LA MARINA PLAZA

Benissa Fira i Porrat 2018
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimarts, 19 desembre, 2017

Calp manté sense calefacció en plena onada de fred dos centres públics, el de majors i l’ocupacional

  • Els usuaris han d’acudir a les dues instal·lacions amb roba d’abric i fins i tot amb mantes en uns dies en què hi ha hagut mínimes de fins a 7 graus
  • En el principal espai públic per a la Tercera Edat, la climatització porta fallant des de novembre de l’any passat i tan sols hi ha una estufa elèctrica
  • L’ajuntament va comunicar a les famílies del centre ocupacional Maite Boronat que abrigaren als usuaris perquè s’havien triat aquestes dates per renovar la calefacció

A l’esquerra, l’única estufa del centre cívic. A la dreta, usuaris de les instal·lacions amb bufanda i la temperatura de dilluns passat en eixe moment, segons fotos divulgades pel grup ‘Defensem Calp’.

Bufanda, jaqueta, abric i fins i tot mantes. Així han d’estar dins de les respectives instal·lacions els usuaris de dos centres públics que depenen de l’Ajuntament de Calp, gestionat pel PP i independents, i que no tenen calefacció en plena onada de fred, quan la localitat ha registrat durant els últims dies mínimes de 7 i 8 graus.

Es tracta d’una situació agreujada a més pel delicat caràcter social de les dues dotacions. D’una banda, el centre cívic, on acudeixen els majors. De l’altra, el centre ocupacional Maite Boronat. En tots dos llocs fa fred, encara que per raons lleugerament diferents Però la veritat és que almenys fins a aquest dimarts de nit, el consistori que presideix César Sánchez encara no havia pogut resoldre cap de les dues problemàtiques.

Centre cívic: De la xafogor al fred

El sistema de climatització del centre cívic porta donant problemes des de fa molt de temps, almenys des d’una data tan llunyana com novembre del 2016. En maig de 2017 també hi va haver molta polèmica justament per la situació contrària: amb la primera onada de calor de l’any no hi havia aire condicionat i així en el principal espai públic per a la Tercera Edat del municipi es van viure autèntiques sensacions de xafogor, amb temperatures que fregaven els 30 graus.

Davant les crítiques, l’ajuntament va reaccionar i va instal·lar uns aparells d’aire condicionat de grans dimensions i de caràcter provisional. Però ara en l’hivern, no hi ha calefacció. El centre a penes feines compta amb una estufa elèctrica. Una sola. I com demostren unes imatges difoses pel grup de Facebook Defensem Calp, els majors se senten en les taules embolicats en bufandes.

El Maite Boronat: comunicat oficial a les famílies

Per la seua banda, en el centre ocupacional Maite Boronat l’ambient és bastant gèlid des de fa aproximadament un mes i mig. Ací la raó és diferent. El consistori va triar precisament aquestes dates en què el termòmetre es desploma per renovar el sistema de calefacció i, conscient del que anava a passar, va comunicar oficialment a les famílies que els usuaris portaren roba d’abric al centre, mantes incloses.

Cal tenir en compte que la finalitat social d’aquest recinte és transcendent: segons la pàgina web municipal, assegurar serveis de teràpia ocupacional i d’ajust personal i social a persones amb discapacitat funcional, quan pel major grau de la seva minusvalidesa no puguin integrar-se en una empresa o centre de treball.

L’ajuntament i els seus pressupostos

Fins abans de l’estiu d’enguany, l’excusa que va donar el govern local davant aquest tipus de situacions que vénen de lluny -el 2014 ja es va trencar l’aire condicionat del centre cívic, també quan feia molta calor- és que al no estar aprovats els pressupostos no hi havia partides econòmiques per afrontar les reparacions necessàries.

A la fi, l’executiu de Sánchez va tirar endavant els comptes en juny i llavors va incloure una dotació pressupostària bastant important, de 140.000 euros, per fer front al manteniment i renovació de les instal·lacions de climatització dels edificis de titularitat municipal. Ara bé, un altre mig any després, els problemes persisteixen.

Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.