Benissa Fira i Porrat 2018
Agenda cultural
Periodismo, pase lo que pase

Exposició: ‘De les mesures antigues al metre’ -Xàbia-

Cuando:
14 diciembre, 2017 – 31 enero, 2018 todo el día
2017-12-14T00:00:00+01:00
2018-02-01T00:00:00+01:00
Donde:
Fundació CIRNE, Xàbia
Precio:
Gratis
  • La Fundació CIRNE de Xàbia pretén rememorar vells costums i rescatar antics instruments de mesura amb l’exposició De les mesures antigues al metre, que s’inaugura aquest dijous 14 de desembre
  • Els seus promotors esperen rebre a més de 500 alumnes de les escoles de tota localitat i, a més, després del seu pas per Xàbia, volen que viatge per tota la Marina Alta

Pesar, mesurar i comptar són activitats exclusives de la condició humana. Quan l’ésser humà es va fer sedentari i es va dedicar al cultiu de la terra i a la ramaderia, es va trobar amb la necessitat d’intercanviar els productes que li pertanyien, els excedents, i també amb la necessitat de mesurar les propietats.

És l’origen de la relació comercial: la necessitat de comprar i vendre. A partir d’eixe moment, apareixen els pesos i les mesures, diferents segons els llocs i diversos segons els productes. A l’hora de comptar, mesurar i pesar, les millors unitats de mesura eren les derivades del cos humà: el dit, la polzada, el pam, el colze, la braça, el peu, el pas… Així i tot, la unitat que finalment s’imposaria seria la vara.

Al llarg de la història ha sigut una constant la recerca de patrons inalterables i únics, no només per facilitar el comerç i la indústria, sinó també per controlar i dominar l’activitat mercantil. Així arribem a la fi del segle XVIII quan, de la França que eixia de la Revolució, després d’investigacions i negociacions diverses, es va formular i es va posar en pràctica aquesta mesura universal anomenada metro, exponent primer i fonamental del que posteriorment serà el conegut sistema mètric decimal.

En els últims 50 anys la quotidianitat de la gent ha canviat d’una manera espectacular, sobretot pel que fa a l’activitat comercial. I la Fundació CIRNE de Xàbia ha tingut el detall de rememorar vells costums i rescatar peculiars artefactes del nostre passat no tan llunyà.

“Hem volgut rescatar tot el que es feia servir abans del sistema mètric decimal. La nostra intenció és que, sobretot els més menuts, coneguen aquesta part de la nostra història”, ha destacat el president de la Fundació CIRNE, Enric Martínez. Per aaixò, la fundació, juntament amb la col·laboració de Meridià Zero, ha instal·lat en els seus voltants l’exposició De les mesures antigues al metro.

La seua inauguració serà el dijous 14 de desembre i es podrà visitar fins al 31 de gener. Els seus promotors esperen rebre a més de 500 alumnes de les escoles de tota localitat. A més, després del pas per Xàbia volen que viatge per tota la Marina Alta.

Pesos i mesures tradicionals

En l’antiguitat es considerava que l’home era la mesura de totes les coses. Per això, totes estaven relacionades amb el cos humà. És l’anomenat sistema antropomètric, el qual comportava una gran diversitat de mesures. A més, així com passa amb l’home, podien tindre fins bons i no tan bons, el que portava a l’abús de poder i al pecat. “Les mesures han ajudat a la gent a relacionar-se però també han ocasionat nombroses disputes. El poder ha tingut sempre un especial interès en unificar-les per poder cobrar els seus impostos mitjançant el burots que imposava cada ajuntament”, ha explicat Toni Espinós, gerent de la Fundació CIRNE.

El valor de la mesura tradicional depenia del producte que es pesava o que es mesurava. No era la mateixa la del peix que la de la verdura. A València per exemple, a mitjans segle XIX la lliura de carn era de 36 unces, mentre que el peix i l’oli eren de 18 i 12 respectivament.

er tractar d’evitar els fraus i la diversitat de mesures, els reis i els senyors van intentar controlar-les tractant d’imposar uns patrons objectius per unificar i fixar el sistema metrològic. La vara per a la longitud, la lliura per el pes, la barcella per als àrids, el cànter per al vi o l’arrova per a l’oli van ser les principals unitats de les quals derivarien en major o menor proporció les altres.

Implantació del sistema mètric decimal a Espanya

El govern espanyol va decretar l’any 1849 el sistema mètric decimal. El primer fabricant contractat pel govern per proveir de pesos i mesures oficials al nou sistema instaurat va ser Francismo Malabouche, un industrial francès establida a València l’any 1852.

Malabouche va guanyar el 1863 la subhasta per fabricar els primers 600 jocs de les diverses mesures del metro, destinades a les capitals de província i als districtes judicials de l’Estat. A més de les mesures de ferro i metall, de pes i líquids, balances i bàscules, va fabricar també les mesures per als àrids, amb fusta reforçada amb llauna a imitació de les franceses.

Contenido patrocinado
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.