LA MARINA PLAZA

Feslalí Alcalalí en Flor
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimarts, 13 febrer, 2018

ACEC envia a la Guàrdia Civil fotos dels últims moviments de terra en les Cases Neptú de Calp

  • L’entitat tem que siguen les actuacions prèvies per edificar una torre de 14 altures
  • L’ajuntament argumenta que les obres han sigut autoritzades per la Generalitat i afirma que aquesta administració farà les cates arqueològiques per establir si hi ha restes romanes en el subsòl
  • Sánchez assegura que el consistori contractarà un arqueòleg i exigeix a València “màxima vigilància” en la zona

Una de las fotografies enviades per ACEC a la Guàrdia Civil.

Les màquines continuen sense abandonar el recinte que antany van ocupar les Cases Neptú de Calp i en la parcel·la de les quals es projecta ara una torre de 14 pisos. L’Associació Cultural Ecologista (ACEC) ha enviat fotografies a la Guàrdia Civil en les qual alerta dels moviments de terra en aquest solar, baix del qual se sospita que podrien existir noves restes romans. No debades, la parcel·la es troba dins de l’àrea arqueològica del jaciment dels Banys de la Reina.

ACEC sospita que el promotor hauria iniciat l’actuacions prèvies als treballs de fonamentació i de fet les màquines excavadores, d’una mida considerable, haurien rebaixat ja el nivell de la superfície en prop de dos metres.

L’entitat, que ja en el seu dia va avisar a la Brigada de Patrimoni de la Guàrdia Civil del risc que en la zona es perden vestigis històrics mil·lenaris, ha tornat a demanar responsabilitats directes a l’ajuntament. Però la versió del govern local, gestionat per PP i independents, és una altra diferent. Insisteix que tot el que està passant en la zona és assumpte de la Generalitat.

I per això aquest mateix dimarts l’ajuntament va afirmar que “davant la preocupació que està causant entre la ciutadania calpina els treballs que s’estan duent a terme en les cases Neptú, tenim previst instar a la Generalitat Valenciana a que extreme la vigilància en relació a totes aquelles actuacions que es desenvolupen en aquests terrenys”. I afegeix que “aquesta decisió ve motivada, a més, perquè la Direcció General de Patrimoni, dependent de la Conselleria de Cultura, ha concedit fins al moment totes les autoritzacions per als treballs que l’empresa ha sol·licitat”.

“D’aquesta manera -continua el comunicat municipal- la conselleria va concedir permís per a la realització d’unes primeres cates del terreny i a continuació per a la demolició dels edificis, actuació que s’està desenvolupant en aquests moments i que inclou també eliminar tots aquells elements contemporanis que es troben en el terreny i que formaven part d’aquesta construcció”. D’aquesta manera, i segons la versió municipal, les excavadores que estarien actuant ara encara estarien demolint les antigues viles, no construint la futura torre.

Però és que a més, el consistori calpí ha afegit que “la Conselleria ha concedit ja l’autorització per a la següent fase corresponent a l’excavació dels terrenys. Aquest tràmit és el que determinarà l’existència de restes arqueològiques i el seu valor, el que ha de portar a la conselleria a decidir si es pot construir sobre aquests terrenys”.

Imatge enviada pel propi ajuntament calpí el migdia d’aquest dimarts.

Com a conclusió, el consistori calpí subratlla que “instem a la Direcció General de Patrimoni la màxima vigilància, diligència i responsabilitat en totes les actuacions que es duguen a terme en relació als terrenys de les cases Neptú, un assumpte que ens preocupa enormement”, va destacar l’alcalde, el popular César Sánchez.

Sánchez va anunciar, a més, que el consistori va a contractar un arqueòleg perquè supervise totes les actuacions que es duguie a terme en els terrenys.

Per fi, i com ja va fer la setmana passada, l’Ajuntament ha reiterat “que de cap manera concedirà llicència d’obres en aquests terrenys sense l’autorització preceptiva i vinculant de l’organisme que atorga les autoritzacions corresponents per a dur a terme qualsevol actuació en uns terrenys que són una àrea de possible interès arqueològic”.

Deixa el teu comentari

Classificat: ,
Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.