LA MARINA PLAZA

Baleària Dénia
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimarts, 5 desembre, 2017

Calp perd 2,7 milions en transferències de l’Estat en baixar dels 20.000 habitants

  • L’ajuntament intensifica les accions per a la renovació i ampliació del cens i confia que en les noves xifres oficials que està a punt de publicar l’INE la població torne a situar-se per damunt d’eixa xifra

La caiguda del padró d’habitants a Calp en els últims anys no és una broma. Més enllà de la qüestió simbòlica que suposa que des d’enguany el municipi tinga menys de 20.000 habitants, eixa circumstància té costoses implicacions econòmiques, ja que es rebaixen considerablement els ingressos municipals. L’efecte immediat d’aquesta baixada del padró és la pèrdua de 2,7 milions d’euros de les transferències de l’Estat, segons el càlcul que hui ha fet públic l’ajuntament.

Una vista de Calp i el Penyal d’Ifac.

L’última xifra oficial de l’Institut Nacional d’Estadística, la calculada a 1 de gener de 2016, va situar per primera vegada en molts anys a Calp per baix dels 20.000 habitants. Exactament en 19.591. Per això, el consistori ha intensificat durant tot l’any les accions per tornar a superar aquesta barrera, més que psicològica, de les dues desenes de milers d’empadronats.

Això no obstant, al consistori atribueixen el descens del padró als canvis legals, més que a una disminució real del número d’habitants. “Segons les xifres amb les quals treballa el consistori, a Calp viuen entre 40.000 i 45.000 persones més de set mesos a l’any, i durant l’estiu cap a 100.000 persones”, assenyalen fonts municipals. Per això l’ajuntament conclou que la principal causa del descens del padró són les modificacions legals per les quals els ciutadans europeus han de renovar el seu empadronament cada cinc anys si són residents o amb targeta de residència de llarga durada, o cada dos anys si són no residents.

L’ajuntament porta ja temps treballant en corregir aquesta tendència a la baixa. Va començar a treballar des de l’últim semestre de 2015 i tot l’any 2016, “abans de rebre les xifres alarmants de l’INE”, assenyalen les mateixes fonts, que incideixen que aquesta tasca es va traduir en “rescatar a les 1.000 persones que estaven per renovar el seu empadronament”.

La campanya, explica el consistori, feia una crida per a l’empadronament o la seua renovació. Durant mesos es van fer anuncis en mitjans, es van fer servir panells informatius, es van remetre fullets explicatius, es van visitar domicilis, etc. Es tractava de conscienciar de la necessitat de renovar la inscripció en el padró municipal.

Bones perspectives

Conclou l’ajuntament que aquesta campanya “ha sigut exitosa”. Es basa en què, tot i que encara no han eixit les xifres oficials de l’1 de gener de 2017, la primera estimació oficiosa plantejada per l’INE suposa que Calp torna a superar la barrera dels 20.000 habitants, i se situa en els 20.804.

Amb tot, des de la Regidoria de Padró, impulsora d’aquestes mesures, que dirigeix ​​l’edil Hilde Backaert, es manté la mateixa línia de treball. L’última acció abans que acabe l’any ha sigut l’enviament de cartes en cinc idiomes dirigides a estrangers que no han renovat la seua inscripció en el padró. Com assenyala l’edil, el padró comporta una gestió contínua i “amb les últimes accions hem aconseguit frenar la caiguda demogràfica que no era real, ja que molts dels residents que l’INE no computa són d’ací”.

El procés per empadronar-se o renovar l’empadronament és senzill, només cal acudir a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà, ubicada en la planta baixa de l’ajuntament, i aportar DNI o NIE i passaport, així com el pagament de l’últim rebut de l’IBI.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.