LA MARINA PLAZA

Benissa Fira i Porrat 2018
Periodisme, passe el que passe

Les 11 poblacions de la Marina Alta on puja o baixa el cadastre que afectarà al pagament de l’IBI

PRESIÓN FISCAL

  • El major increment es produeix a Dénia, Senija, el Verger, l’Atzúvia i Orba, mentre també hi haurà pujades a Els Poblets i Teulada
  • Descens a Pedreguer, la Vall de Laguar, Murla i la Vall d’Alcalà

Decisió definitiva. El Consell de Ministres va aprovar divendres passat la revisió del cadastre d’11 municipis de la Marina Alta -entre molts altres de l’Estat- després de comprovar que compleixen els requisits d’aplicació que preveu la Llei del Cadastre Immobiliari. A més de suposar una valoració a l’alça o a la baixa dels propis habitatges, la mesura tindrà conseqüències directes en les butxaques dels ciutadans, ja que podrà pujar o baixar l’Impost de Béns Immobles (IBI), tot i que, això sí, en funció de les mesures que aplique cada ajuntament.

I de què depèn que en un municipi el cadastre puge o baixe? Doncs de la data en què va ser revisat per última vegada. Les localitats on aquesta revisió es va produir abans del 1991 tindran el major increment en la valoració de les seues vivendes, amb un coeficient actualitzat de l’1,08. En el cas de la Marina Alta, Dénia, Senija, el Verger, l’Atzúvia i Orba, que són les poblacions de la comarca on per tant més pujarà el cadastre.

El coeficient actualitzat va baixant a mesura que avancen els anys. Així, per a Els Poblets i Teulada, l’última ponència de valors dels quals data del 1996, serà de l’1,05. És a dir, també patiran un increment, tot i que menor que en els casos anteriors.

I aquest mateix índex passa a ser inferior a 1 (per tant amb una rebaixa del valor cadastral) a partir de les revisions del 2005, quan es va produir l’esclat de la bombolla immobiliària. En aquest cas es troben la Vall de Laguar, Pedreguer, la Vall d’Alcalà i Murla, el coeficient d’actualització dels quals serà del 0,96.

L’actualització no suposa necessàriament una pujada de l’IBI o la plusvàlua municipal, és a dir, el tribut que grava l’increment de valor terrenys de naturalesa urbana, ja que els consistoris decideixen la quota de l’impost, i poden temperar la pujada del valor castastral amb una bonificació que es redueix any rere any.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.