LA MARINA PLAZA

Feslalí Alcalalí en Flor
Periodisme, passe el que passe
Publicat: dimarts, 24 octubre, 2017

José Ramiro: “Els veïns d’Ondara podran votar les inversions del pressupost de 2018”

ENTREVISTA A L’ALCALDE D’ONDARA

  • “El gran problema econòmic de l’ajuntament és el deute urbanística. En el nou Pla General caldria dedicar tot un sector per compensar amb terrenys per tots els convenis que va signar el govern de Ximo Ferrando (PP)”
  • “Hi ha d’haver reversió de la sanitat comarcal si o si, ja que la gestió pública ha de donar més qualitat en el servei”

Està a punt de complir els primers cinc mesos d’alcalde. Va assumir el lloc en juny rellevant Zeus Serrano (Compromís), com estipulava l’acord de govern signat pel seu partit, el PSPV, amb els valencianistes. A l’hora acordada per vore’ns amb ell en el seu despatx, ens trobem a José Ramiro enganxat al telèfon enmig de la plaça del Convent, davant de la porta de l’ajuntament. En lloc de pujar les escales, vam quedar a fer l’entrevista en la terrassa d’un bar pròxim.

Què ha pogut fer en aquests gairebé cinc mesos?

Tenim un pacte de quatre anys amb Compromís, no de dos més dos. És a dir, que des del principi va quedar clar que, amb independència de qui era l’alcalde, el treball i la línia a seguir són els mateixos.

Què va ser del bon rotllo que desprenien quan van començar a governar?

Qui diga que no hi ha bon rotllo és perquè és part interessada en que no n’ho haja i perquè projecta els seus desitjos de que les coses vagen malament en el govern. Però en absolut. Som dos partits diferents, cadascun amb el seu programa, però al final el que fem és posar-los en comú.

Però tanta dimissió com hi ha hagut no dóna imatge de bassa d’oli …

Han sigut dimissions naturals i personals, almenys les que s’han produït en l’equip de govern. Eren persones que necessitaven eixir perquè la seua vida personal havia canviat.

Llavors és el mateix José Ramiro que Zeus Serrano?

Lògicament, cadascú tenim el nostre estil, però en la política de govern no hi ha canvis. De fet, a l’hora de fer els pressupostos, que són el document fonamental per decidir les polítiques aplicables, es pacten i es fan entre tots, entre els huit regidors.

La relació amb el PP és millor des que no està Ximo Ferrando?

Sí. Com a mínim amb Javier Lozano es pot parlar més i està més accessible. La relació amb Ximo Ferrando estava molt desgastada, pel fet que en l’última legislatura ell havia recorregut a les qüestions personal. En canvi, amb Lozano la relació personal és bona, més enllà del que cadascú defensa.

En què ha canviat el poble en aquesta legislatura?

La llàstima és que tots els canvis no són perceptibles per a la gent. Crec que el gran canvi s’ha produït en la gestió interna de l’economia, amb un major control de la despesa. Hem tractat de retallar on es podia retallar per dedicar fons a qüestions més prioritàries. Un exemple és l’esforç fet per a la major eficiència energètica en les instal·lacions municipals, que ha permès estalviar en la factura i dedicar aquest estalvi a la millora de la via pública o als parcs i jardins. Amb aquesta gestió eficient dels recursos i un gran treball en àrees com Festes, Cultura o Esports, aconseguim fer més activitats amb el mateix pressupost.

És escandalós el seu sou de 42.000 euros com diu el PP?

Calculoe el sou que tinc com a alcalde sobre la base del que tinc assignat com a mestre, que és de 37.000 euros bruts a l’any. Amb els 42.000 que percep d’alcalde, la diferència no arriba a suposar 400 euros bruts al mes, i crec que és raonable. Cal tindre en compte que, per exemple, si he de comprar un vestit per a la coronació de les reines de les festes, me’l pague jo; o si ve algú a l’ajuntament i eixim a dinar, convide de la meua butxaca; o que no passe cap tipus de dieta per desplaçaments. Ni jo ni cap dels regidors que tenim sou guanyem diners amb l’ajuntament.

Van traient-se de damunt el deute?

Tenim deute però no és bancari, sinó urbanístic. En aquest moment tenim una bona situació de tresoreria, amb 1,2 milions en el banc, i estem pagant als proveïdors dins de 20 dies. El gran problema és el deute urbanístic, degut als molts convenis signats per l’anterior govern del PP que vinculaven l’adquisició de terrenys per l’ajuntament a metres quadrats de sòl o diners. La Regidoria d’Urbanisme i els tècnics estan elaborant un document per saber exactamante quin terreny tenim compromès per al pròxim Pla General. El recinte firal, el pavelló, la rotonda de la ITV, les entrades al poble, l’accés a l’institut, tot això està afectat per convenis pendents de resoldre, que suposen o molts diners o molts metres en sòl construïble. Per exemple, els propietaris del terreny del pavelló ens demanen 1,2 milions. Aquesta problemàtica dels convenis ens bloqueja l’elaboració del Pla General. De fet, caldria fer un sector nou només per a pagar els metres quadrats dels convenis.

Quant al deute econòmic, l’any passat vam poder reduir 399.000 euros de préstec, a més de les quotes mensuals.

Podrà llavors l’ajuntament plantejar ja fer inversions?

Sí, aquest pròxim pressupost contemplarà inversions. Els hem treballat entre els huit regidors del govern, com comentava abans. Com a curiositat, cadascú fem servir post-its amb els seus desitjos a plasmar en el document i després els intentem encaixar. Lògicament, mai cap tot. En qualsevol cas, el que ja puc avançar és que per a aquest exercici de 2018 anem a introduir els pressupostos participatius. Falta acabar de definir quina quantitat podrem destinar-hi, perquè els veïns puguen proposar inversions i després votar-les per prioritzar-les.

Què pot avançar d’aquests pressupostos?

Els estem tancant i la idea és poder aprovar-los en el ple de novembre.

La Fira ja està ací…

És una altra de les qüestions que s’ha volgut reforçar. Data del segle XVII i el que intentem és donar-li dinamisme, tot i que en definitiva sempre és el mateix: un aparador de les empreses del poble que anima el moviment econòmic. Principalment, el que hem fet és donar-li una volta de rosca en fer la Fira Comarcal. A més, la Fira Gastronòmica ha passat a abastar els tres caps de setmana, i no només un.

Finalment, la Fira Comarcal serà itinerant o es queda a Ondara?

Aquest any es fa una altra vegada a Ondara. Per la nostra part no hi ha cap problema en que siga itinerant, perquè allò important és que es faça i fer-la tots junts. El que passa és que a Ondara té un avantatge: que li resulta gratis als ajuntaments, ja que s’aprofiten els estands de la Fira i la carpa del Fòrum.

Passats els anys, com ha incidit finalment l’obertura del Portal de la Marina al teixit comercial local?

Quan el centre comercial va obrir les portes, es va vore com una amenaça i no com una oportunitat. De fet, va socarrar al comerç del poble, tot i que també és cert que, cas de no haver-se fet a Ondara, s’hauria fet a Pedreguer o a Dénia, i haguera afectat exactament igual.

En aquest sentit, quines mesures s’han adoptat per revifar l’activitat econòmica?

En aquesta legislatura s’estan fent coses en matèria de promoció econòmica. Com deia, la presència del centre comercial cal vore-la com una oportunitat, i per això hem elaborat un pla d’animació comercial; la Fira de Comerç; noves fires, com la Fira de la Paraula i la Bona Taula; o iniciatives per fomentar i ajudar les noves empreses i propiciar la creació d’ocupació, com el programa Ondara Activa o els Cafès d’Emprenedors.

¿Repetirà com a candidat en les pròximes eleccions?

Pense que si. No sóc un polític professional, i és cert que aquest servei públic és un mal de cap moltes vegades, però a nivell de construcció és molt gratificant.

Parlant de …

Festes

El model de festes nocturnes que hi havia no era el que volíem, i hem apostat per potenciar els actes diürns. A més d’aquest bolcat de la nit al dia, l’increment de les activitats per al públic infantil ha estat l’altre gran canvi.

I els actes taurins?

La decisió de suprimir determinats actes es va prendre com a conseqüència d’una enquesta feta als veïns. Procurem amarar del que diu el poble per actuar, no només en matèria de festes, i això és el que vam fer també en el cas dels bous per saber la seua opinió. A més, en el govern considerem que el bou embolat i el bou encaixonat eren totalment prescindibles pel patiment que suposaven per als animals i vam decidir no pagar-ho amb diners públics. Com en totes les decisions polítiques, hi va haver gent a la qual li va agradar i una altra a la qual no.

Cultura

S’està fent una bona gestió en material cultural. S’ha posat en marxa el Gegant de Segària o el Festival de Jazz, s’ha potenciat el Festacarrer… A més, tots els mesos hi ha teatre, es fan activitats infantils per potenciar la cultura dels més menuts, s’ha potenciat el contacontes i s’ha posat en marxa la Fira de la Paraula i la Bona Taula, que depèn de Promoció Econòmica, però té el component cultural de la fira del llibre.

Sanitat

Com estan les gestions per acabar amb l’alternança de les urgències entre els centres de salut d’Ondara i El Verger?

La situació del Centre de Salut d’Ondara està condicionada per una falta de personal important i les llargues llistes d’espera, com va quedar de manifest en la recent visita de la directora general de l’Alta Inspecció Sanitària, Isabel González. També es va parlar sobre l’alternança amb El Verger, tot i que els veïns s’han acostumat. A més es dóna una altra circumstància: els dies que les urgències estan tancades a Ondara, molts opten per acudir directament a les de l’hospital, la qual cosa va contra l’eficiència econòmica del propi hospital.

Vorem la reversió aquesta legislatura?

Ha d’haver-hi reversió si o si. La paraula de Ximo Puig hi està i s’està treballant per aconseguir-ho. És una necessitat, perquè en definitiva la gestió pública ha de donar més qualitat en el servei.

Esports

S’ha fet un gran treball de gestió, que no es veu, a l’hora de regularitzar els monitors i entrenadors perquè tinguen el salari que correspon segons conveni, així com per ampliar les competicions i les escoles.

Deixa el teu comentari

Contingut patrocinat
La Marina Plaça. Noticies. Diari de la Marina Alta.