguna oficina o Punt d’Informació Turística de Calp per a informar-se sobre el municipi.

6. Sí als Moros, no als Bous al Carrer

Els turistes valoren el tren turístic, l’Oktoberfest i FiraCalp. Negativament, descarten els Bous al Carrer en estiu. Tot i que la festa més valorada són els Moros i Cristians, que se celebra en octubre

7. Massa massificació

Calp rep una nota de 8,38 sobre 10 dels seus turistes. Es valora molt positivament pel turisme familiar, gastronòmic i paisatgístic. Se li atribueix a Calp la percepció de municipi massificat, però es compensa amb el seu alt valor ambiental, la qualitat de les seues platges i recursos naturals. A més el turista té una visió de Calp com a municipi modern.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.