LA MARINA PLAZA

Hidraqua
Periodisme, passe el que passe
Publicat: divendres, 12 gener, 2018

La solució anunciada per Calp per protegir els Banys de la Reina fracassa al primer intent

  • Els propietaris dels terrenys rebutgen el primer esborrany fet per l’expert Gerardo Roger i presentaran una contraoferta en poques setmanes

Aquest divendres era el dia en què l’Ajuntament de Calp presentava la solució dissenyada per l’expert urbanista Gerardo Roger per garantir la protecció del jaciment arqueològic dels Banys de la Reina, després de la sentència del Tribunal Suprem que va reconèixer als propietaris dels terrenys el dret a construir-hi. No obstant això, la proposta concebuda per Roger no ha convençut, d’entrada, als amos del sòl.

El jaciment de Banys de la Reina i, al fons, torres d’apartaments.

A primera hora de la vesprada va tindre lloc en l’ajuntament una comissió especial on el propi Roger exposava el seu pla. En síntesi, el que implica és traslladar tota l’edificabilitat dels Banys de la Reina a la zona del Saladar, on, cal recordar, recentment l’ajuntament va retirar el límit d’altures.

En principi, amb l’operació l’edificabilitat de les parcel·les del Saladar es podrà incrementar en un 15%, però això planteja dubtes. El portaveu de Compromís, Ximo Perles, va preguntar a Roger si un propietari de diverses parcel·les pot concentrar en una sola els increments de la resta i, amb això, augmentar l’edificabilitat en més d’un 15%. És una qüestió que no va quedar resolta en la comissió. No obstant això, Roger va matisar que el pla que es presentava és només un primer esborrany, subjecte a perfeccionar-se.

El jaciment arqueològic de Banys de la Reina.

En qualsevol cas, els propietaris dels Banys de la Reina rebutgen aquest pla o esborrany de pla. Així ho va fer saber en la comissió el seu advocat, que va arribar a titllar la proposta d'”inadmissible”. De fet, va anunciar que presentarà una contraproposta en un termini de dos o tres setmanes.

Un altre dels dubtes que planteja la proposta és quan i a quin ritme cobraran els propietaris dels Banys de la Reina el valor de l’edificabilitat prevista en els seus terrenys i que ara es trasllada al Saladar. Serà, segons la proposta, a mesura que es vagen demanant llicències de construcció. El mecanisme és el següent: en sol·licitar-se el permís d’obres en el Saladar, l’ajuntament obligaria al propietari en qüestió a pagar l’increment d’edificabilitat (l’al·ludit 15%) i, amb eixos diners, indemnitzaria als amos del sòl de protecció arqueològica . Però en tot cas, això no garantiria que vagen a cobrar tota la indemnització en un període de temps determinat. En la proposta no s’acota, de fet, cap termini.

Deixa el teu comentari

Classificat: ,
Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.