LA MARINA PLAZA

Mundo Marino dénia jávea excursiones nauticas
Periodismo, pase lo que pase
Publicado: lunes, 14 julio, 2014

2. Els Miquels, advocats i poetes de La Vila. Ignacio-Paulino Miquel, l’heroi liberal

AGUSTÍ GALIANA. President de l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa.

Hui en dia liberal significa “partidari de robar sense que el govern et moleste”. Però abans era una ideologia política. La nova idea que venia a jubilar l’Antic Règim (la versió corrupta del món medieval). Un Antic Règim que personificaren magníficament el rei Fernando VII i la seua hereva Isabel II, els pitjors reis de la història d’Espanya.

MiquelsUn dels colps d’estat liberals més importants del nostre segle XIX —i en van haver molts— va ser el del 1844 a Alacant, comandat per Pantaleón Boné. Alacant era una ciutat gran i molt moderna, en el context espanyol del moment, en contacte amb l’estranger pel seu actiu comerç.

Boné va cridar les Milícies Nacionals —tropes municipals liberals— de tots el pobles de la província. Allà que va anar, entre altres, Ignacio-Paulino Miquel Urrios (1821-1844), un jove de 22 anys que acabava d’eixir de la facultat de Dret. Tot i que els revoltats van dominar la ciutat d’Alacant, van ser incapaços d’estendre el colp (inclús s’havien fet preparatius a Madrid).

La repressió, a càrrec de Federico Roncali, el capità general de València, va ser cruel. Els rebels de més alt càrrec van ser afusellats al port d’Alacant, actual començament de l’Esplanada. Durant anys un monument als “Màrtirs de la Llibertat” indicava el lloc de l’ajusticiament.

El liberalisme va ser avortat a la Marina. Van seguir els anys del lamentable caciquisme perpetrat per Juan Thous i Joaquín Orduña. Però tots els liberals de la nostra comarca van tenir sempre ben present la sang vessada per Paulino Miquel (i també per Vicente Linares de Finestrat).

La imatge és del quadre sobre la mort dels Màrtirs que hi ha a l’ajuntament d’Alacant.

Etiquetas: , , , ,
Contenido patrocinado
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.