Feslalí Alcalalí en Flor
Agenda cultural
Periodismo, pase lo que pase

Concert de Pep Gimeno Botifarra -Dénia-

Cuando:
29 marzo, 2017 a las 19:30
2017-03-29T19:30:00+02:00
2017-03-29T19:45:00+02:00
Donde:
Teatre Auditori Centre Social
Precio:
Gratis

El dimecres 29 de març,  el cantaor de Xàtiva Pep Gimeno “Botifarra” tornarà a actuar a Dénia, esta vegada al Teatre Auditori Centre Social en un concert organitzat pel CEIP Pou de la Muntanya.

Entrada lliure limitada a l’aforament del local.

Pep Gimeno Botifarra

La veu d´aquest cantaor de Xàtiva interpreta un seguit de melodies i cançons tradicionals que ha recollit després de recórrer durant anys les comarques centrals de València, salvant així de l´oblit jotes, romanços, malaguenyes i moltes altres músiques transmeses oralment durant anys.

Josep Gimeno Montell, de malnom “Botifarra”, és una de les veus més netes i clares dins del panorama folk valencià dels últims anys. Comença la seua marxa com cantaor en el grup Sarau de La Costera, amb el qual grava un disc en 1985 anomenat “Balls i cançons de La Costera”, que suposa una fita en la música tradicional valenciana per la seua qualitat. 

Botifarra

A partir d’ací, s’interessa per la recuperació de les músiques de transmissió oral visitant pobles de la seua comarca, parlant amb ancians que recordaven melodies, lletres i romanços, recopilant tota aqueixa informació i donant-li forma juntament amb músics i ballaors.

L’any 2006 va fer el seu primer disc en solitari titulat “Si em pose a cantar cançons”, editat per Cambra Records,

Botifarra comença a ser reconegut com un dels cantaors més carismàtics dins de la música popular valenciana, pel seu caràcter afable i per la seua defensa de les nostres tradicions, col·laborant amb infinitat de grups, no solament de folklore, si no amb cantautors, grups de rock, etc. Ha col·laborat amb Obrint Pas, Verdcel, Ovidi Twins, Néstor Mont, Emili Someño, Feliu Ventura, Spanish Brass…

En el 2009 s’edita el seu segon disc,” t’en cantés mes de mil” amb arranjaments i producció de Cristobal Rentero, del qual es venen més de 8000 còpies. En el 2011 es grava al costat del grup català Quico el Celio, el noi i el mut de Ferreries, el tercer disc de Pep, “La Barraca” que uneix les melodies de la ribera de l’Ebre amb els cants tradicionals de la costanera i la vall. El quart disc de Botifarra, gravat en 2012 és “Botifarra a banda” on uneix els dos universos musicals valencians per excel·lència, la banda de música i la rondalla tradicional de corda. A 2014 realitza “Ja ve Nadal” i a 2016, va publicar A un home que veu del poble ningú fa abaixar la cara, un disc creat conjuntament amb el pianista Pau Chàfer que suposa una interessant relectura del folklore valencià per la combinació dels cants tradicionals que caracteritzen el cantaor de Xàtiva amb arranjaments afrancesats de piano, guitarra i acordió

De Botifarra s’ha escrit molt últimament. D’ell, Josep Vicent Frechina, musicóleg i crític musical ha dit:

“Si hi ha una manera de cantar al País Valencià que irradie, com ninguna altra, autenticitat en el gest, credibilitat en el tarannà i valenciania en la substància, aquesta és indubtablement la de Pep Gimeno, Botifarra. La seua veu sona a horta i a secà, a séquia i a bancal, a nit dagost i meló dAlger. Quan canta Pep, callen les xitxarres, saturen els ventijols i tothom escolta atònit el seu cant espontani, planer, que apaivaga laspror de la terra i les basques de loratge. La veu de Pep ens somou alguna cosa ben endins, ens sacseja i ens desperta la memòria col·lectiva i ens fa sentir-nos-en profundament identificats.”

LA MARINA PLAÇA va entrevistar Pep Gimeno ‘Botifarra’ el passat mes de juliol: “En els anys noranta, la música en valencià va decaure. Hui té una salut enorme”

Contenido patrocinado
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.