LA MARINA PLAZA

Bodegas Xaló vinos vins 2017
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimecres, 8 febrer, 2017

El temporal de gener va deixar talussos de més de dos metres a les dunes protegides de les Deveses a Dénia

  • El nivell d’arena va arribar a baixar un metre en alguns trams de les platges denieres, segons un informe municipal

Els efectes temporal de mar del passat mes de gener a la costa de Dénia són devastadors. Especialment, i encara que segurament tingueren més protagonisme mediàtic els danys en propietats privades, els generats en el domini públic. La pèrdua d’arena al llarg de tot el litoral, que fins i tot ha deixat desdibuixat el perfil d’algunes platges, és enorme. En alguns trams, el seu nivell s’ha reduït fins i tot un metre, com assenyala l’informe de Medi Ambient que l’ajuntament ha enviat a Costes i que va lliurar la passada setmana en mà a la secretària d’Estat de Medi Ambient, Maria García Rodríguez. En les dunes protegides de les Deveses, la mossegada de l’onatge és patent, en talussos que arriben a superar els dos metres d’alt.

El mos de l’onatge a les dunes va deixar parets que arriben a assolir els dos metres en trams com este.

La pèrdua d’arena és generalitzada en la costa nord deniera, tot i que hi ha uns trams més afectats que altres. Especialment visible és en les Deveses. En horitzontal i en vertical.

En horitzontal, perquè el mar va arribar a colpejar vivendes, alguna de les quals van patir danys importants. I en vertical, perquè la baixada del nivell de l’arena és evident.

De forma dràstica, per exemple, a l’altura del autocine, on resisteix el major tram de cordó dunar del litoral de Dénia. Com s’aprecia en les imatges, el mar es va endur una part de les dunes, creant desnivells que arriben a superar els dos metres.

D’ací no es pot deduir que la platja haja baixat més de dos metres, doncs eren dunes que ja s’elevaven per damunt del nivell de l’arena. Però sí que pot apreciar-se que el descens de nivell ronda el metre, en altres punts pròxims. Per exemple, en l’eixida al mar de les urbanitzacions i vivendes pròximes, que queden ara elevades sobre el nivell de l’arena.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.