Benissa Fira i Porrat 2018
Agenda cultural
Periodismo, pase lo que pase

Fiesta Holi Sun -Pego-

Cuando:
1 julio, 2017 a las 19:30 – 2 julio, 2017 a las 5:00
2017-07-01T19:30:00+02:00
2017-07-02T05:00:00+02:00
Donde:
Passeig de Miche, Pego
  • Pego es prepara per gaudir del color i l’animació de la festa hinduista Holi Sun
  • Dissabte 1 de juliol, a benefici  l’associació Obrint Camí, les quintades de la localitat han organitzat una gran festa que omplirà els carrers del color i la música característica d’esta celebració ancestral pròpia de l’Índia i Nepal

Una explosió de color, música, alegria i fraternitat, estos són els ingredients principals que composen la festa Holy Sun, una celebració importada de la India i Nepal que, organitzada per les quintades de Pego, per primera vegada tindrà lloc a la localitat el dissabte 1 de juliol.

La Holy Sun és una festivitat popular pròpia de la religió hinduista en la qual participen gent de totes les edats i condicions socials. Celebra la victòria del bé sobre el mal i el seu tret principal és que els participants llancen pols, de diferents colors, al cel com a símbol de pau, alegria, solidaritat i amor. En els últims anys, s’ha tornat una festa molt popular a Amèrica i Europa, reconvertint-se en una forma de donar la benvinguda a la primavera. Són també cada vegada més freqüents les celebracions Holy al territori valencià i a la Marina ja es va viure una experiència al Verger a 2016.

I ara arriba a Pego, on els organitzadors esperen que el dissabte 1 de juliol els carrer de la localitat s’ompliguen de gent de tota La Marina i  de les comarques veïnes amb ganes de jugar i ballar. La festa, que té com a punt central el Passeig Miquel Samper “Michel” -també conegut com Passeig del Clot-, començarà a les 19:30 i es perllongarà fins les 5:00 hores.

Tot arrancarà amb una “carrera” on allò important no serà vencer, sinó divertir-se. El recorregut, que es pot fer corrent o caminant, tindrà el seu inici al carrer Duanes, i seguirá pels carrers Enrique Monzonís Domingo, Polseguera, Josep Lluís Albinyana Olmos fins arribar al punt final, el passeig Miquel Samper Peiró, on es podrà gaudir del color i la passió que comporta la festa i, a la vegada, de la música, ball i barres a preus populars. Pel trajecte, els participants ja començaran a llançar les cridaneres pols de colors, motiu pel qual tothom deu anar protegit amb ulleres de sol. Cal assenyalar dos detalls importants: d’una banda, que l’organització ha preparat un kit de 8€ que inclou una samarreta i dos bosses de pols; d’altra banda, el Holi Sun de Pego és una festa solidària, ja que part dels beneficis aniran destinats a l’associació de persones amb discapacitat Obrint Camí.

La història de la celebració

Hi ha vàries versions sobre l’oritge de la festivitat, una de les més popular està vinculada a l’amor diví que Radha professava per Krishna, una deïtat hindú, que es caracteritza pel seu color de pell blava, ja que de nadó va ser enverinat mitjançant la llet materna per la demonia Putana. En la seua joventut, Krishna s’enamora de la bella Radha, però tots dos es desesperen en comprovar que ell és blau i ella blanca com la llet. La mare de Krishna, cansada de la desesperació del seu fill, li permet acostar-se a Radha i pintar-se la cara amb el color que a ell més li agrade. Krishna plena la seua cara de multitud de colors, convertint-se en parella en aquell precís moment. Esta hist`roria i joc de colors és el que, per a molts, es commemora en Holi.

El Festival de Holi té un altre significat cultural. És el dia de lliurar-se dels errors del passat, un dia per a oblidar i perdonar. Holi també marca l’inici de la primavera i, per a molts, el començament de l’any nou.

 

Contenido patrocinado
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.