LA MARINA PLAZA

Baleària Dénia
Periodismo, pase lo que pase
Publicado: martes, 14 marzo, 2017

El retorn de les grues a Xàbia

S.O.S. NATURA MARINA ALTA.

Les grues han tornat a Xàbia com si no haguérem aprés res de l’explosió de la bombolla immobiliària. Les grans màquines excavadores fereixen la terra a les faldes del Montgó i destrueixen els boscos com si el canvi climàtic no estiguera passant i com si eixos fets no tingueren res a veure. Les fàbriques de ciment expulsen fums i comencen a estar de nou en plena producció com si no estiguérem arribant a un punt en el qual continuar emetent CO2 fóra una acció criminal. La construcció de xalets i apartaments continua com si el nostre poble, Xàbia, i la nostra comarca no estigueren excessivament massificats en estiu.

Als penya-segats del cap de la Nau, a les pinades de les Capsades, de les Cansalades i del Montgó, al cap de Sant Antoni, al Portitxol, a quasi totes les partides de Xàbia han retornat les grues. Grues que s’alcen al cel desafiant a la natura, modificant d’una manera irreversible el territori. Cada metre quadrat que es formigona deixa de ser un espai verd i fa que el nostre bonic poble, siga una mica menys bonic i es faça una mica més gris, més massificat i més lleig. Amb cada nova edificació tots perdem una mica de bellesa i la natura veu perdre espai.

La bombolla torna a créixer i l’habitatge unfla els preus, especialment en estiu. L’especulació i la massificació fa que els preus dels lloguers a Xàbia i el litoral de la comarca siguen més cars. Molta gent se n’ha d’anar a viure fóra de Xàbia, a pobles com Gata o Pedreguer, perquè no poden pagar un lloguer al seu poble Fins i tot molts emigren perquè no tenen per a pagar lloguer o hipoteca dins la Marina Alta. Mentre això passa les segones residències estan buides un mínim de 9 mesos a l’any i continuen buides des de fa anys les propietats en mans dels bancs. Al costat d’un Porsche Cayenne hi ha un contenidor de fem i gent buscant menjar dins. També hi ha una propietat del banc, on una família viu esperant ser desallotjada. Igualtat? Dret a l’habitatge? Drets humans?

El model de construcció a Xàbia és des de fa anys un model de destrucció territorial, ecològica, social i cultural. En aquesta situació exigim que es pose fi a la construcció de nous edificis. Exigim que gran part del poble de Xàbia deixe de ser zona urbanitzable. Exigim que no es torne a arrancar cap arbre. Els arbres són més sagrats que el dret a la propietat privada i a la especulació. Els arbres fan la fotosíntesi, eliminen CO2 i produeixen oxigen.

Els incendis cremen la terra, però després amb els anys la terra es regenera i tornen a eixir els arbres. El formigó és pitjor que un incendi, modifica el territori d’una manera irreversible. Gran part del terme de Xàbia és actualment urbanitzable, fins i tot molts dels arbres que aquest estiu es varen cremar estaven en terres declarades urbanitzables. És necessari posar fi a aquesta situació.

Nous xalets i nous apartaments suposen el consum de més aigua. Com l’urbanisme salvatge dels anys 80 ja va danyar i va esgotar els nostres aqüífers ara l’aigua ve de la dessaladora, però no hem d’oblidar que eixa aigua costa molta energia de produir i per tant té un cost ambiental. Si analitzem l’ús veurem que una part important és utilitzada per a luxes innecessaris com són els clubs de golfs o les piscines privades, que per cert, són grans consumidores de clor. A més, molts dels xalets que s’han construït i s’estan construint no tenen clavegueram i en la pràctica utilitzen foses sèptiques que solen tindre filtracions al subsòl. Per si fóra poc, cal tindre en compte que la massificació absoluta que es produeix a l’estiu, especialment a l’agost, desborda la capacitat de reciclar i depurar correctament tants residus que massa sovint acaben a la mar, a la terra o a l’aire. Una mar que cada vegada té menys peixos i un aire que cada vegada té més CO2.

Per altra banda, el model urbanístic de Xàbia és el més antiecològic de tots: el de “territori urbà dispers”. Si a això sumem la manca d’un bon servei de transports públics el resultat és que el terme es plena d’automòbils cremant gasolina. Continuar amb la construcció és augmentar la quantitat de cotxes que circulen pels camins i carreteres, és a dir, augmentar la massificació, les molèsties i la contaminació.

Des de l’ajuntament de Xàbia s’està revisant el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) i diuen que a l’abril faran públics els canvis. Desitgem que aquest pla que actualment és ecològicament insostenible i socialment injust, deixe de ser-ho i així ho exigim. Exigim que la nova versió del PGOU no alimente un model i un sistema que és un monstre de devorar a la natura i a la humanitat.

El futur s’està escrivint ara. La temperatura està pujant. Els drets humans s’estan violant. Cal que sigam conscients de tot açò. Cal que canvien les coses i es necessari que nosaltres les canviem. És necessari que lluitem i ens esforcem en fer les coses d’una manera distinta i millor.

Etiquetas: , , , ,
Contenido patrocinado
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.