LA MARINA PLAZA

Mundo Marino dénia jávea excursiones nauticas
Periodismo, pase lo que pase
Publicado: miércoles, 3 septiembre, 2014

3. Els Miquels, advogats i poetes de la Vila. Pedro-Isidro Miquel Ballester, polític de prestigi

Fill del notari viler Pedro Miquel Sanz, va nàixer a Finestrat el 3 de gener del 1821, per circumstàncies del treball de son pare. Segueix les tradicions familiars, en les quals destaca: estudia Dret (a València) i té un fort sentiment republicà federal. Va ser detingut en la revolta de Boné de 1844, en que van afusellar el seu parent Ignacio-Paulino Miquel.

Després d’uns anys d’advocat a Callosa i Altea, es va desplaçar definitivament a València. Va ser un jurista de prestigi, autor d’un llibre sobre filosofia del Dret. També defensor criminalista reconegut i orador aclamat. La seua intensa dedicació a l’advocacia i la política li va impedir dedicar-se més al periodisme i la literatura, que també li agradaven.

Els MiquelFou amic personal de grans polítics republicans del moment: Pi i Margall, Figueras, Castelar. Va ser líder indiscutible dels federals de València durant anys, fins a l’auge de Blasco Ibáñez. Durant la I República, el 1873, va ser Governador Civil d’Albacete i va resultar electe com a diputat per Gandia. Sonava com a possible ministre de Justícia, però no va poder exercir al parlament, a causa del colp d’estat de Pavía, ocorregut el gener del 1874.

El 1883 va ser un dels redactors del projecte de Constitució Federal d’Espanya. Es va retirar de la política el 1887, i es va quedar a viure a La Vila, a sa casa de les Barberes, fins la seua mort el 1895. Estigué casat amb Teresa Madaleno, filla d’un advogat de Benimantell, i pare dels germans Miquel Madaleno.

Agustí Galiana es president de l’Associació d’Estudis de La Marina Baixa

Etiquetas: ,
Contenido patrocinado
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.