LA MARINA PLAZA

Hidraqua
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimarts, 9 gener, 2018

Dénia: Comença el compte enrere per a rehabilitar després d’anys d’espera la Casa de la Marquesa de Valero de Palma

  • La Conselleria de Cultura convoca el concurs per convertir la mansió del carrer Cavallers, una de les grans mostres de les luxoses cases de la burgesia local del segle XIX, en un espai museístic
  • Les obres, les més endarrerides del Pla Confiança, tenen un pressupost de 546.800 euros i una durada de huit mesos, de manera que podrien concloure a principis de 2019, depenent dels tràmits burocràtics
  • Exemple del patrimoni abandonat del municipi en els últims temps, el 2006 es va paralitzar un intent de reforma i el 2013 es va desplomar part del sostre per les pluges

La casa de la marquesa de Valero de Palma, a l’espera de la rehabilitació.

Mai és tard. I menys en aquest cas. El compte enrere per a la rehabilitació de la Casa de Valero de Palma, el projecte més endarrerit de tots els que es van a executar a Dénia a càrrec del Pla Confiança de la Generalitat, ha començat a rodar. Ahir, la Conselleria de Cultura va publicar en el DOGV (Diari Oficial de la Generalitat Valenciana) l’anunci per adjudicar les obres de reforma d’aquest immoble ubicat en el cèntric carrer Cavallers i convertir-lo en un espai museístic per a albergar part dels extensos fons històrics que es troben emmagatzemats ara per la falta de dependències.

Però sens dubte el més qualitatiu dels treballs és que permetran posar en valor i obrir al públic un edifici decimonònic, l’actual estat de degradació del qual constituïa un exemple més del deficient estat en què s’ha trobat part del patrimoni històric de Dénia. Buit i tancat des que va deixar de ser conservatori, el 2006, fa ja més d’una dècada, es va intentar una controvertida reforma que finalment va ser paralitzada. I el 2013 les pluges van provocar danys en l’ estructura, amb l’ensorrament parcial de la teulada, el que va obligar llavors a l’ajuntament a actuar d’urgència perquè el contratemps no anara a més.

Significat històric: el luxe d’una burgesia

Mansió edificada a la fi del segle XIX, va constituir una de les millors mostres de les luxoses cases construïdes per la burgesia en ple centre històric durant l’època d’esplendor de l’exportació de la pansa. També testimoni d’èpoques molt convulses en el centre de la ciutat. El seu valor arquitectònic i històric és doncs inqüestionable.

Segons la licitació publicada ara en el DOGV, la casa ubicada en el número 3 del carrer Cavallers es destinarà a “museu d’història de la ciutat”. La intenció municipal és que estiga comunicada amb el museu etnogràfic annex i que servisca d’enclavament cultural del centre històric formant part d’un conjunt de dotacions costat de la casa del carrer Sant Josep, situada enfront de Cavallers i que també s’està rehabilitant, i l’Arxiu Municipal, que es troba en la part posterior. Tot a un tir de pedra.

Tal com va anunciar el seu dia el regidor de Cultura, Rafa Carrió, tindrà sales d’exposicions de les que tan necessitada està la ciutat. No debades, fa poc es va lamentar que part del fons sobre la mostra del Tenor Cortis que es va celebrar recentment no poguera tindre un espai propi. Hi haurà exposicions itinerants i també podria servir de complement al Museu del Joguet.

El preu d’eixida de la licitació és de 546.862 euros i els treballs tindran una durada de huit mesos. La incògnita és saber quan podran començar. L’obertura dels dos primers sobres amb les propostes de les empreses candidates que opten a les obres ha d’haver conclòs el 26 de febrer, però no hi ha data per obrir el tercer sobre. Si tot va molt bé i no hi ha retards, la rehabilitació podria estar finalitzada el primer semestre del 2019.

Tot el que encara està pendent

Aquesta era l’última obra que faltava del Pla Confiança per entrar a la roda de la burocràcia (algunes ja s’estan executant). Aquest pla ha tingut la virtut de salvar alguns exemples més del patrimoni històric de la ciutat, com la vella llotja. Però altres enclavaments encara no han tingut la mateixa sort. Per exemple, l’ajuntament espera ara comptar amb ajuda de la diputació per rehabilitar la Casa de Torrecremada.

En canvi altres recintes abandonats ho tenen pitjor, com el Sanatori Republicà enquadrat en l’actual Hospital -i que la concessionària Marina Salud no sembla fer-se l’ànim de rehabilitar- o el Cementiri dels Anglesos, de propietat privada.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.