LA MARINA PLAZA

Benissa Fira i Porrat 2018
Periodisme, passe el que passe

L’hostaleria fa balanç: de l’impuls de la Ciutat Gastronòmica a les “decisions polítiques incomprensibles” com la ZAS del Loreto

  • La presidenta d’Aehtma, Cristina Sellés, constata la recuperació després de la crisi, elogia esdeveniments com el D*na i demana una major quota de decisió per al sector en el disseny de les accions del projecte Unesco

L’Associació d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (Aehtma) ha reunit hui als seus socis en el CDT de Dénia en un acte en el qual la seua presidenta, Cristina Sellés, ha fet balanç de l’any 2017 i ha aprofitat per fer extensiu a tots els membres de l’associació el premi nacional de la Federació Espanyola d’Hostaleria (FEHR) que va rebre a Salamanca com a millor directiva d’associació. El vicepresident d’Aehtma, Pepe Martí, ha lliurat a Sellés un ram de flors en agraïment al “compromís i treball fet i al que seguirà fent”.

L’acte ha estat marcat també pel discurs que pronunciava la pròpia Cristina Sellés. En ell, feia balanç de l’any 2017 i barrejava alguns dels èxits del sector amb la crítica a algunes “decisions polítiques incomprensibles”.

No obstant això, el balanç general és positiu. L’any que ara acaba “hem recuperat la confiança perduda en els durs anys de la crisi i sembla que anem remuntant”, resumia Sellés. A això ha contribuït decisivament la declaració de Dénia com a Ciutat Creativa de la Gastronomia de la Unesco en desembre del 2015. Des de llavors, “hem vist com els mitjans de comunicació, els influencers, el públic en general, ens triava com a destinació; estem de moda”, indicava la presidenta dels hostalers. “Televisions de tot el món” han arribat a Dénia a fer programes sobre la gastronomia local i comarcal, la dieta mediterrània… i han proliferat els esdeveniments gastronòmics en els quals també Aehtma ha participat activament, “destacant, per la seua repercussió en mitjans, el festival gastronòmic D*na, amb un impacte comptabilitzat de més d’un milió d’euros”.

En aquest punt, Sellés ha reivindicat el paper a jugar pels hostalers, reclamant una major quota de decisió. “Per això som patrons fundadors de la Fundació Ciutat Creativa de la Gastronomia, juntament amb Cedma i Baleària”.

La millora de les circumstàncies del sector no només es deu al indubtable impuls que ha suposat la declaració de la Unesco. Aehtma ressalta també la participació en fires internacionals o la publicació de la nova guia de restaurants i allotjaments “que portem per tot el món i que vam lliurar en cada congrés que se celebra ací i a cada turista que passa pels nostres allotjaments”.

“Els treballadors són el millor valor de les nostres empreses”

Un sector com l’hostaler porta anys en el punt de mira pel que fa a les condicions laborals de molts dels seus treballadors. Sellés no ha eludit aquesta qüestió en la seua intervenció i ha destacat els avanços registrats. “Ha estat un any de conveni col·lectiu, col·laborant així amb la pau social i vetllant pels interessos dels nostres treballadors”, deia. No debades, ells “són el millor valor de les nostres empreses”.

La presidenta d’Aehtma ha passat llavors a enumerar els “molts problemes” que han afectat enguany al sector, i atribuïa alguns d’ells a “decisions polítiques incomprensibles”. D’una banda, al·ludia a la declaració del carrer Loreto com Zona Acústica Saturada (ZAS), que obliga a restringir horaris i prendre mesures de control del soroll en aquesta via del centre històric atapeïda de bars i restaurants. Esmentava també, entre aquests problemes, el de l’ocupació de via pública, en al·lusió segurament a la controvèrsia per la nova regulació de les terrasses del Raset, que obliga els locals a homogeneïtzar els tancaments, i “autoritzacions d’activitats extraordinàries, endarreriments en llicències, pujada per revisió de la basura…”

Això pel que fa a l’àmbit de la política municipal. Però Sellés també enumerava entre els problemes altres propis de l’administració autonòmica, com la polèmica sobre la implantació d’una taxa turística o la relació amb Ports.

Ara bé. No tots els obstacles als quals al·ludia tenen el seu origen en les decisions polítiques. L’any 2017 ha sigut també complicat per altres problemes als quals va al·ludir Sellés, com els temporals del passat hivern, que van deixar malmesos restaurants i platges, o el fenomen de l’intrusisme.

En tot cas, la presidenta del sector oferia la disposició de l’hostaleria a resoldre aquests problemes i els que puguen arribar “amb diàleg, negociacions, amb acords, amb mil reunions, amb arguments”.

“Un any d’èxits”

En el tram final del discurs reprenia de fet el to positiu i esperançador, brindant el suport del sector a “l’aposta que ha fet la Universitat d’Alacant, que en 2018-19 farà realitat la posada en marxa del Grau de Gastronomia a Dénia”, i també la del Centre Internacional de Gastronomia en el CDT, anunciat recentment pel secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer. Ha sigut, segons va dir en el tancament de la seua intervenció, “un any d’èxits per a moltes empreses” que han rebut Sols Repsol, Estrelles Michelin i altres premis pels seus plats. Un reconeiximent al sector que va culminar amb el Premi Nacional d’Hostaleria concedit a la pròpia Sellés.

Lliurament de distintius i esmorzar nadalenc

D’altra banda, l’acte ha servit també per fer entrega dels nous distintius turístics regulats pel decret 2/2017 als establiments, i ha finalitzat amb un esmorzar nadalenc oferit pels alumnes de Cuina i Servei del CDT.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.