LA MARINA PLAZA

Viu la Paqua a Benissa 2018
Periodismo, pase lo que pase
Publicado: sábado, 27 diciembre, 2014

Al rescat de Pedro María Orts Berdín, el primer estudiós de la comarca

Pedro María Orts Berdín (1839-1897) va ser membre d’una distinguida i benestant família de Benidorm. Va estudiar Dret i va seguir la carrera judicial, amb diversos destins dins de la Comunitat Valenciana, com ara Alacant, Pego, Dénia i, finalment, inclús va exercir de magistrat a València.

Però Orts també va ser autor de diverses obres literàries publicases en la premsa conservadora de Madrid, Alacant i València, sobretot en forma de fulletons. A València va fer amistat amb dos historiadors pioners, Roc Chabás i Vicent Boix, que el van animar a practicar estudis històrics locals. I en aquest àmbit va publicar Apuntes históricos de Benidorm (1892).

OrtsTot i això, tenia una obra prèvia, precissament el fulletó Apuntes sobre la Marina, del 1880, que figurava amb el nom Reseña histórica de los pueblos de la Marina en un parell de referències bibliogràfiques antigues. Aquesta duplicitat de noms potser va dificultar que l’obra fóra més coneguda. De fet, havia quedat ignorada. Fins ara, que l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa l’ha recuperat en un libre que s’ha publicat a finals d’este any.

Aquesta obra va ser original en el seu concepte comarcal: estudia la Marina, i en particular la Marina Baixa. Més encara, és la primera obra dedicada a Altea, Benidorm o La Vila Joiosa, tot i que hi ha altres poblacions analitzades, com ara Dénia, Xàbia i Calp. No sols hi ha història, sinó també un estudi geogràfic i socioeconòmic, amb una denúncia per la falta d’inversió en infraestructures perquè el final del segle XIX va ser dramàtic en la comarca i el progrés del món modern no acabava d’arribar.

El llibre inclou una presentació de Pere Maria Orts Bosch (nét de l’autor) i tres pròlegs que aprofondeixen en la importància de la seua figura històrica. A més, està il·lustrat amb fotos i mapes antics. Pedro María Orts Berdín queda reivindicat com al més antic dels estudiosos de la Marina Baixa, i l’iniciador d’una línia d’investigació que ha arribat fins als nostres dies.

Contenido patrocinado
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.