LA MARINA PLAZA

Viu la Paqua a Benissa 2018
Periodismo, pase lo que pase

Bernat de Sarrià, fundador de la comarca

El nom del poble és “Callosa d’en Sarrià”. Qui era “en Sarrià”? Doncs el cavaller medieval Bernat de Sarrià. Un gran personatge de la nostra història, injustament relegat de l’imaginari col·lectiu, i dels llibres d’història escolars. Un destacat militar i polític del seu temps, contemporani de Jaume I, Pere el Gran, i sobre tot de Jaume II, de qui va ser ministre i almirall, amb actuacions memorables a Itàlia, Catalunya, València i Múrcia. Com a fundador de Callosa (1290), Vilajoiosa (1301) i Benidorm (1325) el podem hui considerar el mateix fundador de la Marina Baixa

No deu ser casualitat que els principals almiralls de la Corona catalano-aragonesa foren senyors de la Marina. La màxima esplendor de la marina de guerra catalana, dominadora llavors del Mediterrani, van ser Roger de Loria (senyor de Cocentaina, Alcoi i Calp) en el càrrec entre 1283 i 1305, i Bernat de Sarrià (senyor de quasi tota la Marina Baixa) que ho va ser després i fins al 1313.

La propietat de Callosa va ser durant 50 anys dels Sarrià. Del 1290 a 1335 el seu senyor feudal va ser Bernat, i durant cinc anys més a continuació, de la seua viuda Isabel de Cabrera, fins que va morir el 1340. Eixos cinc anys és de suposar que Isabel va residir al castell de Callosa, que va rebre en herència, mentres portara una vida casta, junt amb les rendes de les terres que en depenien.

 No era el primer matrimoni de Bernat, que havia tingut un fill —Vidal de Sarrià— de la primera dona. Quan es van casar, el 1312, Bernat tindria 50-i-pocs anys i Isabel uns 20. No hi va haver fills d’aquest segon casament, en part per l’edat avançada d’ell, però sobre tot perquè entre 1313 i 1321 Sarrià se’n va anar a viure, de nou, a Sicília. No sabem què va ser d’Isabel aquells anys, però segurament va quedar a Callosa. És fins i tot possible que Isabel de Cabrera fera residència quasi contínua a Callosa des que es va casar fins que va morir, mentres que Bernat viatjava més per motius dels seus càrrecs polítics.escut

En la imatge adjunta l’escut municipal de Callosa, en el qual figura l’escut nobiliari dels Sarrià: cinc veneres d’argent (petxines blanques) formant sautor (aspa), en camp de gules (fons roig).

De tot això i algunes coses més vos parlaré a la Casa de la Cultura de Callosa divendres 21 de març, a les 6 de la vesprada. Vos espere.

AGUSTÍ GALIANA, president de l’Associació d’Estudis de la Marina Baixa.

Mostrando 1 Comentario
Danos tu opinión
  1. […] Bernat de Sarrià, fundador de la comarca. La Marina Plaza (Diari de la Marina Alta) Publicat el dia 17 de març de 2014 (en català) […]

Contenido patrocinado
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.