LA MARINA PLAZA

DÉNIA Clàssics
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimarts, 14 novembre, 2017

Aquests seran els nous vagons del tren Dénia-Calp que han costat 43 milions

  • Les sis unitats adquirides per FGV es fabriquen ja a Albuixech i es caracteritzen per poder circular de manera elèctrica o mitjançant tracció dièsel, així per les màximes prestacions d’accessibilitat, seguint els suggeriments de les associacions de discapacitats

Les sis unitats duals (elèctriques i dièsel) que Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) ha adquirit a l’empresa Stadler per a la Línia 9 del TRAM entre Dénia i Benidorm, que permetran reprendre la connexió ferroviària en el seu recorregut per la Marina Alta (Dénia-Calp) milloraran ostensiblement les condicions d’accessibilitat fixades per la legislació vigent, marcades pel Reial Decret 1544/2007, la Llei de la Comunitat Valenciana de 2009 sobre la matèria i la norma per a les portes A 14752.

Els representants d’FGV, davant d’un dels convois en la fàbrica d’Albuixech.

Dins el Pla de Modernització de la Línia 9 del TRAM, la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori que dirigeix ​​María José Salvador ha decidit dotar de noves unitats a aquesta línia, amb la particularitat que els vehicles puguen circular de manera elèctrica o de tracció dièsel indistintament, i que disposen de tots els elements per facilitar l’accessibilitat universal. Per a això, s’ha adjudicat a l’empresa Stadler, per 43 milions d’euros, la construcció de sis unitats duals.

Una representació de l’empresa pública, encapçalada pel director de Clients i Accessibilitat, Francesc Romeu, ha visitat la fàbrica d’Albuixech on s’estan construint, per determinar l’accessibilitat de les futures unitats. Romeu ha assenyalat que “les expectatives d’aquesta primera reunió s’han complit i Stadler ha sigut receptiva als nostres suggeriments, molts dels quals provenen de diferents associacions i col·lectius de discapacitats”.

En paraules del director de Clients i Accessibilitat de FGV, l’objectiu és “complir amb les obligacions fixades per la llei i sumar alguns ajustos addicionals, que la mateixa empresa ha considerat raonables, pel que en pròximes reunions seguirem avaluant el projecte constructiu dels trens”.

FGV ha elaborat un nou Pla d’Accessibilitat Universal, presentat recentment per la consellera, amb l’objectiu que el transport públic siga accessible per a tothom i en tot el procés del viatge, des del moment en què pensen en viatjar fins que abandonen l’estació. Amb aquest document s’estableixen les bases i es fixa el full de ruta per garantir un transport públic basat en criteris d’igualtat, dignitat, màxima autonomia, comoditat i seguretat.

El plantejament del document és que no només cal eliminar les barreres físiques, sinó que s’abaste la discapacitat de manera global i en tots els sistemes telemàtics, informàtics i de comunicació, com poden ser el web, les noves aplicacions en els mòbils o les màquines d’autovenda.

Les millores en accessibilitat

Cal destacar que els elements a instal·lar en els trens milloraran les exigències actuals del Reial Decret d’Accessibilitat, tant en l’accés als vehicles, portes accessibles, espais reservats, com en els sistemes d’informació.

D’aquesta manera, totes les portes seran accessibles tot i que la normativa només n’exigeix ​​una, ja que el vehicle s’adapta a l’andana, mantenint-se en el rang d’altura i separació que fixa el Reial decret.

A més, les portes de les unitats estaran proveïdes amb el dispositiu antiempresonament reglamentari; i millorant les exigències normatives, han de disposar d’un sistema de protecció basat en la vigilància del temps de tancament; de barrera de llum amb equip de transmissió i recepció i de sistema de protecció amb vora sensible.

Les portes han de disposar d’un alt contrast cromàtic exterior i interior i de pulsadoras d’obertura fàcilment detectables i d’accionament còmode que garantisca l’accessibilitat. Les portes han de disposar de senyalització lluminosa per indicar el seu estat, blanc, verd i roig per mantindre’s en tot moment identificades i indicar l’obertura i el seu tancament.

Les unitats disposaran de polsadors de sol·licitud de parada distribuïts per tot el vehicle, especialment accessibles al costat dels espais reservats. La sol·licitud de parada es confirmarà de manera sonora i visual i apareixerà en els panells interiors de la unitat.

Pel que fa als seients reservats per a persones amb discapacitat no usuàries de cadires de rodes, es senyalitzaran a més de amb el pictograma corresponent, amb el seu canvi de color per identificar amb facilitat els seients.

D’altra banda, el pis del vehicle serà, com mana la normativa, de materials que no produïsquen reflexos i no serà lliscant, augmentant-se el grau d’antilliscament.

En referència al condicionament exterior, el Símbol Internacional d’Accessibilitat es fixarà en la part frontal dreta del vehicle, a més d’en els laterals. En la porta de servei d’accessibilitat es posaran els símbols per identificar de manera gràfica l’accés.

A l’espai reservat a les cadires de rodes, a més del suport encoixinat es disposarà de cinturons de seguretat amb dos punts d’ancoratge. Finalment, la icona del Símbol Internacional d’Accessibilitat (SIA) estarà integrat en el paviment.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.