LA MARINA PLAZA

Bodegas Xaló vinos vins 2017
Periodismo, pase lo que pase
Publicado: miércoles, 22 febrero, 2017

Demanem transparència

ASSOCIACIÓ ‘PASSIÓ PELS BOUS’ DE PEDREGUER

*Este escrit ha estat replicat pel govern de Pedreguer amb l’article Aclariments a propòsit de la consulta taurina.

Després d’haver rebut el “Informe de la consulta ciudadana”, desde l’Associació Passió pels bous de Pedreguer ens veiem en la necessitat d’aclarir algunes coses.
En primer lloc, desde “la Passió pels bous” esperavem un informe detallat amb tot el proces , incloent l’escrutini, i ens han facilitat un informe de 9 pàgines on, segons el grup de govern (Compromís) dirigit per Sergi Ferrús i el regidor Blai Server, ens diuen que aquest informe ha estat emés per l’empresa llogada per fer la consulta (Mà Medicio accentuada), la qual pareix pot tenir criteri i opinió. No ho entenem.

En aquest informe es parla d’uns “antecedents” (no entenem el perquè de l’opinió si està fet per l’empresa). En aquest apartat d’antecedents pareix que siga l’equip de govern qui ha escrit l’informe, ja que parla sempre com a cosa pròpia (“…en el marc del seu compromis amb el format de la democràcia participativa…”). Aquesta frase deixa clar que l’informe no deu ser de l’empresa llogada i si es aixina, com aquesta empresa té criteri i opinió en una consulta en la que deu ser neutral?

En un segon punt de l’informe es parla de “disseny del procés”. En aquest apartat ens posen en antecedents de com ve la consulta. Hem de dir que l’equip de govern (Compromís) en escrits anteriors i en el full de la consulta ciutadana (Què, quan, com i qui) diu que el desenvolupament de la consulta ha estat “negociat” amb els diferents grups politics i associacions interessades per arribar a un consens a l’hora de redactar la consulta. Mentira. L’equip de govern, presidit per Sergi Ferrús, ha fet la consulta tal i com ells han volgut, i la pregunta la que ells tenien pensada des d’un principi. Democràcia participativa li diuen ells.

Una protesta de ‘Passió pels bous’ en defensa dels actes taurins a Pedreguer.

En reunions prèvies a la consulta es va parlar de fer una comissió de seguimient de totes les parts implicades (ho heu vist vosaltres? Nosaltres tampoc ). També es volia votar els bous serrils, sense saber que això era pràcticament imposible, ja que bous serrils ixen als carrers de Pedreguer quasi tota la setmana.

Quan es va parlar del tipus de consulta, com ja hem dit més d’una volta, la nostra proposta era la de posar una urna i que el vot fora presencial en un sobre tancat i recompte de vot al dia. Aquesta proposta ens van dir que era impossible, ja que, com no era un referèndum, sinó una consulta, no es podia donar el cens degut a la protección de dades. Doncs aquesta empresa que l’equip de govern ha llogat (encara no sabem el cost de la consulta, transparència li diuen) sí té el cens del poble (DNI, data de naixement,…) , on està ací la protecció de dades que ens deien?

Aleshores, a una comissió perfectament estructurada i legalitzada no se li pot donar el cens però a una empresa privada sí …. Algú ho enten?

Aixi mateix, a la web es recorda com avís legal la usurpació de la identitat com a delit en el codi penal vigent.

La consulta era anónima, però per a votar havies de donar el DNI i la data de naixement, on queda l’anonimat?.

També ens diuen que únicament tenien accés a la consulta l’empresa llogada, però el 11/01/17 el regidor Blai Server ens convoca a una reunió de seguiment on ell presenta un informe de la situación de la consulta (número de vots i incidències), és a dir, l’equip de govern pareix que si té dret a la informació, aleshores, podem ser malpensats?

Una altra de les coses que ens diuen i que veiem com molt greu, és que el registre de vots ha estat automàticament eliminat. Com es pot eliminar un registre tant important en apenes un mes? Hi ha alguna cosa a amagar? On està la transparència? Democràcia? Creguem que és un tema que haurien d’aclarir com més prompte possible.

En un tercer punt es parla del “desenvolupament de la consulta”. Aquest punt és una relació de percentatges sense cap tipus de comprovació. Segons l’equip de govern “t’ho has de creure i punt”.

En un quart punt están els resultats , més números.

En el punt quint apareix una conclusió, on l’empresa, que segons Compromís és qui fa l’informe, ens diu que “ … compromesos amb la democràcia participativa …. Valorem la consulta positivament…” Qui és l’empresa per valorar positiva o negativament? Això ens dona a pensar que, possiblement, no siga l’empresa qui ha redactat l’informe final, sinó que ha estat qui l’ha llogada.

Com a valoració final apareix el que veiem com el més greu de tot. Hi ha unes frases on es diu “la marcada polartizacio d’opinions entre el teixit ciutadà que una victòria per 9 vots d’un total de 2.571 fa palesa…” Com que la victòria? Què vol dir? Creiem que les paraul·les “diferència o xicotet marge” serien més concretes, però no, als interessats o a l’empresa li ha fallat el subconscient i han escrit amb naturalitat.

Després no entenem com aquesta empresa, si es que ha sigut ella, fa una valoració de la participació en la consulta comparant-la amb la dels “pressupostos participatius”, de l’instrument de democratizatció i posant en valor l’alta participació que haurem de tindre en compte. Aquesta empresa té dret a valorar o és que li sap mal que hi haja més participació que als pressupostos participatius o és que la valoració no és de l’empresa?

Com a punt final, aquesta empresa “privada” o qui siga que ha redactat l´informe, també fa incidència en la divisió social testimoniada, parla de promoure el diàleg, la transparència i la comprensió. Una volta més creguem que l’empresa excedix les seues obligacions emetent aquest informe molt partidista i on es veu molt clar el punt de vista i no l’objetivitat que deuria ser el més normal.

Degut a totes les esmenes anteriors, creguem que l’empresa no es qui redacta l’informe final i vegem més una manipulació de la situació d’alguns interessats. Des d’un primer moment, allà per març de 2016, l’Associació Passió pels Bous sempre ha cregut que la consulta es faria com qui l’organitza volguera. Vist el resultat no canviem la nostra opinió (repetim que no parlem dels resultats sinó del procediment), no ha predominat la transparència que tant reivindiquen.

Nosaltres hem fet saber tot açò a l’equip de govern dirigit per Sergi Ferrús i a l’encarregat de la consulta Blai Server, els hem demanat més informació per a creure-nos la transparència que diuen tindre, ja que el tema que es va portar a consulta és molt més important del que molts creuen. Nosaltres treballarem per a que els nostres socis tinguen tota la informació que ells mereixen saber.

Deja tu comentario

Etiquetas: , , , , , ,
Contenido patrocinado
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.