LA MARINA PLAZA

DÉNIA Clàssics
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimarts, 31 octubre, 2017

Héctor Andrés: “Tocar en l’Auditori és genial i fer-ho amb els meus companys de quartet és un honor”

  • La Marina Plaça conversa amb un dels membres de Porpra Pansa Saxophone Quartet, un dels quartets de saxòfon amb més projecció en el panorama musical espanyol, que actuarà el dissabte 4 de novembre en l’Auditori Teulada Moraira
  • Héctor Andrés és natural de Teulada, localitat on va iniciar els seus estudis en el Conservatori Elemental Municipal Mestre Berenguer

Púrpura Pansa Saxophone Quartet.

El pròxim dissabte 4 de novembre, l’Auditori Teulada Moraira acollirà el concert Dedicatòries, que interpretarà Porpra Pansa, un dels quartets de saxofons amb més projecció dins el panorama musical espanyol. Compost per Javier Terol (saxo baríton), Héctor Andrés (saxo tenor), Juanlu Gonzálvez (saxo alt) i Manuel Romero (saxo soprano), el grup inicia l’activitat a finals del 2009. Després de diversos anys de trajectòria professional presenten el 2012 el primer disc, Unua, i continuant amb la consolidació artística, publiquen el 2014 el segon treball amb el títol Saxofonía.

El repertori i la força dels directes són els punts forts d’una formació que a més aposta per la interpretació d’obres de nova creació, treballant amb compositors de reconegut prestigi, com ara Andrés Valero Castells, José Ignacio Blesa Llull o Antón Alcalde, entre d’altres.

Destaquen dins de les seues actuacions, els concerts a Crillon li Brave, Carpentras o Malaucène durant la gira per la Provença francesa, o l’actuació en directe per a Ràdio Nacional d’Espanya en el programa España Directo de Mamen Asencio. També han compartit escenari amb grans saxofonistes com ara Antonio Felipe Belijar, Mariano García i Johan Van der Linden.

Héctor Andrés.

La Marina Plaça conversa amb un dels membres de Porpra Pansa Saxophone Quartet, Héctor Andrés, natural de Teulada, localitat on va iniciar els seus estudis al Conservatori. Andrés va seguir els seus estudis en el Conservatori de Música Tenor Cortis de Dénia, on va fer el Grau Professional, i en el Conservatori Superior de Música Manuel Masotti Littel de Múrcia, on va obtindre el Grau Superior.

Tinc entès que has sigut l’últim membre a incorporar-te al grup… Tot i així, podries explicar-nos com naix el quartet Púrpura Pansa? Com t’uneixes?

Porpra Pansa naix el 2009 després d’acabar els estudis superiors de saxòfon. Es van ajuntar els meus tres companys amb un quart membre que ha anat canviant. Ara jo sóc aquest últim membre, que entra a formar part el 2015.

Per què Porpra Pansa? És, si més no, un nom curiós.

Plicopúrpura Pansa és el caragol del qual s’extreu el color porpra. El usaven els maies a Mèxic per tintar de color morat la roba. És el típic caragol que està petrificat i que es feia servir també per comunicar els missatges dels déus al poble. Nosaltres volíem alguna cosa que no fóra convencional i busquem en diferents cultures antigues. Aquest significat ens va semblar curiós i ens donava el toc de color que volíem. Llavors al final vam escollir aquest. Traiem el plico del principi i deixem Porpra Pansa per jugar un poc amb el nom valencià de la pansa.

Aquest dissabte actuareu a l’Auditori de Teulada Moraira. Ens pots avançar alguna cosa sobre el concert?

El concert és un projecte que naix l’any passat. Després de huit anys en comunicació amb altres compositors de la Comunitat Valenciana i de fora -encara que en aquest cas les peces són totes de compositors de la regió-, els qual ens han compost o arreglat diverses obres, vam decidir dur a terme un projecte que es titula Dedicatòries per fer honor a totes aquestes composicions.

La peça Talea iacta est, de José Vicente Casares, no ha sigut estrenada encara. La presentarem en exclusiva en l’Auditori Teulada Moraira. A més, en una de les obres comptarem amb la col·laboració de Javier Obrer, un pianista de València. El concert musicalment és molt variat perquè, tot i que les composicions són totes del segle XXI, cada compositor li aporta un toc diferent.

Teniu dos discos al mercat, Unua i Saxofonía. En preveieu un de nou pròximament? Quins projectes teniu de futur?

El tema dels discos està complicat perquè el món de la indústria discogràfica és molt dur. Tot i així, sí que ens agradaria gravar un tercer CD en un futur no molt llunyà. Pel que fa a projectes futurs, el nostre major projecte és el del Festival Saxem, el qual portem organitzant des de fa tres anys.

Saxem és un festival per a totes les edats en el món del saxòfon. Se celebra el mes d’abril a Puçol i vénen a fer classes Johan van der Linden, saxofonista i professor holandès, i David Pons, professor valencià del Conservatori Superior de Castella la Manxa. Nosaltres quatre també impartim classes. La passada edició es van inscriure 65 alumnes i en aquesta pròxima esperem superar aquestes xifres. Després tenim altres projectes que encara no podem desvetllar.

Quant als dos discos editats, explica’ns un poc sobre ells.

Unua significa el primer en llengua esperanto. I Saxofonía és un projecte d’Andrés Valero Castells, que és un compositor valencià de Silla amb el que tenim molta relació. Va comptar amb el nostre quartet per gravar íntegrament el CD.

Eres de Teulada. Què suposa per a tu actuar a casa i, a més, en un lloc tan especial com és l’Auditori?

Des que està l’Auditori jo he participat en actuacions amb la Banda Municipal de Teulada. Per a mi és un lloc especial. La música sona molt bé, és un lloc molt bonic i té unes vistes espectaculars. Però anar amb el quartet, que ara és la meua prioritat màxima, és un plaer enorme. Tocar a casa sempre és genial però en aquest cas compartir l’escenari amb els meus companys és un honor.

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.