LA MARINA PLAZA

Benissa Fira i Porrat 2018
Periodisme, passe el que passe
Publicat: divendres, 1 desembre, 2017

Homenatge a Josep Ivars

  • L’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta nomena soci d’honor a l’arquitecte per la seua enorme contribució a l’estudi i recuperació del patrimoni de la comarca

Aquest divendres 1 de desembre l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA) retrà un merescut homenatge a Josep Ivars Pérez, una de les persones que més ha treballat en molts dels camps d’estudis i coneixements sobre la Marina Alta en els últims 30 anys.

Arquitecte de professió, ha estudiat amb passió i rigor científic tot el patrimoni arquitectònic de la Marina Alta: des de les construccions populars en els edificis com esglésies, ermites, castells, torres, etc. Les esglésies i ermites de Pego, Teulada, Dénia, la Xara, Xaló, Pedreguer, el Verger, etc. són uns exemples de la seua dedicació a l’estudi del patrimoni arquitectònic de la comarca, amb aportacions que hui es considerem fonamentals per a la novetat i profunditat dels treballs de recerca. El seu estudi sobre el castell de Dénia, publicat recentment, és el més important que s’ha fet mai sobre la important fortalesa de la ciutat. En els plànols, fotos, croquis, documents, etc. que apareixen, acompanya una investigació rigorosa que ens dóna un coneixement amplíssim que fins ara no estava al nostre abast.

Un camp d’estudi que ha atret especialment la seua atenció ha sigut la cultura morisca de la comarca: ell ha estudiat les restes de les antigues alqueries morisques, l’urbanisme dels nostres pobles de moriscs, l’estructura de les parcel·les urbanes de l’època andalusí, el poblament etc., amb importants aportacions al coneixement d’aquesta part del nostre passat i per a la recuperació i conservació del patrimoni morisc.

El catàleg de publicacions de Josep Ivars és molt extens; des del primer llibre La Xara, un poble del segle XIX (1982), publicat en col·laboració amb Ricard Pérez, fins a l’últim El castell de Dénia (2016), hi ha una gran quantitat d’estudis d’arquitectura, etnografia, història, etc. Ha col·laborat assíduament amb interessants articles en les revistes Aguaits, Canelobre, revistes de festes i d’associacions culturals de la Marina Alta, catàlegs d’exposicions, etc.

Josep Ivars ha sigut sempre un home que ha col·laborat amb persones i associacions de la comarca de manera desinteressada mitjançant la publicació d’articles de divulgació o científics, conferències, etc. Ha sigut membre fundador i membre de la Junta de Govern del IECMA. La seua participació en els Congressos d’Estudis de la Marina Alta ha sigut sempre constant i destacada.

Per tots aquests i molts més mèrits, l’IECMA el nomenarà Soci d’Honor en desembre i li retrà un homenatge com a home important de la Marina Alta.

Mostrant 1 Comentario
Dóna'ns la teva opinió
  1. Isabel ha dit:

    Un merescut homenatge.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.