LA MARINA PLAZA

Baleària Dénia
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dijous, 30 novembre, 2017

Hi ha vida econòmica a Dénia més enllà del turisme?

  • L’últim debat del Pla General convocat per l’ajuntament posa de manifest la necessitat de diversificar l’activitat potenciant l’agricultura, la indústria i altres alternatives d’estímul econòmic

L’última taula de debat sobre el Pla General Estructural organitzada per l’Ajuntament de Dénia aquest dimecres per abordar el document exposat al públic des de la perspectiva del territori, el paisatge i la mobilitat va tocar nombroses qüestions d’interès. Una, la del traçat ferroviari i la ubicació de l’estació intermodal, ja va ser objecte d’un primer article, ahir, a aquest diari. Però hi ha un altre debat de més llarg abast i de caràcter transversal: el del futur econòmic de la ciutat.

Alguns participants en el debat i la regidora de Territori, abans de començar l’acte.

La presidenta del Cercle Empresarial de la Marina Alta, Sonja Dietz, posava damunt la taula un assumpte sobre el qual hi va haver coincidència general: “Veig que seguim basant l’economia en el turisme”, deia. Això, aclaria, “no està malament”, però va opinar que “per tal de progressar” cal buscar, d’una banda, la desestacionalització i, de l’altra, “una diversificació clara de l’economia”.

L’agricultura, una via

Atès que el debat estava orientat cap al paisatge, les perspectives de l’agricultura com a via per a aquesta diversificació van centrar bona part de les intervencions. En la taula hi havia, a més, persones que coneixen per experiència pròpia les dificultats de prosperar des de l’activitat agrària.

És el cas de l’empresària Mara Bañó, del projecte vitivinícola Les Freses, de Jesús Pobre. “No vos enganyeu, a Dénia no hi ha activitat agrària; cal començar de zero”, va dir. En la seua opinió, la protecció del sòl agrícola que fa el PGE ha de ser només un primer pas per construir un futur viable del sector primari, ja que també “cal una tasca de gestió enorme, de divulgació i d’educació”.

Un altre llaurador de Jesús Pobre, Andreu Costa, coincidia en què la situació de l’agricultura és hui “bastant crítica”, tot i que a Dénia “tenim unes possibilitats impressionants, equiparables a les de l’Horta de València” per al desenvolupament d’aquesta activitat. I més tenint en compte que “l’agricultura pot ser l’activitat que més valor afegit pot donar a la resta d’activitats econòmiques del territori”.

Aquesta és precisament la clau, coincidia Josep Vicent Mascarell, responsable d’RSC de Baleària. Dénia i la Marina Alta tenen, ha assenyalat, “un avantatge”: un sector terciari molt desenvolupat. Per tant, ha advocat perquè “el turisme tire de l’agricultura” aportant exemples d’altres llocs on ha donat resultat. Que el comerç, els restaurants, els hotels… contribuïsquen a donar a conèixer, i per tant posar en valor (i en el seu just preu), els productes de la terra.

La indústria, l’altra

El secundari és l’altre sector que a Dénia ha quedat reduït a la mínima expressió en les últimes dècades. En aquest assumpte va ser la presidenta dels empresaris, Sonja Dietz, qui més èmfasi va posar. No debades, “jo sí crec que un Pla General ha de decidir el model econòmic”, ha assenyalat.

En la seua opinió, el Pla General no aposta suficientment per la indústria. Ha criticat que introdueix “restriccions a l’edificabilitat en el polígon” i no preveu una ampliació del sòl industrial. En aquest sentit, ha apostat per impulsar alternatives que permeten potenciar aquest sector: una “aposta clara per la digitalització” que permeta atreure empreses, o fins i tot crear un parc tecnològic.

Altres alternatives per a la diversificació

La presidenta dels empresaris també va enumerar altres iniciatives no estrictament agràries ni industrials, però que també podrien contribuir a la desestacionalització i a la diversificació de l’activitat econòmica a la qual havia al·ludit a l’inici del debat: impulsar centres geriàtrics que atengueren la demanda de residents europeus amb alt poder adquisitiu; o un campus universitari que permetera un ús continuat dels habitatges buits també durant l’hivern. Sobre això últim va recordar que el Centre Internacional Universitari de la Gastronomia, anunciat pel secretari autonòmic Francesc Colomer per a Dénia aquesta mateixa setmana, podria ser una resposta.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaza. Noticias. Diario de la Marina Alta.